Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

26-årig kvinne med en rekke helseplager

Spørsmål

Siden februar slitt med diverse symptomer, som er både plagsomme og litt skremmende fordi de aldri gir seg.
Muskelsmerter: ekstremt anspent og stiv i rygg, nakke og skuldre. Går til fysio.
- Høyre arm; sterke smerter langs armen på utsiden og i lillefinger og ringfinger. (Har tatt MR av nakke for å sjekke om prolaps, ingen funn).
- venstre kne: hovent, vondt ved aktivitet.
Begge deler er nylig kommet i løpet av de siste mnd.
Hodepine daglig: mest ensidig (vekslende mellom venstre og høyre) og bak øynene. Svimlebyger (kommer raskt, ikke spesielt i forbindelse med noe - og går raskt over igjen). Til tider følelse av at man mister litt «virkelighetsfølelsen». Kan sitte i ro, og plutselig få følelsen av at man ikke klarer å holde fokus/rommet beveger seg o.l Kvalm og diffuse magesmerter(akutte og ikke langvarige). Dårlig fordøyelse. Konstant tett nese. Klarer å puste litt gjennom nesen når munnen er lukket, men ikke mye. Otrivin hjelper. Ømme ribben. Føler generelt at jeg er småsyk hele tiden, slik man er når man får influensa. Ofte ganske sliten, ikke direkte trett - men slik at man blir sliten av de minste ting (støvsuge huset o.l) Føler meg aldri 100%. Er aktiv (trener og jobber). Har ingen kjent allergier, og går ikke på medisiner.

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så det er da dessverre noe vanskelig for meg å vite hva du ønsker informasjon om. Du skriver heller ikke noe om du har vært til lege for dette eller ikke, og om eventuelle resultater av undersøkelser.

Derfor vil jeg kommentere det du skriver, og gi deg noen råd:

Du er en ung kvinne, og i utgangspunktet regner jeg med at du er frisk fra tidligere.
Her har du nå i en del måneder kjent på en del helseplager, fra en lang rekke forskjellige organsystemer.
Det er svært vanskelig å se for seg innbyrdes sammenheng mellom disse tingene, for eksempel helt tilfeldige eksempler "hovent kne" og "konstant tett nese".
Det er derfor mest sannsynlig at mye av det du forteller om her, er ting som tilfeldigvis har oppstått samtidig, og som derfor ikke er uttrykk for en-1-bakenforliggenede sykdom eller forklaring.

Det er en lang rekke plager, og de må utredes av lege for å kunne si noe om årsaker. Legen må undersøke deg, både med fysisk undersøkelse og blodprøver, for å kunne prøve å sirkle inn en eller flere forklaringer eller diagnoser her,-om det finnes. Det er jo ikke slik at alt en kjenner fra kroppen, nødvendigvis skyldes sykdom eller har påvisbare årsaker. Men det er klart mulig, og derfor skal du naturligvis oppsøke fastlegen din med disse tingene, for å se om der er noe som kan behandles e.l.
"Dårlig fordøyelse" kan være så mangt. En del mennesker går med uoppdaget cøliaki eller laktoseintoleranse, det kan du sjekke. Stoffskifte er viktig å sjekke.
Det samme gjelder vitaminnivåer og blodprosent.

Det høres ut som du er såpass plaget av dette, og over en del tid, så jeg mener helt klart at dette er noe du skal få fastlegen din til å nøste i.

Lykke til. Håper infoen er til nytte.

Konstant tett nese, hvor Otrivin hjelper, kan tyde på at nesen din er blitt avhengig av Otrivin, noe som er vanlig og som lett oppstår, dersom en bruker denne over noen tid. Det er en mulig forklaring. Allergier kan være aktuelt å få undersøkt. Evt skjev skillevegg i nesen.
Smerter i 4. og 5.finger taler i retning av en mekanisk / ytre påvirkning av den nerven som går ut til de to fingrene, -f.eks. der den passerer i et lite spor i knokkelen på albuen.
Knesmerter kan skyldes leddbåndsskader, meniskskader og mye annet, og bør undersøkes av lege.