23 årig kvinne, syk i en mnd. Hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei!
Jeg er ei jente på 23 år. Siste måneden har jeg vært veldig dårlig. Det kom plutselig en dag, symptomene. Jeg føler meg litt skjelven, svimmel, smerter i hals og brystkasse, veldig kraftig hodepine og nakkesmerter som blir verre når jeg ser på skjerm. Jeg svetter også mye mer enn til vanlig. Dette forsterkes når jeg beveger meg, konsentrerer meg eller i kontakt med andre mennesker. Det er som om adrenalinproduksjonen makses, jeg får prikkende hodepine og svetteproduskjonen økes.
Jeg har kjent på svimmelheten/smerter i brystet (uro-følelse) flere ganger de siste månedene, men varer som regel bare noen få dager. Nå har det vart i en måned.. Hadde jeg ikke kjent meg selv bedre, ville jeg tenkt det var angst. Det er det nok ikke for jeg er veldig glad i å være med andre mennesker, samt at symptomene også kommer ved konsentrasjon (som når jeg skal skrive dette innlegget). Svimmelheten er så ubehagelig at jeg blir kjempedårlig av å sitte i bil.
Ellers føler jeg at allmenntilstanden er kjempedårlig og det sykdomsverker i hodet og øreganger.
Det kom etter en kveld på byen. Dagen etter våknet jeg opp slik. Da hadde jeg i tillegg forkjølelse, men den har gått over nå. Jeg føler meg ikke noe spesielt stressa til vanlig, og ser heller ikke noe sammenheng med livet ellers ift når jeg kjenner på dette.
Har dere noe forslag til hva dette kan skyldes? Kan det være nevrologisk eller hormonelt? Jeg sluttet på p-piller i februar. Disse anfallene var der ikke før det. Trenger sårt hjelp. Det er så ille at jeg nå er sykmeldt fra jobb.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det første jeg tenker når jeg leser det du skriver her, er om du kan ha høyt stoffskifte. Det bør du sjekke hos legen din, med blodprøver.
Du spør om det kan skyldes nevrologisk sykdom eller hormoner. Begge deler er mulig, men det er tilfeldige gjetninger ifra din side, og jeg ser ikke noe som tilsier at vi umiddelbart skulle tenke i akkurat de baner, utenom dette med høyt stoffskifte, da, som er en hormonell sykdom.

Dine symptomer peker forøvrig ikke i noen konkret diagnostisk retning, det kan skyldes "alt eller ingenting", både fysisk sykdom, stress, psykologiske faktorer og ikke-sykdom kan fremskape det du her forteller om. Det er vel verd å vite at en ikke behøver å være syk eller ha noen påviselig sykdom, for å kjenne på slike fenomener som det du her beskriver, samtidig som det naturligvis er "ulovlig" å trekke slike konklusjoner før en er grundig utredet via fastlegen, og enhver tenkelig sykdom er utelukket.
Det er også mulig at plagene dine kan skyldes sykdom eller medisinske forhold, og det skal utelukkes. Derfor ser jeg i bunn og grunn ikke noen annen løsning enn at du må spille denne ballen tilbake til fastlegen din, som du uansett har kontakt med siden du er sykmeldt. Du har forøvrig pr definisjon fått en diagnose av legen din, for i det hele tatt å kunne bli sykmeldt. Vet du hva den er? Hvis ikke, så spør legen din. Det kan jo tenkes at legen din har en teori om årsaker, som han/hun ikke har fått formidlet klart nok til deg, det er ingen uvanlig situasjon.

Men det startet altså med en forkjølelse, for en med siden. Da er det ikke urimelig å anta at det faktisk har med den infeksjonen å gjøre, og hvis det er en infeksjon, så går jo det tilnærmet alltid over igjen, hos mennesker med normalt fungerende immunapparat, som du garantert har. En kraftig luftveisinfeksjon varer i gjennomsnitt i en med, faktisk. Det betyr at noen varer lenger, og noen kortere. Det er ingen utenkelighet at forklaringen ligger i denne gaten. Vi har også noe som heter post-infeksiøs asteni. Post-infeksisøs betyr "etter-infeksjon", og asteni er "utslitthet". Mange ganger er en slett ikke pigg i lang tid etter at selve infeksjonen er over. Kanskje det er forklaringen?
Kan du kanskje ha forvekslet mononukleose / "kyssesyke" med en forkjølelse? Det kan tidvis være riktig så likt. Og du er jo midt i alderen for å få dette, som ung voksen. Den kan gi mange utypiske symptombilder, og ikke sjeldent kan den dra langt mer i langdrag enn vanlige luftveisinfeksjoner. Ta blodprøver hos legen for å se om du kan få svar på dette.

Alt i alt: Tilbake til legen, fortsett utredning. Sjekk for mononukleose og høyt stoffskifte. God bedring!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn