21-åring med uavklart sykdom

Spørsmål

Jeg vet ikke hva som feiler meg. Det hele startet da jeg ble dårlig en gang i juni. Fikk brystsmerter og pusteproblemer. Det var tungt å puste hver dag og jeg ventet bare på at jeg skulle falle om. Jeg dro til legen og I følge crpen min som lå på 43, mente legen at jeg hadde lungebetennelse og ga meg antibiotikakur for helgen. Crp gikk ned og jeg var inne igjen hos legen dagen etter for jeg var ikke blitt bedre. De mente at det ikke var noe farlig siden jeg var så ung, så måtte ta paracet 4 ganger for dagen i en uke. Jeg dro til syden to dager etter legebesøket og sydenferien min der nede var ikke noe bedre. Var hos legen der hele tiden pga tung pust og svimmelhet. Da jeg kom hjem ble jeg henvist til lungespesialisten og de tok en pusteprøve og allergitest. Var allergifri og pusteprøven var litt dårlig men det kunne også være at jeg hadde feil pusteteknikk akkurat der og da. Pga. sykdomshistorien min og astma i familien antok de at jeg hadde astma og ga meg Alvesco som jeg måtte gå på i 3 mnd. Kan tilføye at jeg fikk en nakkesleng fra en nesten bilulykke i starten av juni men ble henvist til balanselaboratoriet og de sa at det var litt forskjell på venstre øret ifh. til høyre men ikke nok til at det var grunnen. Jeg sliter fortsatt i dag med tung pust, konstant svimmelhet,"hevelse inni halsen følelse," hjertebank, høy puls, ekstra slag, et syn som føles ut som jeg har promille, press i bryst og hals område, svakhet i fingrene, armer og bein, vond rygg, ingen energi og konsentrasjonsproblemer. Jeg har alltid vært frisk og i god form med trening og kosthold, sosial, aktiv og en livsntyter. nå er livet mitt ødelagt. Kan ikke kjøre bil og har ikke vært på skolen siden august. Har blitt henvist til hjertespesialisten men har ikke fått time før til neste år og jeg har det virkelig ikke bra. Sover aldri lenger og klarer ikke å være alene, er aldri med venner lenger fordi jeg ikke har energi og fordi jeg har for mye smerter. Trenger virkelig hjelp til å finne ut hva dette er.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Her er det nok riktig å "begynne i en ende", dvs ta tak i det som en har stilt av diagnoser så langt, og det er astma. En mener altså at du har det, og det er jo helt klart mulig. Jeg har ihvertfall ikke noen holdepunkter her for at diagnosen ikke kan være korrekt. Det er jo en sykdom som kan gi mange av de plagene du har, hvis den er ubehandlet eller utilstrekkelig behandlet. Du har fått medisiner, men det kan jo kanskje virke som at de ikke fungerer som ønsket. Derfor må du tilbake til legen din her og nå, for å ta nye pusteprøver, få vurdert inhalasjonsteknikken din, evt øke doser eller endre medisintype, slik at du kan bli bedre. En henvisning til lungelege kan også være aktuelt. Ta det opp med legen din når du skal dit nå. Du venter på hjerteundersøkelse, og det er langt frem i tid. Jeg ser ikke helt hvorfor du skal det, for det er virkelig ikke mye sannsynlig at du skulle ha en hjertesykdom som gir deg disse plagene, ikke minst tatt i betraktning din alder. Så jeg synes ikke dette kan "hvile" i påvente av en mulig bortkastet hjerteundersøkelse om lang tid.

Alt i alt så beskriver du en livssituasjon og et helseproblem som er stort for deg nå, for stort til å ikke få legehjelp for det, hva det nå enn skyldes. Du er en ung kvinne på 21 år, og du sier at livet ditt er ødelagt nå, og du går ikke på skole og har ikke noe sosialt liv. Det er dramatisk.
Her er hva du skal gjøre:
Ta med deg en utskrift av spørsmål og svar her til fastlegen din og la legen lese hva du forteller oss her. Det er svært viktig informasjon å få frem til legen din, presentert akkurat slik du gjør her. For det er jo slik at om en lege skal ha mulighet til å hjelpe en pasient med store helseproblemer på en optimal måte, så er legen avhengig av å få så god beskrivelse av pasientens symptomer og sykehistorie som mulig. Så ikke trekk i tvil dette rådet, gjør det nå snarest.

Det du trenger, er en systematisk og grundig gjennomgang av dine symptomer, for å se etter mulig sykdom som forklaring. Finner legen noe, så vil du få behandling for dette, og finner man ingen kroppslig forklaring, (utenom din sannsynlige astma, som kan bli bedre med annen medisin) så er det riktig å begynne å tenke i andre baner enn rent kroppslige sykdommer også. Da tenker jeg selvfølgelig ikke at dette er noe du "innbiller" deg, at du er hypokonder eller noe, men at der er en teoretisk mulighet for at svært mye av dine symptomer nå kan skyldes stadig økende bekymringer for helsen, frykt for å ikke bli frisk osv osv, noe som i aller høyest grad kan gi et menneske kroppslig opplevde symptomer, f.eks. slik du har. Jeg ser for meg at du kan ha kommet inn i en ond sirkel hvor stadig økende helseplager naturlig nok gjør deg tiltagende fortvilet og redd, og det igjen forsterker symptomene, som så igjen øker din frykt ytterligere osv osv. Slikt er vanlig og ytterst almenmenneskelig, og kan derfor skje med deg også, det er langt fra noen umulighet. Hvis ikke legen din finner andre rent kroppslige årsaker til plagene dine, er det viktig å ta det opp i et slikt perspektiv med legen din. For det som da isåfall er mest effektiv behandling, er grundige samtaler, hvor man blir forklart og skjønner sammenhenger, slik at de onde sirklene kan reverseres og symptomene avta.

Håper at mine innspill kan være til nytte for deg. I første omgang: Følg mitt konkrete råd ovenfor, det vil du ha mye igjen for.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn