Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

19 årig jente med stor frykt for kreft

Spørsmål

Hei, jeg har siden september/ august vært plaget med at det er vondt å gå på toalettet, jeg tror det kom av en avføring jeg hadde som var så stor og tørr at jeg nesten ikke fikk den ut. Etter det har det egentlig alltid vært vondt å gå på do. Men har aldri vært til lege eller noe sånnt. Jeg kan av og til ganske ofte se blod på avføringen eller på papiret. Kjenner at det rives opp igjen. Jeg har alltid hadd den samme avføringen som før. Helt normalt farge lengde og tykkelse. Det hjelper og sitte med føttene oppå doskålen. Da føler jeg den glider lettere ut. Jeg jobber også 22 dager på havet der jeg spiser utrolig sunn og fiberrik mat ca 5 ganger om dagen. Jeg har aldri vært plaget med noe før. Bare en svimmehet jeg fikk i sommer engang. Den tror jeg kommer fra nakken og stress, litt mer psykisk tror jeg, har i det siste blitt utrolig redd for kreft og dødlige sykdommer. Og når jeg får en liten symptom tror jeg alltid det er kreft. Søker alltid etter svar på nett, som alltid ender med kreft. Jeg hater kreft og har kreft på begge sider av familien.. Svimmelheta var så ekstrem at det gikk utover min levemåte. Dette med svimmeheten og store besjen kom egentlig samtidig. Men skjønner ikke hva det kan være. Jeg føler alle rundt meg er friske og fine men jeg er ikke det. Så det psyker meg litt ned og være blandt folk. Sover mye om dagen og slapper for det meste av. Svimmelheta jeg har føler jwg har ødelagt mye av tiden min, der jeg kunne gjort andre ting enn å sove. Av og til føles det som det blir verre hvis jeg sover for lenge. Eller stirrer på telefonen eller tven. Nei alt er bare rart, tørr ikke dra til legen og snakkanom det fordi jeg er redd for å få påvist kreft eller noe Sånnt, hadde en kraftig hjernerystelse for 2 år siden der jeg ble svimmmel og jævlig, men det gikk jo over etter normal tid. Denne svimmelheten hørte jeg kan være noe på balansenerven eller at noe er irritert. Håper ikke det er svulst eller kreft i hodet. :-(

Kvinne 19
Svar

Hei.


Du er en ung jente på 19 år, som til nå har vært helt frisk, og sannsynligvis er det ennå. Jeg leser av det du skriver, at du har tendens til forstoppelse, og at du har pådratt deg et eller annet i endetarmen som gjør at det blør av og til. Forstoppelsen og blødningene henger etter alt å dømme sammen, for du kan enten ha utviklet hemoroider (ufarlige utposninger på blodårer i endetarmen) som følge av trykkingen for å få ut avføringen, eller så kan det være at store og harde avføringer har medført små sprekker i anus, som stadig sprekker opp og blør. Eller kanskje du har begge deler. Det er tilnærmet sikkert at det er i denne gaten forklaringene ligger, og siden du er så redd for alvorlig sykdom, så synes jeg du skal gå til legen din for å få bekreftet at det faktisk er dette som er forklaringen, for da kan du jo lettere få slippe å bekymre deg for kreft, -som det forøvrig ikke finnes noen grunn til å tenke at du har, ut fra det du skriver her. Og du kan jo få behandling for hemoroider eller rifter i endetarmen, så du blir kvitt det. Og få hjelp og råd for forstoppelsen.   

Når det gjelder svimmelheten, så kan det han mange årsaker, ikke minst din angst for kreft og alvorlig sykdom. Det er riktig sannsynlig. Men igjen er det fornuftig med en tur innom fastlegen for å se etter andre årsaker, som f.eks. lav blodprosent og andre ting som kan behandles.


Din angst for kreft er åpenbart problematisk for deg, og en kan trygt si at du er en person med tendens til helseangst her og nå. Du skriver jo at bare du får "et lite symptom" så tenker du med en gang at det er kreft. Det er ille å ha det slik, og det finnes meget effektiv behandling for å bli kvitt dette. Det er samtaler med fastlege eller evt en psykolog. Dette bør du unne deg, for det er jo aldeles fælt å ha det slik, og være så mye og ofte redd, for ting du ikke har noen som helst rasjonell grunn til å være redd for nå. Første bud for å bli kvitt helseangsten, er å la være å google symptomer. Google er nemlig slik at "som du roper i skogen, får du svar". Du finner det du søker etter, og IKKE balansert, objektiv informasjon. Din redsel for sykdom styrer deg ubevisst til å søke på det som gjør at du ender med kreft i søkene dine. Enhver person med helseangst kan bekrefte for deg at slik er det, og at første bud for å bli kvitt helseangsten, er å innføre totalforbud mot søk på nettet om symptomer og sykdom. Du sier at du hater kreft og har kreft på begge sider av familien. Det samme kan nok sies om alle mennesker. Vi synes alle kreft er leit og fælt, og der finnes knapt familier hvor der ikke er tilfeller av kreft og folk som dør av det. Forklaringen på det er at så mange som en av tre får kreft i løpet av livet. Forekomsten øker sterkt med økende alder, og i ung alder som din, er det svært sjeldent.  Et godt råd om helseangst, er derfor å velge å ha det greit og ikke tenke på kreft mens man faktisk ikke har det, og heller ta det når det kommer. Det er leit å få kreft, og sjansen er betydelig for oss alle, slik er det faktisk å være menneske og det går ikke an å velge vekk. Men en gjør det mye verre om en ikke skal ta med seg og nyte de mange friske og kreftfrie årene før en evt får kreft, og så heller ta det når det kommer, inklusiv behandling som faktisk finnes. Det er også meningsløst å velge ut akkurat kreft å være redd for, for vi kan jo tenke på og bekymre oss for kreft et helt liv, og så faktisk bli overkjørt, få en issvull i hodet eller dø av hjerteinfarkt eller hjerneblødning, og da var alle bekymringene for kreft helt bortkastet tid, og mistet livskvalitet.


Du som er så ung skal ikke gå rundt å slite med så unødige tanker og angst, når det finnes effektiv hjelp for dette. Ta dette opp med fastlegen din også, det er viktig og du fortjener det. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-