16 kg vekttap hos 78-åring: Tyder på sykdom inntil det motsatte er bevist

Spørsmål

Vekttap. I løpet av ett år har jeg gått ned med 16 kg. Har en høyde på 182 cm. og veier nu 79,6 kg. Om morgenen så må jeg 3-5 ganger på toalettet og har smerter vedrørende dette som gir seg når jeg er ferdig. Min avføring er lys brun som går over til en gul med litt slim. Min matlyst er hel OK og jeg spiser sunt og godt. I april var jeg på A-Hus til en koloskopi undersøkelse med div. prøver som var helt OK. Ved fastlegen har jeg fått tatt en mengde blodprøver og en avføringsprøve til nærmere undersøkelse. Fastlegen kan ikke gi meg noen svar, han sier alt er i orden bortsett fra jeg mangler noe D vitaminer.

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så jeg vet ikke helt eksakt hva du ønsker informasjon om. Jeg kan som du skjønner, naturligvis ikke si noe om hva dette eventuelt kan skyldes, via internett og uten legeundersøkelser og utredninger.

Men jeg kan fortelle deg følgende:
Et ufrivillig vekttap, uten kjent årsak, spesielt hos eldre mennesker, skal ansees som tegn på (mulig alvorlig) sykdom, inntil det motsatte er bevist. Det er nesten vanskelig å se for seg en så stor vektnedgang, uten at der skulle være en årsak. Hadde du slanket deg, altså trent mer og spist mindre, så kunne jo det forklart det hele, men om ikke det er tilfelle, skal du utredes og følges opp inntil en har undersøkt alt som kan og skal undersøkes. Altså en skal ansees som "mulig syk" inntil det motsatte er bevist.

Jeg vet ikke hva som er tatt av prøver og utredninger av deg, annet enn en coloskopi og blodprøver og avføringsprøver, men jeg vet ikke hvilke. Derfor kan jeg ikke si noe om du kan ansees som ferdig utredet eller ikke.

JEg synes derfor helt klart at med et så stort vekttap hos deg på din alder, kombinert med smerter fra magen, så må du holde kontakten med legen din videre, for å bli utredet til man eventuelt finner en årsak.
Der er særdeles mange mulige årsaker til et så stort ufrivillig vekttap hos et eldre menneske. Det er meget viktig å være klar over at det behøver ikke å skyldes sykdom i tarmen. En hvilken som helst alvorlig systemisk sykdom, evt kreft, kan gi slik vekttap. Så din lege må "tenke bredt" og utrede deg videre.
Når jeg nå sier dette, og nevner kreft som en teoretisk årsak, så må du ikke tolke dette i retning av at jeg ser noe her som tyder på det, men det er generell informasjon og en generell mulighet. Alle mennesker kan få alvorlig sykdom, og det forekommer med økt hyppighet hos eldre mennesker, og derfor skal en lege som utreder deg for dette ha "det meste" i tankene under utredningen.

Ha det bra.