Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

12-åring med kneplager

Spørsmål

Hei! Vi har ei jente på 12 år som i flere mnd har hatt problemer med høyre kne. Var nylig til MR (se vedlagt fil). Hun har noe problem med å stadfeste akkurat hvor smerten sitter, men peker for det meste i en "U" rundt kneskålen. Hun er konstant hoven, og det knaser veldig når hun bøyer kneet. Konstante hevelse, smerter verre ved trening, løp, hopp o.l. Trener aktivt håndball, turn og trampoline. Skulle gjerne hatt svar/tolkning på hva dette kan være og hva vi gjør videre? Takk.

Svar

Hei.

Tolkning av et bilde som er tatt, må alltid sees i sammenheng med pasientens plager og symptomer, og det må gjøres av den legen som har henvist henne. Hvis det er fastlegen, må dere la legen ta denne saken videre for dere. Det er på ingen måte mer enn halvgjort jobb, å henvise til et bilde, og så ikke foreta seg noe mer etter det. Videre er det verd å påpeke at det bilde sjeldent er noe fasit på noe som helst, det må alltid sees i sammenheng med pasientens plager. Bilder kan også vise tilfeldige bifunn, som ikke nødvendigvis er relevante for de plagene pasienten har. MR-undersøkelser er så følsomme at de ofte fanger opp og viser tilfeldigheter og normalvariasjoner, som ikke har med sykdom å gjøre.

Men utfra den begrensede informasjon jeg har her, så kan følgende sies:

På baksiden av kneskålen hennes er det en ujevn flate. Den er imidlertid fint dekket av brusk. Radiologen vurderer hva det kan skyldes, og nevner både muligheten for at det kan være medfødt, eller om det kan være resultat av en tidligere skade. For øvrig er leddbånd og menisker helt i orden.
Dette er egentlig ingen diagnose som sådan, bare en ren beskrivelse av hva radiologen ser på bildet.
Det interessante blir da om dette er relevant for henne, dvs om det er noe som kan forklare smertene hennes. Det er nemlig fullt mulig å ha vondt i kneet av andre årsaker enn ting som kan vises på et MR-bilde.
For å få det vurdert, må legen som henviste henne undersøke kneet hennes nøye, for å danne seg et bilde av hva slags diagnose det kan dreie seg om / hva smertene hennes kan komme av, og OM funnet på MR-bildet har noe med saken å gjøre, eller om det er et tilfeldig bifunn.
Evt må legen hennes henvise henne videre til en ortoped for en nærmere vurdering av dette.

Så et konkret svar på ditt spørsmål om hva dere gjør videre nå, er altså å ta kontakt med den lege som henviste henne, evt fastlegen, for å få kneet undersøkt og vurdert om MR-funnet kan forklare smertene, og evt bli henvist videre til ortoped om nødvendig.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-