1000 symptomer

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 32 år som har de berømte ”tusen symptomer”. Dette gjør at jeg ikke vil dra til lege av frykt for at vedkommende skal tro at jeg er en hypokonder og avfeie meg med en blå resept antidepressive tabletter. Jeg ønsker ikke å behandle hvert symptom enkeltvis, for jeg tror at de kan ha en sammenheng med hverandre uten helt å vite linken. I det daglige liv er jeg ofte trett eller sliten, det er slik at jeg knapt greier å holde øynene oppe, og føler meg ofte totalt tappet for energi – helt uten grunn.

Konsentrasjonen lider som en følge av dette, og jeg greier knapt å følge med i en vanlig samtale fordi jeg mister tråden midt i et utsagn osv. I tillegg til, eller som et resultat av tretthet og konsentrasjonsvansker så har jeg også problemer med hukommelsen. Jeg sliter med kviser, jeg har hudormer (løs og hard talg) og store byller i ansiktet som varer i et par uker eller mer. Byllene kan være bortimot 1-2 centimeter i omkrets og føles smertefulle og personlig hemmende. Huden min er glinsende fet uansett hva jeg gjør, har prøvd de fleste produkter, hudpleie, reseptbelagte og –frie medikamenter (ikke Roacutan enda) med nedslående eller kortvarig resultat og jeg begynner etter hvert å få flere aknearr. Produkter/medikamenter kan gjøre at huden min blir tørr, stram, svir, flasser, men den blir alltid fet igjen utover dagen og byllene kommer og forblir.

Jeg er normalt slank, normalt høy, men jeg sliter veldig med at vekten varierer og da særlig mage/midje-mål. Plutselig legger jeg på meg 4-5 kilo, blir helt oppblåst og får ikke igjen knappene i buksene, slik varer det en uke eller to, og så går jeg like plutselig ned igjen ”sånn over natten”. Hver måned vil den samme buksa være vid, passe og bli altfor trang. Jeg har regelmessig mens, men en syklus på 5-6 uker. Mensen er av en slik art at det kommer litt brunrød mens i 2-3 dager, så et par dagers pause, så kommer det brun utflod i en ukes tid.

Jeg plages også av hårvekst, ikke at jeg har vanvittig tett og mye enda, men utgangspunktet var ytterst sparsom hårvekst som har akselerert kraftig de siste år. Jeg spiser noenlunde regelmessig, generelt kan jeg si at mat gjør meg døsig uten å vite konkret hvilke typer som forårsaker dette, ellers røyker jeg litt for mye, trener litt for lite, og har et middels aktivt liv med ikke spesielt mye stress.

Kan dere se noen sammenheng mellom symptomene mine? Jeg håper at dere ikke avfeier meg som hypokonder, for jeg ønsker virkelig å vite om dette er noe jeg rett og slett må leve med eller om det er grunnlag for videre undersøkelser. I så fall, har dere mulighet til oppgi en egnet lege/spesialist i Oslo? På forhånd tusen takk :-)

Kvinne, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror ikke du er hypokonder, ut fra det du skriver forstår jeg at du har god innsikt i dine egne plager og har et rasjonelt forhold til symptomene dine.

Likevel er det en utfordring å ha en pasient som deg - misforstå meg rett: En pasient som kommer med ett symptom og som har én diagnose, er mye lettere å finne ut av og kanskje behandle enn en som deg; med flere symptomer gjerne fra flere organsystemer, og av forsåvidt litt diffus karakter.

Det kan være fristende å forsøke en enkel løsning på et komplisert problem, men som regel fører ikke det fram.

Det kan hende at det er en sammenheng mellom symptomene dine, men det kan også hende at det er helt separate problemstillinger, og det er kun gjennom en nøyaktig sykehistorie, grundig undersøkelse og omfattende blodprøver og tester at legen kan komme frem til sine diagnoser.

Det du nevner om fet hud, vektendringer og hårvekst får meg til å tenke på en lidelse som PCO - polycystisk ovarialsyndrom, men også stoffskifteforandringer kan gi slike symtpomer. Jeg synes du skal snakke med legen din og legge saken frem like fornuftig og ryddig som du har gjort her og be om å bli utredet. Hvis du ikke føler at du blir tatt på alvor kan du be om å bli henvist videre til spesialist eller eventuelt skifte fastlege.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-