Jobbrelaterte belastningsplager

Spørsmål

Hei Roald,
Jeg lurer på følgende; jeg går mye, står stille og bærer ofte ting på jobb. Altså det er sjelden jeg får satt meg ned. De siste 6-7 månedene har jeg gradvis fått bein og føtter som verker, og dette gjør veldig vondt. Jeg liker jobben min, men arbeidsgleden blir ødelagt når jeg ofte kun fokuserer på hvor vondt det gjør, og venter på at arbeidsdagen skal ta slutt, slik at jeg kan legge meg ned når jeg kommer hjem. Jeg har sagt ifra til jobben min, og jeg fikk en pause fra enkelte arbeidsoppgaver som forårsaker dette. Men så fort jeg begynner å jobbe igjen kommer smertene tilbake, raskere enn før. Det er også en stor del av jobben min det jeg gjør, og det er vanskelig å finne andre arbeidsoppgaver. Jeg vil gjerne beholde jobben min, men jeg må vite hva jeg gjør for å ikke fortsette å ha det sånn. Det er blitt så plagsomt at jeg velger lette klær og tømmer lommene mine, alt for å minske belastningen. Kan jeg sette meg ned i 5 sekunder, så benytter jeg meg av den muligheten. Og jeg gruer meg til å gå på jobb på dager som blir sånn. Samtidig vil jeg ikke være til bry for fastlegen min, fordi det kan virke som om jeg bare er /sliten/. Men det begynner å bli et problem for MEG. Jeg trener og løper på fritiden, så jeg er i god form. Jeg røyker ikke og jeg har kjøpt gode såler til skoene mine. Hva må til for at jeg kan jobbe uten å oppleve noen av disse plagene? Det er vanskelig å si hvor det gjør vondt, men det kjennes ut som det er skjelettet i lår og legger, samt hælen.Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har brukt Asacol mot tarmbetennelse siden 2001

Mann, 27 år

Svar

Hallo!
Mye taler for at du sakte og sikkert har belastet bein og føtter utover det de kan tåleover tid. ”;Jobbrelaterte belastningplager”; er et begrep vi ønsker å ta på alvor her i landet, noe du kan finne mer ut av om du sjekker ”;IA - inkluderende arbeidsliv”; på internett.

Erfaringsvis vet en at mye stående/ gående arbeid, gjerne på harde flater, over tid fører til plager slik du beskriver dine. På sikt vet en videre at slik feil- eller overbelastning kan gi varige slitasjeskader på brusk i de store leddene i bena. Artrose kalles denne slitasjen.

På den ene siden er det bare gode grunner for å kontakte fastlegen din. Han/hun kan bli en god medspiller i oppfølgingen av situasjonen din. Dernest bør du ta problemene dine opp med HMS-avdelingen/ Bedriftshelsetjenesten (BHT) dersom dere har en slik knyttet til virksomheten du jobber i.

HMS-medarbeidere og rådgivere har et vidt kontaktnett og kan sørge for flere former for tiltak, s.s. sk. ”;aktiv sykemelding”;, dvs. et opplegg hvor jobbkravene tilpasses deg på flere måter og at effektene dette har registreres og saksbehandles i tett samarbeid med deg og din nærmeste ledelse.

”;Avlastning”; blir et vesentlig stikkord. Dette kan omfatte alt fra midlertidig omplassering i bedriften, bortfall av noen oppgaver og introduksjon av andre som ikke belaster i samme grad.
Videre bør du og andre i din situasjon kanskje utstyres med særlig egnet skotøy (MBT-skotøy??) som er støtabsorberende og gir et mer hensiktsmessig bevegelsesmønster, - det kan være aktuelt med ståstøtte/ ”;ståstol”; til bruk når det ellers jobbes stående på én posisjon lengre tid ad gangen. Mattelegging av gangsoner eller på typiske ståposisjoner gir god avlasting. Og så finnes det en rekke hjelpemidler for forskjellig transport- og forflytningsformål.

Dette er tiltak som kan komme deg og flere kolleger til gode. For meg høres det i alle fall ut som noen må gjøres med jobbmessige forhold, eller er det muligens bare et tidsspørsmål før du ikke orker mer. Og i neste omgang vil andre i din posisjon oppleve de samme problemene!

Kontakt fastlegen din og BHT/ HMS - og snakk med leder om gode ideer du nå har til tiltak!!

Lykke til!