Jobbrelaterte albuesmerter etter langvarig, ensidig belastende arbeid

Spørsmål

Hei. Jeg jobber som gartner og har variert fysisk arbeid, også inkludert en del kontorarbeid. Jeg har fått vondt i venstre albue/arm. Det kjennes som en slitenhet sånn til vanlig, og så er det stikkende smerter i albuen hvis jeg belaster for mye. Smertene er også i underarmen, og lillefingeren kjennes slappere enn vanlig. Jeg kjenner det etterhvert også oppover i overarmen. Det har vedvart ca 4 uker og er blitt mer merkbart de siste dagene.

Jeg tror det kan ha sammenheng med ensidig belastning etter vinteren da jeg har kjørt mye maskin hvor jeg styrer med venstre hånd - litt tungt, og langvarig. Jeg vil gjerne vite om det er noen måte jeg kan trene på for å styrke armen og unngå videre smerter, ønsker selvsagt å fungere bra på jobb og hjemme! Eller er det bedre å avlaste og la armen få hvile litt? Hvordan gjøre man det i så fall?

Hvis det blir vondere - hvem er rett person å snakke med? Fastlege eller manuell-/fysioterapeut?

Kvinne, 38 år

Svar

Hei!
Du peker selv på muligheten for en sammenheng mellom jobb-belastning og de aktuelle plagene dine. Det høres definitivt sannsynlig ut og indikerer at dette antakelig dreier seg om en jobbrelatert smertetilstand.

Smerter i senefester eller overganger mellom sene og muskel oppstår gjerne som følge av for stor belastning, akutt eller over tid som i ditt tilfelle.
Venstrehåndskjøringen kan altså over tid ha belastet muskel-/senevev over tåleevnen i disse vevene, slik at du nå opplever en betennelsesliknende tilstand med det ubehaget dette ofte gir.
Når denne tilstanden er etablert, kan normal aktivitet være nok til å opprettholde plagene.

Dersom du har følelsen av noe dårligere kraft på venstre side, kan det skyldes ubehaget eller smertene som oppstår ved bruk av de såre musklene dette kan betegnes som ”smerteutløst kraftsvikt”.

Det er flere saker du kan gjøre: Skaffer du deg en hensiktsmessig håndleddsstøtte/ ortose”, vil den i noen grad stive av håndleddet. På den måten vil muskulaturen som sørger for bevegelser og holdearbeid bli mindre belastet, - kanskje nok til at den kan ”selvreparere” det skadde området.
Ortosen bør du fortrinnsvis kjøpe hos bandagist, alternativt på apotek.

Kontakter du fysioterapeut, vil du få instruksjon i såkalt ”eksentrisk” trening, noe du deretter praktiserer etter avtale. Muligens vil trykkbølgebehandling komme på tale, gjerne i kombinasjon med nettopp eksentrisk trening. Valg av behandlingstiltak avgjøres i alle høve av de funn som gjøres ved undersøkelsen.

Kontakter du fastlegen din, vil hun/ han kunne forskrive betennelsesdempende medikamenter noen ganger kan kortisoninjeksjon være aktuelt. Fastlegen vil også kunne velg å henvise til annen behandling.
Manuell terapeut trenger ikke henvisning fra lege andre fysioterapeuter må ha slik henvisning/ rekvisisjon fra
lege.
Da kan du velge å starte med fastlege eller fysioterapeut. Den beste hjelpen får du i alle fall etter en slik vurdering.
Lykke til!