Bør jeg trappe ned jobben?

Spørsmål

Jeg har hatt Hodkins i 2 perioder
Første gang i 1981. Fikk cellgift ved Radium hospitalet ca 7 mnd. 2 ulike kurer. LVPP og ABOD kur. Ble så frisk men fikk tilbakefall i 1987. Bodde da i Bergen og fikk behandling ved Haukeland. Diagnosen var da stadium IIIA. Fikk cellegift ca 6mnd. LVPP og ABOD kur. Etter dette fikk jeg stålebehandling. 40 ganger mot underlivet og 40ganger mot halspartiet. Ble frisk i 1988 og har vært frisk siden. Således en fin historie. Har alltid likt å trene mye og er fortsatt i god form og jogger, går på ski flere ganger i uken. Etterhvert kom en del ettervirkninger. For ca 5 år siden begynte jeg med Thyroksin - dette fungerer greit. For 1 år siden fikk jeg påvist lekkasje i hjrteklaffen ut fra hjertet gjennom ulyd undersøkelse i slange ned i halsen for å se hjertet fra baksiden. Er fortsatt i full jobb og har en svært krevende jobb med et stort ansvar. Trives forsåvidt godt med dette, men har begynt å tenke på hvordan utviklingen helsemessig kommer til å bli videre. Bør jeg trappe ned eller bare stå på ? Bør jeg finne meg noe roligere arbeid å " ta det litt mer med ro" ? Kan det komme nye senskader etterhvert ?

Mann, 59 år

Svar

Hei.

Du spør om du bør trappe ned arbeidsmessig videre fremover, evt finne roligere arbeid og ta det med med ro, eller om du bare bør stå på.

Det er viktige spørsmål du stiller, men dette er ikke spørsmål som noen lege kan svare på. Det er kun du som kan besvare disse spørsmålene, og det ved å kjenne etter på hvordan du synes helse og form fungerer, hvordan du har det i arbeidssituasjon, både form- og trivselsmessig m.v.

Hvorvidt du skal fortsette med nåværende arbeidsforhold og -mengde, er nemlig ikke noe som kan vurderes ut fra medisinske diagnoser og forhold, jfr det du forteller om klaffesykdom m.v.
Det er rent subjektive forhold som vil avgjøre dette.
Diagnosene dine i seg selv forteller ikke noe om hvor mye du kan eller bør jobbe.
Diskuter deg gjerne med legen din som samtalepartner, men der finnes definitivt ikke noe fasitsvar her, annet enn det som du selv kjenner og opplever kroppen fortelle deg.

Du spør videre om mulighetene for nye senskader.
Jeg har ikke noen informasjon i det du skriver som kan si noe som helst om dette. Generelt så vet man at en klaffesykdom kan utvikle og forverre seg over tid, men i hvilken grad og i hvilket tempo er meget varierende og individuelt.

Mitt råd og konklusjon er at du fortsetter å jobbe i nåværende mengde og tempo, så lenge du kjenner at det fungerer og er riktig for deg. Kommer det et tidspunkt hvor du merker at helsen ikke strekker til, så kan du diskutere med legen din om du bør redusere jobben ved f.eks. å søke en begrenset uføretrygd, evt redusere stillingsprosent e.l.

Lykke til!