Når bør du sykemeldes av influensa?

De fleste blir så syke av influensa at de bør få sykemelding og være hjemme fra jobb, mens noen kan være smittet nesten uten å merke det.

Alt Text  JOBB ELLER IKKE? Mange lurer på om de bør gå på jobb eller bli hjemme med influensa. Det kommer rett og slett an på hvor syk man er - og litt hva man jobber med. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Alt Text JOBB ELLER IKKE? Mange lurer på om de bør gå på jobb eller bli hjemme med influensa. Det kommer rett og slett an på hvor syk man er - og litt hva man jobber med. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Influensasesongen nærmer seg for fullt, og årets influensavirus er i ferd med å spre seg. Årets virus er A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa, og gir ifølge Folkehelseinstituttet ingen spesiell grunn til bekymring. Mange nordmenn er dessuten immune mot viruset – dersom de har hatt det før eller har tatt vaksine. men mange kommer garantert til å bli sengeliggende den neste måneden.

For like sikkert som at det nye året kommer, så kommer influensaen – som regel i januar. Og mange blir syke – noen verre enn andre. Noen kan ha influensa nesten uten å merke det, mens andre blir sengeliggende i en uke med feber, verkende kropp og hoste - noen også hodepine. Hvert år får 5-15 prosent av befolkningen influensa, og mange har ikke noe annet valg enn å holde senga.

LES OGSÅ: Bivirkninger etter influensavaksine

HOLD DEG HJEMME: Allmennlege Brynjulf Barexstein mener de fleste vil trenge en sykemelding ved influensa.  Foto: Lommelegen
HOLD DEG HJEMME: Allmennlege Brynjulf Barexstein mener de fleste vil trenge en sykemelding ved influensa. Foto: Lommelegen Vis mer

Jobb eller ikke jobb når man har influensa?

Da er spørsmålet for mange: Skal jeg gå på jobb eller ikke?

- Man bør selvfølgelig sykemeldes av influensa. For det første fordi de fleste mennesker ikke vil klare å jobbe med en influensa, og så har du smittehensyn i tillegg. Vilkårene for sykmelding er at "sykdom er til hinder for å utføre arbeidet", og det er jo veldig vanskelig å se at ikke de vilkårene er oppfylt når en har en influensa, sier allmennlege Brynjulf Barexstein, som er Lommelegens sjefssvarlege, som presiserer at dette gjelder influensa, ikke en vanlig forkjølelse - noe mange har en tendens til å blande.

Han mener de fleste leger vil sykmelde en pasient med influensa - dersom det trengs. Hvis allmenntilstanden likevel er god, og man føler seg i form til å gå på jobb, trenger man ikke nødvendigvis å sykemeldes.

- Det kommer an på allmenntilstanden til den syke. Symptomene varierer mye fra person til person, noen merker knapt at de har influensa mens andre kan blir sengeliggende. Dersom personen har feber eller høy grad av sykdomsfølelse trenger kroppen hvile, og da er fornuftig å holde seg hjemme. Er man lite påvirket, kan man gå på arbeid som vanlig, men man bør da være ekstra nøye med håndhygiene og hostehygiene for å redusere smittefaren, sier lege Karine Nordstrand ved avdeling for infeksjonsovervåking.

Hvor lenge en eventuell sykemelding bør vare, kommer an på symptomene. En vanlig influensa bør være over i løpet av ti dager.

- Varigheten av sykmeldingen vurderes individuelt, men det blir til man er i stand til å gå på jobb igjen. Feberfri bør en i det minste være. Men det er den subjektive formen som avgjør det. Ligger man der og føler man er overkjørt av et godstog, slik det ofte er med influensa, utslått og med muskelverk, så er ikke dette målbare, objektive størrelser, men pasientens subjektive opplevelser, og det er da disse som ligger til grunn for at vedkommende ikke klarer å jobbe, og derved sykmeldes, sier Barexstein.

LES OGSÅ: Nå kommer influensaen

SMITTEFARE: Er i seg selv ingen grunn til sykemelding, men i noen yrker, som helsevesenet, bør man bli hjemme ved influensa. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SMITTEFARE: Er i seg selv ingen grunn til sykemelding, men i noen yrker, som helsevesenet, bør man bli hjemme ved influensa. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Mange bruker egenmelding ved influensa

Det finnes ingen statistikk på hvor mange som hvert år blir hjemme fra jobb på grunn av influensa, men i første kvartal i fjor var 6,3 prosent av befolkningen sykmeldt av lege.

- Antakelig brukes det mye egenmelding i forbindelse med influensa, ettersom sesongen gjerne er i begynnelsen av året (dvs. at man har ikke «brukt opp» egenmeldingene), og fraværet vanligvis er kortvarig. De fleste med influensa søker heller ikke lege, sier Nordstrand.

Dersom man har en “normal” influensa, det vil si med feber, muskelsmerter, tørrhoste og eventuelt hodepine, er det ingen grunn til å oppsøke lege. Den vil som regel gå over av seg selv. Dersom man får veldig høy feber (over 40), eller svært dårlig allmenntilstand, kan det være lurt å oppsøke lege. Eldre, syke, og personer med nedsatt immunforsvar vil være ekstra utsatt for influensaviruset.

LES OGSÅ: Alt om influensa

Noen kan tenke at det er bedre å bli hjemme enn å smitte kollegene. Dette vil normalt ikke være grunn for en lege til å skrive ut en sykemelding – da må man i så fall bruke egenmelding. En vanlig arbeidstaker har fire egenmeldingsperioder a tre dager i løpet av 12 måneder.

- I en normalsituasjon er ikke influensasmitte i seg selv grunn til sykemelding, dette avhenger av symptomene. Mange kan være smittet uten å merke noe særlig til dette, men likevel utgjøre en smitterisiko, sier Nordstrand.

Noen bør faktisk bli hjemme når de har influensa

Det finnes derimot grupper som bør bli hjemme dersom de har influensa.

- Dersom man jobber med særlig utsatte grupper, for eksempel premature barn eller personer med redusert immunforsvar bør man holde seg hjemme eller finne andre arbeidsoppgaver. Andre bør være særlig nøye med håndvask og hostehygiene dersom de har tegn til infeksjon, sier Nordstrand.

Petter Brelin, allmennlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, er enig i at enkelte yrkesgrupper bør bli hjemme ved influensa og forkjølelse.

- Dersom du jobber med syke mennesker som tåler infeksjoner dårlig, da er det veldig viktig å ta hensyn til dem rundt deg. Det vil si at sykepleiere, hjelpepleier og leger kanskje lettere må være hjemme fra jobb når de er forkjølet eller har influensa, sier Brelin.

Han mener nordmenn flest strekker seg langt for å gå på jobb - selv om de er syke.

Inkubasjonstiden fra smitte til symptomer er vanligvis to dager, men varierer fra en til tre dager. Man er smitteførende fra den dagen symptomene viser seg og i tre-fem dager etterpå.

- En ukomplisert influensasykdom varer vanligvis 7-10 dager, sier Karine Nordstrand.

Men mange føler seg slappe og dårlige i to uker.

- En influensa varer rimelig lenge, og ved studier har en har sett at først etter 6-7 dager begynner symptomene å avta gradvis, men det betyr ikke at en er frisk da, det begynner bare å bli litt lettere. Så et par uker og vel så det er nok vanlig varighet - tidvis lenger før en er alldeles restituert. Og en kan være slapp i lengre tid etterpå, sier Brynjulf Barexstein.

LES OGSÅ: Når bør du være hjemme med forkjølelse?

SYKEMELDING: Er du syk mer enn tre dager, eller har brukt opp egenmeldingene, trenger du en sykemelding fra lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SYKEMELDING: Er du syk mer enn tre dager, eller har brukt opp egenmeldingene, trenger du en sykemelding fra lege. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Slik kan du forebygge influensa:

  • God hånd -og hostehygiene forebygger smitte
  • Bruk papirlommetørkle foran munn og nese når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.
  • Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig. Ikke host i hendene.
  • Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.
  • Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

Kilde: fhi

Lurer du på noe om hepatitt B, eller har du spørsmål om andre sykdommer? Spør en av våre leger her.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer