Slankere med bare kjøtt og fett?

Spørsmål

Jeg har lest i VG for noen uker siden at forskning i alle år har misinformert oss at vi må spise mindre fett og mer karbohydrater.En venn av meg har gått ned i vekt ved å spise bare fett/kjøtt!Han sier at kolesterolet hans har aldri vært lavere.Hva er deres syn på saken??

Sykdommer: fedme.171cm,96kg

Mann, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Denne debatten har vært i avisene de siste månedene, og det er nok ingen total enighet i de vitenskapelige miljøene om hva som er sannheten når det gjelder effektiv slanking og kosthold.

En slankemetode som bare inkluderer fett og kjøtt og lite karbohydrater, omtales ofte som Dr.Atkins diett, selv om metoden har eksistert som slankemetode siden slutten av forrige århundre. Dr. Robert C. Atkins reklamerte sterkt for metoden på begynnelsen av 70-tallet, og de siste årene har den blitt mer populær både i USA og i Norge.

Virker den? Det er ingen tvil om at folk går ned i vekt med denne dietten. Ved å kutte ut bakervarer, brød, pasta, is, sukkertøy, mange typer frukt og grønnsaker vil du selvsagt gå ned i vekt.

Du kan spise ubegrenset med kjøtt, fett, egg, ost og liknende, og disse matvarene ligger tyngre i magen og gir deg en lengrevarig metthetsfølelse. Dessuten vil en diett uten karbohydrater sette forbrenningen i en tilstand kalt "ketose" som vil gi deg en lett kvalmefølelse og dempe sult.

Om dette er en sunn måte å holde seg slank på er imidlertid stridens kjerne. De fleste ernæringsforskere mener at det er viktig å spise en balansert diett, spesielt fordi en karbohydratfattig diett vil kunne gi et underkudd på viktige næringsstoffer, som vitaminene A, B, C og D samt kalsium. Høye proteinmengder øker risiko for nyrestein, og høyt innhold av kjøtt og fett vil øke blodets fettstoffverdier, som feks kolesterol.

Når det gjelder å slanke seg er det nok fortsatt slik at du må forbrenne mer enn du spiser. Antallet kalorier er det avgjørende punktet, i følge de fleste ernæringsforskere. Likevel er det mange som går ned i vekt på Atkins-dietten.

Du kan snakke med legen din om kostholdet ditt bør endres hvis du er overvektig, eventuelt kan du få time hos en ernæringsfysiolog.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-