Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Risiko for lungekreft?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 53 år, som røyket fra jeg var 18,5 år til 34 år, rundt ti, max. 15 sigaretter om dagen ned mot 5, og med noen opphold på til sammen ett år i denne perioden. Jeg sluttet som sagt da jeg var 34. Hadde i mange år mens jeg røyket slim som føltes som det lå øverst i høyre lunge/ lungetopp, som jeg måtte hoste/kremte opp. Vet ikke om luftrøret går slik at det føles som høyre.. Jeg strevde lenge med å slutte å røyke, var svært avhengig.. "Problemet" med slim i høyre lunge/ lungetopp har avtatt, men dukker fortsatt opp kanskje fire- fem ganger i året, selv om det nå er 19 år siden jeg sluttet å røyke. Jeg har vært plaget av rennende nese (vasomotorisk rhinitt?) i ca.10 år, som jeg får kortison nesespray for. De periodene jeg bruker kortison nesespray klarner ofte lungen opp, vet ikke om kortisonen virker ned dit, eller om det er post-nasal dripping som kan bidra til slim i lungen nå.?. Jeg vet at hvis man en gang har vært røyker så faller aldri risikoen for lungekreft ned på en aldri-røykers nivå. Hver gang slimfølelsen dukker opp, så tenker jeg på lungekreft. Spesielt siden jeg har en førstegrads slektning (forelder) som fikk lungekreft uten noen gang å ha røyket (adeno-carcinom). Det var ikke røyking i hjemmet til denne personen, eller i hjemmet da jeg vokste opp.
Jeg har forstått at en vanlig lunge-røngten ikke nødvendigvis avslører lungekreft, så det har sikkert lite hensikt å ta dette i tide og utide. CT- undersøkelse gir jo mye mer stråler, og bør ikke tas unødvendig det heller. Det mønsteret av slimdannelse jeg opplever har heller ikke forandret seg/ øket de siste 15 år. Jeg prøver å spise sunt. SPM. 1) Lurer på om det er noe mer jeg kan gjøre for å forebygge lungekreft ? SPM. 2) Er det en genetisk komponent som vil kunne ligge der hos meg i forhold til familie-disposisjon, hvor stor er den evt. ? SPM.3) Jeg har hatt CIN 3 i livmorhals, sannsynlig grunnet HPV 45. Fjernet livmor i 2012, på nettet kan man lese at HPV kan gi lungekreft ?

Svar

Hei og takk for din henvendelse!

Du har altså røyket i ca. 15 år, og i de årene røyket mellom 5 og 15 sigaretter daglig. Det er vanlig å omgjøre røykeforbruk til "pack years", hvor et "pack year" tilsvarer 20 sigaretter pr. dag i 1 år. Du har røyket i anslagsvis 5 til 15 pack years. Dette er ikke et ubetydelig forbruk, men når det nå er 19 år siden du sluttet, så synes jeg ikke du bør gå rundt og bekymre deg for å få lungekreft. Du har redusert risikoen betydelig ved å slutte å røyke. Du har rett i at risikoen aldri vil bli null, da det dessverre er slik at også de som aldri har røyket kan oppleve å bli rammet av lungekreft, slik som din forelder.

Du lurer på om det er noe du kan gjøre for å forebygge lungekreft. Det aller viktigste tiltaket gjorde du for 19 år siden! Andre forhåndsregler vil være å i minst mulig grad utsette deg for lungeskadelige stoffer, og da tenker jeg på f.eks. asbest, unormalt høye radonnivåer og innånding av industrielle småpartikler. Dette er uansett ikke stoffer som vil kunne gi kreft på kort sikt, men hvor lang tids eksponering, helst daglig, vil kunne øke risikoen for å utvikle lungekreft. Forøvrig vil jeg råde deg til å fortsette å leve et sunt liv, og i det legger jeg regelmessig mosjon og et sunt og variert kosthold.

Det er foreløpig ikke funnet noen sikre genetiske komponenter som øker risikoen for å utvikle lungekreft. Når det er sagt så får alle arvematerialet fra biologisk mor og far, og arver samtidig sårbarheten for utvikling av sykdom. Med det mener jeg at dersom mor, far eller andre nære slektninger utviklet en sykdom, og da ofte på bakgrunn av miljø/eksponering/livsstil som alene medfører økt risiko for sykdom, vil også barn ha økt sårbarhet for å utvikle sykdom med samme eksponering/miljø/livsstil Det drives en del forskning på dette området, så det er ikke umulig at det om noen år finnes mer kunnskap.

På ditt siste spørsmål er jeg nødt til å svare forsiktig. Jeg er ikke kjent med hvorvidt og i evt. hvor stor grad det foreligger en økt risiko i å utvikle lungekreft ved HPV-smitte, men jeg vet at flere HPV-virus er "under lupen" når det gjelder risiko for også andre kreftformer enn livmorhals.

Håper dette var nyttig for deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-