Kan lykkepiller (SSRI) øke risiko for kreft?

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 49 år som nylig fikk fjernet føflekk-kreft, som var 0,5 mm dyp. Det ble gjort utvidet eksisjon. Jeg har jo som de fleste sikkert gjør søkt litt på nettet, og funnet at lykkepillen SSRI kan øke risikoen for melanom og visse andre kreft-former, samt øke risiko for tilbakefall av kreft. Siden det i huden og andre steder på kroppen finnes stoffer og reseptorer for tilsvarende stoffer som SSRI virker på i hjernen ? Jeg har siden midten av 2012, (da jeg gradvis mistet all selvtillitt, og var sykemeldt 6 uker med angst for å gå på jobben) brukt SSRI, først effexor, så cipralex, zoloft og nå sist brintellix. Brintellix er det nyeste av SSRI, som jeg igrunn er mest fornøyd med. (Fikk en del bivirkninger og måtte prøve forskjellige gjennom flere år.) Jeg synes lykkepiller tar bort mye spontan gledesfølelse, men de gjør at ikke tankene mine kverner omkring det samme, men kan hoppe videre, og det har hjulpet meg på jobben og sammen med andre mennesker. Nå som jeg ser på nettet, som sagt, at SSRI kan gjøre en mer utsatt for å få melanom ( og andre kreftsykdommer) eller øke risiko for tilbakefall av kreft, har jeg valgt å slutte med Brintellix. Men samtidig vet jeg ikke hvordan dette vil fungere på jobben. Hva gjør jeg om jeg er "nødt" til å ta feks. Brintellix for å fungere der. Hva tenker du om det jeg har lest i forhold til risiko for melanom/ tilbakefall og andre kreftformer ?

Svar

Hei!

Det er god prognose ved malignt melanom som blir oppdaget i tidlig stadium. 5 års relativ overlevelse er høy for de som får føflekkreft, og det er lav risiko for tilbakefall etter utvidet eksisjon.

Det er foreløpig ikke påvist noen sikker sammenheng mellom SSRI og risiko for kreft. Det er usikkert om SSRI øker risiko for tilbakefall av kreft. Ulike studier viser motstridende resultater, og det er generelt lav kvalitet på de studiene som viser en mulig sammenheng mellom SSRI og kreft. Det pågår imidlertid forskning ved Universitetet i Tromsø (Kvinner og kreft studien) for å se om det kan være en mulig sammenheng mellom SSRI og kreft. Studien startet i 2012, omfatter 105 000 kvinner og er planlagt avsluttet i 2018.

Dersom det er en sammenheng mellom SSRI og kreft, er det i tilfellet snakk om en lav risikoøkning siden en samlet vurdering av studiene så langt ikke gir noen sikre konklusjoner. Når du i utgangspunktet har lav risiko for tilbakefall, bør ikke en usikker risiko for kreft være utslagsgivende for om du skal fortsette med SSRI eller ikke.

En helt annen sak er at nyere studier viser at SSRI trolig er mindre effektive enn tidligere antatt. Det vil si at det kanskje ikke er så viktig om du bruker SSRI eller ikke med tanke på din angst for å gå på jobben. Disse studiene sier imidlertid ikke så mye om enkeltpersoner, men om store grupper. Det vil si at du kan ha god effekt av SSRI selv om det er mange andre som ikke har effekt.

Det er du som sammen med din lege som må vurdere om SSRI hjelper deg eller ikke. Hvis du synes du har god hjelp av SSRI, bør ikke frykt for tilbakefall av kreftsykdom være avgjørende for om du skal bruke SSRI eller ikke. Før eller senere bør du imidlertid klare deg uten SSRI. Spørsmålet er om det er for tidlig å slutte nå, eller om du bør prøve en periode uten SSRI for å se hvordan du fungerer i hverdagen uten medisiner.