K2 mot prolaps?

Spørsmål

Jeg har hatt fått diagnosen ischias forårsaket av prolaps i nedre del av korsryggen. I noen måneder har jeg tatt K2 (2 piller om dagen) og lurer på om dette kostilskuddet virker forebyggende mot (nye) prolaps. Tar også andre kosttilskudd i tillegg. Forøvrig er min almentilstand god. Måler blodtrykk jevnlig med eget apparat. Det er stabilt og ligger rundt 130/60.

Svar

Hei,

Takk for spørsmål. Jeg har konsultert en kiropraktor om isjias og prolaps. Jeg har fått høre at prolaps hovedsakelig skyldes genetikk eller feilbelastning, og at 30-50 % av den voksne befolkning faktisk har dette (men er smertefrie). Det er med andre ord ganske vanlig. Det er følgelig viktig at det er samsvar mellom klinisk undersøkelse og billeddiagnostikk. Dessuten, over 80 års alder er det relativt vanlig med spinal stenose som årsak til strålesmerter i armer og bein. Jeg håper derfor at du har fått en grundig undersøkelse, og bilder som viser en prolaps som samsvarer med dette (MR-bilder).

Over til kosttilskuddet. Vitamin K er viktig for en rekke prosesser i kroppen, blant annet omsetning av beinvev og bløtvev. I tillegg er vitamin K viktig for normal blodlevring (koagulasjon). K2 (som en type vitamin K) markedsføres relativt hardt om dagen, og skal angivelig kurere alskens sykdommer og tilstander. Nyere forskning har vist at det er tettere sammenheng mellom vitamin D, kalsium og vitamin K enn tidligere trodd, og i og med at de to førstnevnte er viktige for beinvev/skjelett, så har mange konkludert at også vitamin K er det. Det er derfor naturlig å tenke seg at tilskudd av K2 kanskje kan påvirke skjelettet slik at prolaps’en blir bedre, eller at ny prolaps forebygges. Jeg har derimot aldri sett noen studier som har undersøkt dette, og det er usikkert om dette faktisk er tilfelle. Jeg ville utvist forsiktighet – kosttilskudd har i enkelte studier vist å kunne ha svært ugunstige effekter. For eksempel: Vitamin K påvirker blodlevringen, og man kan like gjerne se for seg at det påvirker sannsynligheten for å utvikle slag eller infarkt. Altså: vær litt forsiktig med både K2 og andre tilskudd. Disse burde bare tas i samråd med lege og/eller klinisk ernæringsfysiolog. Avhengig av type kosthold, eventuelle sykdommer, alder og vekt (blant annet), kan det være aktuelt å bruke et generelt kosttilskudd. For eksempel, hvis man er eldre og veier lite vil man ofte ha behov for et tilskudd. Så det kan hende det er aktuelt for deg. Men som sagt, ta dette med legen din. Ellers er det flott at du har oversikt over egen helse, og at du kontrollerer blodtrykket. 130/60 er flott!

Hilsen Jacob