Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor har jeg så vondt i hælen?

Spørsmål

Hei. I det siste har jeg fått veldig ondt på baksiden av venstre hæl, det er ømt litt hovent og ont med sko på og når jeg går, på natten når jeg havner på rygg våkner jeg av smertene i hælen. Har det noe med urinsyregikten eller kan det være noe annet?. Må vente 3 uker for å komme til hos fastlegen og det orker jeg ikke. Jeg er ingen treningsnarkoman, litt overvektig ellers ved normal helse. Takknemelig for svar og råd.Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har tidligere fått konstatert urinsyregikt hos fastlegen og går på medisiner for dette.Zyloric for gikta og Voltaren mot smerter. Jeg er ikke mye plaget så jeg tar mindre medisiner en anbefalt.(har forandret kosten også) Mann, 61 år

Svar

Hei og takk for ditt spørsmål!

Du har altså fått smerter på baksiden av den ene hælen den siste tiden. Smertene kommer spesielt når du bruker sko og når du går, men det hender også at du våkner av smertene om natten. Hva kan være årsaken til disse smertene? Har det noe med urinsyregikt å gjøre?

Det blir dessverre ikke mulig for meg å stille noen diagnose over internett, men jeg kan prøve å komme med noen generelle betraktninger, og gi noen konkrete råd til deg. Det finnes flere årsaker til smerter i hælområdet. Når du sier smerter bak på hælen, så har jeg ikke så veldig mye å gå på for å skille de forskjellige årsakene fra hverandre, men jeg kan gi deg litt informasjon om de vanligste årsakene. Når noen sier smerter bak hælen så mener de helt bak på undersiden av fotsålen, mens andre kan mene bak ved festet av akillessenen. Jeg går også ut i fra at du ikke har skadet foten i forbindelse med et fall eller lignende.

Generelt så kan man si at lidelser i foten som oftest skyldes gal vektoverføring og trykkbelastning. Foten skal bære kroppsvekten, og personer med feilstillinger i føttene og/eller personer som er overvektige, er mer disponert for plager. To hovedtyper feilstillinger er plattfot og hulfot. Foten består av blant annet 26 bein, 33 ledd, mer enn 100 leddbånd og en rekke muskler.

På undersiden av foten har vi seneplate som kalles plantarfascien. Den har utspring fra forkanten av hælbenet og brer seg i vifteform frem til tærne. Plantarfasciitt er en tilstand hvor plantarfasciens feste til hælbenet er overbelastet. Det viktigste symptomet er smerter under hælen ved belastning. Det vil si smerten utløses når du trør nedpå med foten. Smertene er i begynnelsen kun til stede ved belastning, men kan etter hvert også være tilstede i hvile. Av og til stråler smertene framover foten, og den kan omfatte mesteparten av fotens underside. Smertene er ofte verst tidlig på dagen og når du starter å belaste foten etter hvile. Når foten er blitt litt oppvarmet, kan smerten avta. Ved store belastninger vil smerten på ny øke. Hvis smertene er til stede også under hvile, er det typisk at plagene er verst om kvelden etter en dags belastning. Smertene kan lindres hos noen pasienter ved at de går på tå. De aller fleste tilfellene av plantarfasciitt skyldes overbelastning av plantarfasciens feste i hælbeinet. Dette skjer først og fremst ved mye gåing eller løping på hardt underlag, og i idretter som innebærer mye hopping. Personer som er overvektige, er mer utsatt. Dersom du har avvikende fotstilling, som for eksempel hulfot eller plattfot, vil du være spesielt disponert for utvikling av plantarfasciitt.

Slimposebetennelse kan også gi smerter bak på hælen. Mellom hælbeinet (calcaneus) og akillessenen ligger en slimpose (bursa) som beskytter senen mot gnissinger fra beinet. Det hender at denne slimposen blir betent (bursitt). Slimposebetennelse ved hælbeinet medfører smerter, ev. hevelse og i sjeldne tilfeller rødhet over hælsenefestet, spesielt på utsiden. Trykk fra vanlige sko kan medføre betydelig ubehag, mens smertene lindres eller er borte hvis du går uten sko. Tilstanden rammer vanligvis middelaldrende og eldre mennesker. Den forekommer også blant idrettsutøvere. Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien og de funn legen gjør ved undersøkelsen. Trykk mot slimposen vil fremkalle smerter, området er hovent, og legen kan kjenne at slimposen inneholder væske. Ømheten er ofte på utsiden av akillessenen, og hos enkelte kan legen kjenne at det her er tilkommet en benet utvekst. Det viktigste er å unngå trykk mot senefestet. Bruk sko uten hælkappe eller blokker ut skoen bak. Tilpass skumgummi- eller filtbit med hull i midten og plasser denne over det smertefulle området, samt bygg opp noe under hælen - f.eks. med en innleggsåle kun under hælen. Det kan også være nyttig å gjøre tøyningsøvelser av akillessenen.

Dersom smertene dine sitter bak ved festet av akillessenen, kan årsaken være betennelse i akillessenen. Betennelse i akillessenen er betennelse og slitasjeforandringer i og rundt hælsenen og dens feste på baksiden av hælbenet. Akillessenen er senen til den store bakleggsmuskelen, og det er denne senen vi kan se og kjenne som en tykk streng på baksiden av ankelen. Det er omdiskutert om senen er betent. Forskning har vist at det i liten grad er betennelse i selve senen, derimot finner man betennelsesforandringer rundt senen og slitasjeforandringer og små rifter (mikrorupturer) i selve senen. Hovedsymptomet ved betennelse i eller rundt akillessenen er hælsmerter. Smertene kommer når du begynner å bruke hælen aktivt, for eksempel ved løping. De vil gjerne avta noe under aktiviteten, for så å forverres etterpå. Det foreligger ofte smerter og stivhet også når du hviler. Tilstanden ses oftest hos idrettsfolk, middelaldrende mosjonister og eldre mennesker. Løpere er spesielt utsatte, og spesielt de som løper mye på hardt underlag.

En fettpute under hælen skal virke støtabsorberende når du står og beveger deg. Den hælputen befinner seg rett under hælbeinet, og kan utsettes for støtskade(r) som kan føre til blødninger i fettputen og knusning av bindevev rundt som holder puten på plass. Dette kan føre til at puten mister sine støtabsorberende egenskaper, og det kan dermed oppstå irritasjon rundt hælbeinet. Det kan føre til smerter i hælen ved belastning, som kan ligne en del på symptomene ved plantar fasciit, men er vanligvis mer diffuse.

En annen mulig årsak til smerter i hælområdet er tretthetsbrudd. Et tretthetsbrudd, eller stressbrudd, oppstår ikke som følge av en skade, men som følge av en overbelastning. Det aktuelle beinet utsettes for tøyninger og bøyninger over lengre tid og brekker til slutt på samme måte som en metallstav brekker etter gjentatte bøyninger frem og tilbake. Tretthetsbrudd forekommer oftest blant idrettsutøvere og mosjonister og er kanskje noe vanligere blant kvinner. Leggbeinet (tibia) er den vanligste lokalisasjonen av et tretthetsbrudd, men også det ytre leggbeinet (fibula) kan bli sete for et tretthetsbrudd. Også bein i foten kan bli offer for tretthetsbrudd, eks. ankelbeinet (talus), båtbeinet (naviculare), metatars. Tretthetsbrudd har en tendens til å komme igjen og ca. 60% av dem med tretthetsbrudd har hatt det før.

Haglunds hæl er en benutvekst ved akillessenefestet på hælen, oftest litt på utsiden av hælen. På utsiden av den benete utveksten befinner det seg ofte en betent slimpose (bursitt). Tilstanden skyldes som regel langvarig kronisk irritasjon omkring festet av hælsenen, noe som blant annet fører til betennelse slimposen. Denne irritasjonen kan føre til en reaksjon i hælbeinet (calcaneus) med nydannelse av brusk- og beinvev mellom senen og hælbenet, det dannes en benet utvekst som vanligvis ligger delvis på yttersiden av senefestet. Trykk og irritasjon mot dette området fra trange sko vil ytterligere forverre lidelsen, og det kan dannes en større benutvekst, en eksostose. Tilstander er vanligst blant barn i alderen 6-12 år, men den forekommer også med økt hyppighet blant idrettsutøvere. Det er vanligvis lett å stille diagnosen. Ofte forekommer den hos en person som over lengre tid har hatt irritasjon i hælen. Det kan være smerter, hevelse og noen ganger rødhet i huden. Når man kjenner på hælen, vil man konstatere at det er tilkommet en hard utvekst baktil og på yttersiden av hælen. Røntgen bekrefter at det er en benet utvekst.

Når det gjelder urinsyregikt, så kan det gi veldig smertefulle anfall i akke ledd rundt på kroppen, oftest et sted i beina og aller hyppigst stortå-leddet. Anfallene kommer som regel veldig plutselig, du kan for eksempel våkne av sterke smerter. Intensitetstoppen kommer ofte etter 1-2 døgn, og ubehandlet så varer anfallene som regel 7-10 dager, men kan vare lenger hos personer med tilbakevendende anfall. Jeg kan derfor ikke utelukke at plagene dine kan ha noe med urinsyregikt å gjøre, men det er ikke det første jeg hadde tenkt på.

Dette er bare noen av mulige årsaker til dine hælplager. For å kunne gitt noen ordentlige konkrete råd måtte jeg stilt en nøyaktig diagnose, og det kan jeg som sagt ikke gjøre over internett. Ofte vil behandlingen av slike plager gå ut på å avlaste foten i en periode, ikke bruke sko som forverrer plagene, eventuelt bruke støtdempende hælinnlegg, som enten demper støtet mtp lidelser under hælen, eller avlaster akillessenen. Sammen med dette kan du ha god effekt av NSAIDS (eks Voltaren) i en kort periode (dersom du tåler denne medisinen). Dette er jo noe du kan forsøke i en periode, frem til du får time hos fastlegen din. Går plagene over av seg selv, så er det jo greit, hvis ikke så beholder du timen hos legen din og får stilt en ordentlig diagnose.

Håper svaret kan være til hjelp. God bedring og lykke til!