Hoggormbitt og proteseløsning?

Spørsmål

Jeg fikk nytt kne (totalprotese) for 4 år siden. Ingen tegn til infeksjon og resultatet var svært vellykket.. Jeg har frem til nå vært fysisk aktiv ( lange turer i fjellet, sykler, går på ski og svømmer).. Likevel må det innrømmes at de siste 12-14 månedene har funksjonsnivået blitt noe redusert. Kneet er blitt gradvis stivere og mer smertefullt. Total 'prolaps' i kneet for to uker siden. Kan nå kun gå litt på flat mark med store smerter. Sannsynligvis har protesen løsnet. Konklusjon av utredning i dag er at revisjon av protesen skal utføres i løpet av 8 uker. Det får jeg finne meg i.

Hvorfor dette har skjedd forstår legen og jeg lite av.
Siste året har jeg hatt mange diffuse smerter i kroppen (revmatisme?), nervesmerter i ansiktet og kjevene (tennene) og en bagatellmessig rotfylling endte opp med store doser Prednison i en uke.
Så kommer jeg på at i fjor sommer ble jeg bitt av hoggorm i ankelen. Lite reaksjon fysisk, men store smerter og utrolig stygg, blåsvart fot og legg i noen dager.

Er det mulig at dette kan ha noen sammenheng med mine 'rare' plager dette året? Vet at hoggormgift påvirker muskler. Kan det i sin ytterste konsekvens få følger på 'støtteapparatet' rundt en protese slik at den løsner?
Verdens rareste spørsmål? Men slik går jeg og tenker. Det er jo underlig at en godt fungerende, komplikasjonsfri protese løsner etter 4 år.

Svar

Hei.

Hoggormbitt kan være riktig alvorlige og gi en del komplikasjoner, så jeg skjønner godt at du stiller spørsmål ved dette. Det er en spennende tanke eller hypotese, om en skal kalle det det. Men jeg har ikke hørt om slike sammenhenger, og jeg finner ingen informasjon om det.
Det betyr ikke at det ikke kan være slik, naturligvis. Men skulle jeg gjette, så ville jeg gjette nei. Det at ting skjer etter hverandre, altså hoggormbitt først, deretter proteseløsning, kan jo se ut som en tilsynelatende årsakssammenheng pga tidsfaktoren, men veldig ofte så har vi mennesker en tendens til å finne sammenhenger der det ikke er det, har psykologisk forskning vist. Vi ser etter forklaringer og sammenhenger, og da er det at ting skjer etterhverandre, eller nært i tid, noe som ofte får en til å tenke årsakssammenheng, uten at det er det. Og i ditt tilfeller her, så er det jo også slik at proteser løsner uansett av og til, det er velkjent.

Å finne forklaringer på ting som har skjedd i kroppen, i etterkant, er oftest umulig. En kan komme med teorier, men å bevise hva som førte til hva, går som hovedregel ikke an. Der er ikke noen metoder for å finne ut av slikt. Der som har skjedd, har skjedd, og de praktiske konsekvensene forblir uansett det viktigste og det som teller: Å få ordnet opp i dette, slik du nå er satt opp til om åtte uker. Det er bra å høre, og vi får regne med at resultatet blir bra og at du får mange år med velfungerende protese og gangfunksjon.

Jeg ønsker deg lykke til med kommende operasjon.