Beinmargspunksjon

Spørsmål

Til lommelegen

En skulle tro at kroppen produserer biologisk materiale kun til eget forbruk. Hvordan kan en da donere for eksempel blod og benmarg? Jeg donerer benmarg til forskningsformål (sternalpunksjon). I etterkant har spørsmålet meldt seg: Hvorfor og hvordan går det bra? Presisering: En hematolog laget et hull i kroppen min, hvordan lukker hullet seg? Hvordan reagerer kroppen på at jeg ”manglet” benmarg like etter donasjonen? Vil kroppen min produsere ny benmarg? Det må gå en tid mellom hver donasjon. Hva er grunnen? Takk

Kvinne, 35 år

Svar

Hei.

Jeg skal forsøke å svare på dine spørsmål, ett for ett:

"En skulle tro at kroppen produserer biologisk materiale kun til eget forbruk. Hvordan kan en da donere for eksempel blod og benmarg?"

Det har å gjøre med at kroppen kan produsere nytt biologisk materiale når noe "mistes" eller doneres. Dette er jo en viktig "reparasjonsmekanisme" ifra naturens side: Mister vi mye blod, f.eks. i en ulykke, så vil kroppen lage nytt blod for å kompensere.

"Jeg donerer benmarg til forskningsformål (sternalpunksjon). I etterkant har spørsmålet meldt seg: Hvorfor og hvordan går det bra? "

Det går bra fordi kroppen er i stand til å lage ny beinmarg som erstatter det man har tatt ut.

"Presisering: En hematolog laget et hull i kroppen min, hvordan lukker hullet seg?"

Ved alminnelig sårtilheling, slik alle sår tilheles i kroppen. Et eksempel vil f.eks. være en svært skrubbsår på kneet eller et operasjonssår som gror.

"Hvordan reagerer kroppen på at jeg ”manglet” benmarg like etter donasjonen? "

Kroppen reagerer ved å sende ut biologiske signaler som trigger og stimulerer til nydannelse av benmarg.

"Vil kroppen min produsere ny benmarg? "

Ja.

"Det må gå en tid mellom hver donasjon. Hva er grunnen? "

Såret må gro, og ny benmarg må dannes. Tar man ut biologisk materiale, f.eks. blod, fortere enn det nyproduseres, så vil nivåene synke.

Forøvrig så vil jeg kommentere at dersom du synes det er vanskelig tankemessig eller følelsesmessig å fortsette med å donere beinmarg til forskningsformål, hvilket jeg får et visst inntrykk av ifra ditt spørsmål, så bør du vurdere å slutte med det.

Ha det bra!