Lager fingrene dine lyd når du «knekker» dem?

Kan knekkelyd være tegn på sykdom? Eller kan knekkingen medføre skade eller sykdom? Her får du svarene.

MYTE: Knekkelyder er ikke et tegn på leddgikt, slik mange tror. Det er også helt ufarlig. Foto: Lommelegen
MYTE: Knekkelyder er ikke et tegn på leddgikt, slik mange tror. Det er også helt ufarlig. Foto: Lommelegen Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bøyer du eller noen du kjenner fingerleddene til det «knekker»? Og har du noen gang lurt på hva denne kneppelyden kommer av?

Derfor oppstår knekkelyden

De bevegelige leddene dine har en leddspalte, som enkelt forklart består av brusk på begge sider og leddveske i mellom. Når leddene trekkes fra hverandre, kan det oppstå det et lite gassfylt hulrom i leddvæsken, som gir en høy knirkelyd.

MANGE LEDD: Fingrene dine har mange leddflater hvor det kan oppstå gassbobler. Når du setter strekk på leddene kan det oppstå flere knekkelyder. Røntgenfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
MANGE LEDD: Fingrene dine har mange leddflater hvor det kan oppstå gassbobler. Når du setter strekk på leddene kan det oppstå flere knekkelyder. Røntgenfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Kanadiske forskere har tidligere oppklart dette mysteriet, ved hjelp av en MRI-skanner.

– Det er litt som når man skaper vakuum. Når leddet blir strukket, er det ikke nok væske til å fylle det helt ut. Det skaper et hulrom som igjen skaper lyden, sier Greg Kawchuk, professor ved University of Alberta i Canada, til LiveScience. Studien er publisert i tidsskriftet PLOS One.

Hvis du får behandling hos en kiropraktor, og hører en kneppelyd ved manipulering av ledd, er det det samme som skjer. Lyden oppstår på grunn av en gassboble i leddet.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Lyden er ikke forbundet med sykdom

Fra tid til annen får Lommelegen spørsmål fra lesere, som lurer på om knekkelyd i fingrene er farlig.

- Lyder og ulyder uten ledsagende smerter fra leddene er ufarlig, betyr ingenting og er noe du ikke skal bry deg om, har Siri Opsahl, som er lege i spesialisering innen revmatisme, svart en ung mann som er bekymret for at knaselyder fra ledd er tegn på revmatisk sykdom.

Hun påpeker at lyder i leddene er ingen grunn til å avstå fra aktivitet.

- Lyder i leddene er ABSOLUTT ikke noe tegn på at du bør være inaktiv og unngå å bruke leddene og kroppen. Heller tvert i mot - kroppen vår er til for å brukes og for å bevege seg langt mer enn de fleste av oss gjør i dagens moderne samfunn.

«Knepping i ledd er ufarlig og ikke noe du skal bry deg om.» Siri Opsahl, LIS lege i Revmatologi

Selv om lyden kan høres ubehagelig ut og kan dukke opp når du beveger deg, trenger du ikke å være bekymret. Knekking i ledd er heller ikke et tegn på leddgikt.

– Knepping i ledd har ingen som helst informasjonsverdi, og det er ikke et tegn på sykdom eller kommende sykdom. Det er ikke forbundet med sykdom i det hele tatt, har Brynjulf Barexstein, Lommelegens sjefsvarlege, tidligere svart.

image: Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Kul på hånden? Det kan være et ganglion

Artrose?

Det er ganske vanlig at man får mer lyder fra leddene jo eldre du blir.

- Noen pasienter med artrose (slitasjegikt) beskriver at de får økende lyder fra leddene med årene. Artrose er som rynker: Alle får det, noen plages og andre ikke. «Behandlingen» er uansett enkel til å begynne med: trening, understreker Opsahl.

LES MER: Derfor hjelper trening ved artrose

Når bør man oppsøke lege?

Hvis du har kneppelyder i ledd, trenger du altså ikke være så bekymret. Hvis du derimot har smerte, hevelse eller vansker med å bevege et ledd normalt bør du kontakte en lege for undersøkelse.

Revisjon 03.06.2020 av Lofthus. Denne saken ble publisert første gang 2015-04-27 av Ulveseth.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-