Kontroveriell kloning

I går hevdet et privat firma at de har klonet det første menneskefoster. I England vil den kontroversielle klonelegen dr. Severino Antinori vil flytte til England nå som høyesterett har slått fast at reproduktiv kloning ikke er i strid med loven. Her vil han klone babyer for barnløse par.

Hett temaKloning er blitt et hett tema etter at et amerikansk firma, Advanced Cell Technology Incorporated, i går hevdet at de har klonet et mennskeskelig foster. I USA raser debatten nå om hvorvidt slike eksperimenter bør forbys. Amerikansk lovgivning forbyr ikke denne typen forskning, bare at skattebetalernes penger skal gå til formålet. Ettersom firmaet er privat, er de i sin fulle rett i denne saken.
Loven forbyr ikke kloning

I England er saken like omstridt:
I begynnelsen av november uttalte de engelske myndighetene på dette medisinske området, the Human Fertilisation an Embryology Authority, at de forbød Dr. Antinori å jobbe i Storbrittannia, og at han ville bøtlegges eller fengsles dersom han prøver å gjennomføre sine klone-eksperimenter i landet.

Men nylig slo den engelske høyseteretten fast at nåværende britiske lover ikke er til hinder for å bruke klonede menneskefostre i forskningsøyemed, og heller ikke eksplisitt forbyr reproduktiv kloning av mennesker.

Etter høyesterettskjennelsen uttalte den svært omdiskuterte italienske fertilitetsskperten i et BBC-intervju begeistret at han øyeblikkelig ønsket å starte opp virksomhet i England.

--Dette øker sjansene mine for å lykkes; i Storbrittannia er teknologinivået ekstraordinært-, sa legen til BBC.

Vil klone barn til barnløse
Dr. Antinori er opprinnelig gynekolog. Han hevder at det han ønsker er å kunne klone mennesker for det formål å hjelpe par som er ufrivillig barnløse til å kunne få . Den omtalte legen har sin base i Roma, men har etter sigende flere prosjekter på gang i mange land.

Dr. Antinori ble "kjendis" og skapte høye bølger da han i 1994 hjalp en 62 år gammel dame å bli gravid.

Han har blitt frosset ut av det gode selskap i England og mesteparten av det medisinske kollegiale fellesskap verden over etter at han har talt fritt om sine klonings-planer.

Det engelske helsedepartementet vurderer nå om de skal anke høyesterettskjennelsen, og har uttalt at de vurderer å sette inn ekstraordinære lover for å forby reproduktiv kloning av mennesker.