SKYLL GODT AV MED SJØVANN: – Hvis du brenner deg bør du ikke gå rett opp på land og skylle av med ferskvann. Da får du flere symptomer, advarer Jan Helge Fosså, forsker og marinbiolog ved Havforskningsinstiuttet.  Foto: Scanpix
SKYLL GODT AV MED SJØVANN: – Hvis du brenner deg bør du ikke gå rett opp på land og skylle av med ferskvann. Da får du flere symptomer, advarer Jan Helge Fosså, forsker og marinbiolog ved Havforskningsinstiuttet. Foto: Scanpix Vis mer

Brennmaneter - dette gjør du hvis du blir brent

Norske brennmaneter er som oftest mer ubehagelige enn farlige.

Vi har to arter brennmaneter i våre farvann. Den gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, finnes langs hele norskekysten og er svært vanlig, mens den blå brennmaneten er litt sjeldnere.

Begge artene brenner omtrent like kraftig, ifølge Havforskningsinstituttet.

Det er vanlig at folk blir forbrent av brennmaneter om sommeren. Selv om det er smertefullt, gir heldigvis gir de «norske» brennmanetene sjelden alvorlige forbrenninger, ifølge Folkehelseinstituttet.no.

LES OGSÅ: Kløende utslett etter bading i ferskvann?

Hva bør du gjøre dersom du har blitt brent av brennmanet?

Hvis du har blitt brent vil du kjenne en umiddelbar brennende smerte, kløe og hudirritasjon. Røde og hovne striper på huden vil kunne utvikle seg til blærer eller sår.

Noen vil også oppleve kvalme, muskelsmerter og bli tungpustet. Allergiske- eller overfølsomhetsreaksjoner er mer sjeldne.

NORSK BRENNMANET: Den gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, finnes langs hele norskekysten og er svært vanlig. Foto: Scanpix
NORSK BRENNMANET: Den gulrøde brennmaneten, Cyanea capillata, finnes langs hele norskekysten og er svært vanlig. Foto: Scanpix Vis mer

Dette gjør du:

  • Skyll med rikelig mengder saltvann
  • Fjern eventuelle gjenværende brenntråder, uten å gni eller skrubbe
  • For generell smertelindring kan du så raskt som mulig senke den brente kroppsdelen ned i varmt vann (40-45 grader). Sjekk temperaturen med en frisk kroppsdel først (for å unngå skoldeskader). Fortsett behandlingen til smerten gir seg (inntil 20 minutter)
  • Smertelindrende salver kan forsøkes, men bør ikke brukes på store hudområder
  • Brent på øyet? Skyll det med lunkent, rennende vann i myk stråle i 20 minutter, og kontakt deretter lege

Kilde: Fhi.no

Kontakt lege hvis:

  • et lite barn er brent over store deler av kroppen
  • huden er rød og smertefull
  • ved allergiske reaksjoner

Det er viktig å ikke gni huden etter at du har blitt brent av brennmaneter. Hvis du gnir kan nesleceller som fortsatt sitter på huden, men som ikke har fyrt av ennå, aktiveres, ifølge Havforskningsinstituttet.

LES OGSÅ: Fire forgiftninger vi ofte får om sommeren

Skyll godt med saltvann, ikke ferskvann

– Vå får generelt lite spørsmål om maneter, som nok skyldes at folk vet hva de skal gjøre. Det viktigste er å fjerne brenntrådene og skylle godt med saltvann. Skyller du med ferskvann sprekker cellene og gir kraftigere reaksjon, sier seniorrådgiver Mari Tosterud ved Giftinformasjonen.

Hun råder også de som brenner seg til ta et varmt bad og dusje i en halvtimes tid.

– Giftstoffene blir ødelagt av varmen. Men det skal ikke være så varmt at du brenner deg. 40-45 varmegrader er nok, tipser Tosterud.

LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre ha i skapet!

LIKER KALDT VANN: De norske brennmanetene trives i både skjærgården og fjordene. Foto: Scanpix
LIKER KALDT VANN: De norske brennmanetene trives i både skjærgården og fjordene. Foto: Scanpix Vis mer

Hvor er brennmanetene?

De norske brennmanetene trives i både skjærgården og fjordene. Du kan støtet på dem når du bader eller skal trekke opp garnet.

Det er først når du kommer i kontakt med brenntrådene der de sviende neslecellene sitter at du brenner deg, ifølge Havforskningsinstituttet.

Brennmaneter foretrekker kaldt vann, men det er likevel flest av dem på sommeren siden det er mest mat i sjøen på denne årstiden.

Jan Helge Fosså, forsker og marinbiolog ved Havforskningsinstituttet, har fått lite forespørsler om brennmaneters forekomst i sommer.

– Jeg ser sjøen fra kontoret mitt hver dag og har ikke sett en eneste manet. Hvis det kommer mye maneter et sted pleier vi å få spørsmål om hvorfor det er så mye, men i år har vi nesten ikke hørt et knyst, sier Fosså.

LES OGSÅ: Derfor klør feriemyggen mer

Farlige brennmanetarter i utlandet

Det er mange forskjellige brennmanetarter i varmere farvann, som kan gi alvorlige symptomer ved forbrenning, og i verste fall livstruende reaksjoner.

Sett deg derfor inn i de lokale myndigheters råd i forbindelse med bading og følg disse når du er på ferie.

Brennmaneter du bør være obs på i utlandet er blant annet Portugisisk krigsskip (Physalia), som er en kolonimanet, og kubemaneten.

– Kubemaneten er livsfarlige og finnes i Australia, men også i områder ved Thailand, forteller Fosså.

Noen av kubemanetene er så giftige at de kan drepe et voksent menneske på få minutter, ifølge Forskning.no.

Det portugisiske krigsskipet finnes blant annet i Atlanterhavet, Australia, Bahamas, utenfor De vestindiske øyer, og fra Florida og sør mot Mexico.

– Det sies at maneten brenner ganske heftig om du kommer bort i trådene, opplyser Fosså.

I 2013 inntok den giftige maneten strendene på Kanariøyene, som førte til at flere turister ble brent og måtte få legehjelp, ifølge VG.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-