Aktivitetshåndboka

Ny bok skal øke oppmerksomheten rundt hvordan fysisk aktivitet både kan forebygge og behandle en rekke sykdommer.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Helsedirektoratet lanserte nylig en ny håndbok for helsepersonell, kalt Aktivitetshåndboken. Som navnet antyder, er bokas formål å vise hvordan fysisk aktivitet kan forebygge og behandle en rekke lidelser.

- Vi oppfordrer med dette leger og annet helsepersonell til å vurdere aktivitet i forebygging og behandling på lik linje med medisin, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør i Helsedirektoratet.

- Fra nå av bør legene heller ta fram Aktivitetshåndboken i stedet for Felleskatalogen i alle tilfeller det kan være aktuelt.

Fysisk aktivitet er nødvendigVi er stadig mer inaktive, uansett aldersgruppe, noe som naturlig nok medfører store helsemessige utfordringer både for den enkelte og for samfunnet som helhet. Larsen mener derfor at det er helt nødvendig å satse på mer fysisk aktivitet.

- Vi ønsker å øke kunnskapen om effekten av fysisk aktivitet både når det gjelder forebygging og behandling, og dette tror vi at Aktivitetshåndboken kan bidra til.

Forskning har vist at fysisk aktivitet kan forebygge alt fra psykiske lidelser til kreft. Og når det gjelder å forebygge kreft finnes det få andre virkemidler å ta i bruk.

Fysisk aktivitet koster lite eller ingenting, har ingen bivirkninger og er noe alle kan gjøre på egenhånd.

Et godt og nyttig verktøyLegeforeningen stiller seg også bak Aktivitetshåndboken. De fleste har tillit til fastlegen sin, og det er derfor viktig at helsepersonell har tilgang til gode verktøy slik at de kan gi pasientene sine kvalifiserte råd.

Torunn Janbu, president i Den norske legeforeningen, tror at Aktivitetshåndboken kan bli et godt og nyttig verktøy i arbeidet med å stimulere til økt fysisk aktivitet.

- Legeforeningen er glad for at det satses på strukturelle og samfunnsmessige tiltak som vil legge til rette for økt aktivitet. Helsedirektoratet har også laget en håndbok for bruk i direkte pasientarbeid og i samfunns- og arbeidsmedisinsk perspektiv.

Om bokaAktivitetshåndboken er skrevet av norske og svenske fageksperter, og er resultatet av et samarbeidsprosjekt mellom Helsedirektoratet og Statens folkhälsoinstitut. Norsk Fysioterapeutforbund har også vært en viktig samarbeidspartner i arbeidet med boka.

Første del av boka handler om fysisk aktivitet i et folkehelseperspektiv, med fokus på motivasjon, tilrettelegging og generelle aktivitetsanbefalinger. Resten av boka tar for seg 33 ulike sykdommer og tilstander og forklarer konkret hvordan fysisk aktivitet kan brukes i behandlingen av disse.

Boka kan lastes ned gratis fra Helsedirektoratets nettsider. Boka kan også kjøpes for 200,- (pluss frakt) fra samme sted.

Målgruppen for boka er som nevnt helsepersonell, men alle som jobber med fysisk aktivitet kan ha nytte av boka.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer