Trøtt og demotivert. Depresjon?

Spørsmål

Hei!

Jeg har de siste to månedene følt meg veldig trøtt og demotivert med vanskeligheter for å konsentrere meg. Det har vært vanskeligere å motivere meg selv til å gjøre ting samtidig som at hodet mitt føles både mer tåkete og tregere enn hva det gjorde før. Det gjør meg alt i alt både litt skremt, frustrert og trist ettersom at jeg har nødt til å kunne prestere det siste halvåret på VGS samt på jobb.
Det har ofte lysnet litt til på kvelden, men på formiddagen sliter jeg med å holde meg våken og fungere skikkelig. Jeg har alt i alt merket at humøret mitt er dårligere enn vanlig, og skal jeg i det hele tatt få noe gjort må jeg nesten ty til energidrikker/kaffe(noe jeg helst ønsker å unngå i tillegg til at det bare er en midlertidig løsning). Kaffe/energidrikker har hjulpet på den mentale ytelsen og humøret, men jeg frykter at dette i det lange løp gjør mer skade enn godt. Jeg er usikker på om mitt mangel på glede er en konsekvens av at jeg generelt føler at jeg ikke klarer å yte mentalt.

Jeg dro for en liten stund siden til legen og fikk tatt noen prøver, og det eneste som kom fram var et mangel på vitamin D. Jeg fikk ikke et klart inntrykk av hvor alvorlig det var (tror det var 14M jeg så, men det er sikkert ikke så relevant), men uansett fikk jeg skrevet ut tilskudd på resept (Divisun 20μg, 1 tablett daglig) og det var ikke stort mye mer å konkludere med.

Nå i ettertid er jeg ikke helt sikker. Jeg synes selv at mye av det jeg går gjennom minner om hva folk med depresjon har gått gjennom(noe jeg ikke innså tidligere) etter å ha lest mange innlegg og svar her, så bør jeg ta kontakt med legen igjen og se på mulighetene når det kommer til mentale problemer eller skal jeg gå på tilskuddet inntil videre? Ved det første trodde jeg hovedsakelig at alt hang sammen med at jeg bare var trøtt og slapp.

Svar

Hei.

Det er bra at du har begynt i riktig ende her, og fått utelukket evt fysisk sykdom for forklaring på dine plager og symptomer.
Nå har du mistanke om av det evt kan skyldes depresjon, og da har du tenkt en viktig og riktig tanke, for det er helt klart mulig.

Nå er depresjon en sykdom som stjeler tid og overskudd, og du er i en viktig fase i livet nå. Derfor synes jeg du skal komme deg til lege raskt nå, for å vurdert dette. Der finnes meget effektive behandlingsmetoder mot depresjon, f.eks. samtaler med lege / psykolog, medisiner, og ikke minst regelmessig fysisk trening, som ofte kan ha en vel så god effekt på moderate depresjoner som de andre behandlingsalternativene.

Før du går til legen, bør du ta en selvtest som heter MADRS. Den gir lege og pasient en god pekepinn på om det kan handle om depresjon, og om alvorligheten av depresjonen. Denne finner du her: (rull litt ned i dokumentet)

http://lvh.no/symptomer_og_sykdommer/psykiske_lidelser/psykiatrisk_undersoekelse/strukturerte_diagnostiske_skjemaer#vurdering_av_depresjon

Fortell legen hvilket resultat du kom til ved testen.

Jeg ønsker deg lykke til. Finn ut av dette snarest mulig, for der er hjelp å få mot depresjon.