Smerter i bekkenet

Spørsmål

Hei. Har hatt en del smerter i bekken og korsrygg den senere tid, smerte inni rektum og ner i sittbenet på begge sider. Har vert til koloskopi, gastroskopi, div blodprøver bl.a lever og cea. Alt ok. Ct kolon, 2 ganger ct abdomen og ct bekken med og uten kontrast. Ct thorax m kontrast Alt ok.

Og vert plaget innimellom av trykk i leverregionen. Begynner som regel fremme under nederste del av ribbena og vandrer bak til ryggen. Ikke store smerter, men litt øm. Som regel om dagen, lite og sjelden på natt. Det er ikke gjort funn her heller på ct.

Lurer på; kan man se evt kreft i bekken på ct undersøkelse? Ser man kreft i lever, bukspyttkjertel og andre organer på denne undersøkelsen? Hvilke organer blir regnet som bukorganer? Evt hva ser man ikke?

Svar

Hei! Kreft i bekkenet kan være så mangt. I skjelettet? I tarmen? I bukhinnen? Svaret er at ct bekken ikke kan brukes til å påvise alle disse formene. MR kan være nødvendig. Kreft i lever og bukspyttkjertelen kan man se, men ikke om svulster er små. Bukorganer: lever, tarm, magesekk, milt. Hvilke svulster som påvises ved ct og ikke, krever spesialkompetanse fra en radiolog. Generellt er ct en god undersøkelse, men ikke på tarm og ofte er det nødvendig med kontrast.