Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slapp, trett, hodepine og svimmel

Spørsmål

Jeg har de siste 3-4 månedene blitt gradvis i dårligere form. Dvs er trett og slakk, orker lite, sliter med matlyst, har elendig konsentrasjon og er tidvis plaget med høy puls, hodeverk og svimmelhet. Er for tiden (siste 2 uker) 50% sykemeldt, fordi konsentrasjon og energi strekker ikke til en hel dag på jobb.
Har vert hos fastlegen og testet for mangelsykdommer, stoffskifte og diabetes. Alle prøvene var godt innenfor normalverdiene. Tidligere har jeg også tatt ekg, også denne helt fin. Har tidligere hatt mangel på jern og d-vitamin, men disse verdiene var altså godt innenfor nå.
Hos legen får jeg svar at hun kan ikke hjelpe meg når prøvene ikke viser noe, og at nye prøver bar vil gi falskt håp. Dette setter meg i en ganske fortvilet situasjon. På dårlige dager kommer jeg meg knapt gjennom dagen, og det oppleves veldig trist å ikke orke vere sosial og ikke engang holde huset i orden. Dessverre er det ingen ledige fastleger i kommunen for tida.
Jeg har hatt slike perioder tidligere. De siste årene har det vert i høst/vintermånedene, men har opplevd problem med tretthet, kvalme og svimmelhet også andre deler av året.

Er klar over at symptomene kan vere tegn på nesten hva som helst. Men det er fortvilende å ikke få hjelp, og ikke vere i stand til å jobbe eller å leve et liv som er normalt for en 30 åring. Jeg må tydeligvis selv finne ut hva som bør testes, og kreve dette av legen. Men hva bør jeg be om tester for?
Psyken er forresten bra, sett bort fra fortvilelsen over å ikke orke. Før jeg ble dårlig hadde jeg et ganske aktivt liv, trente 2-4 ganger i uken og var i god form.

Svar

Hei! Du beskriver en veldig vanlig problemstilling. Trett, orker lite, dårlig matlyst og elendig konsentrasjon kan skyldes så mangt. Det er såkalt organovergripende med symptomer fra flere organsystemer. Forstyrrelse i stoffskiftet, blodmangel eller høyt blodsukker kan være årsak til dette. Hodepine kan i seg selv slå ut konsentrasjon, likeledes svimmelhet. Psykiske faktorer kan ha mye å si og det er viktig at du går i deg selv for å kjenne på om det kan være en sammenheng. Føler du deg deppa, føler du angstsymptomer? Isolert?Isåfall er det viktig å ta tak i dette ellers kan det bli en lang mølle i helsevesenet med uttalige prøver og tester som ikke gir noen resultat. Psykiske forhold påvirker kroppen vår og gir klare kroppslige symptomer. Hvordan er døgnrytmen? Sover du godt? Om så ikke er tilfellet, har du gjort tiltak for å bedre den? Spiser du regelmessig og sunt? Du beskriver tidligere aktiv trening. Det kan være nødvendig å tvinge seg til å gjenoppta dette. Man kan fort komme inn i en ond sirkel når treningen legges på hylla. Da blir man trøttere og det skal mere til for å orke det. Det er utrolig hva kroppen venner seg til!. Å komme med krav om prøver til fastlegen er aldri noen hensiktsmessig måte å gå fram på. Det underbygger bare fokuset på symptomene og skaper frustrasjon. Vær åpen, prøv å belyse problemet og let etter sammenhenger. Det vil gjøre det mye lettere for legen å forstå problemet. Kommer hodepinen først eller får du hodepine av at du ikke klarer å konsentrere deg?Skriv gjerne ned på papir. Det er mange prøver som taes ved slike problemstillinger som vitamin B12 og div sporstoffer, vitaminer mm. Dessuten kan det være hensiktsmessig å ta prøver på gjennomgått kyssesyke.