Rødming og svetting

Spørsmål

Jeg har store sosiale problemer pga rødming og svetting og har endelig funnet ut, via Foreningen Rød, at det er mulig å foreta en operasjon ved Rikshospitalet der visstnok en nerve kuttes. Jeg er fast bestemt på å foreta dette inngrepet, som vil gi meg et nytt liv dersom resultatene er så bra som jeg har lest om.

I denne forbindelse har jeg følgende spørsmål:
- Hva er risikoen ved operasjonen - finnes alvorlige bivirkninger, kan noe gå galt?
- Hva kalles operajonen og ved hvilken avdeling på Rikshospitalet utføres den?
- Hvordan går jeg frem - jeg vil helst slippe å gå via fastlegen min. Dersom jeg trenger henvisning, kan andre leger gi meg dette?
- Hjelper inngrepet også mot "røde kinn", jeg får veldig fort hissige røde kinn?

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Kraftig svette (hyperhidrose) og rødming (erytrofobi) er et stort problem for svært mange, og kan være arvelig. De fleste som har besvær i form av mye svetting forteller om plager i hender, føtter, armhuler og ansikt. Svetting og rødming har lenge vært et område av medisinen hvor både pasienter og leger har kommet til kort, og plagene har nok ikke hatt like ”høy status” som andre sykdommer. Imidlertid har man den senere tid fått mer kunnskap om mekanismene bak slike svette- og rødmeplager, og det er også kommet flere behandlingsalternativer – både psykologiske teknikker, medikamenter og operasjon. Operasjonsmetoden har – som du sier – svært gode resultater. Rapporter viser at 99%; har effekt på håndsvetting, 99%; på ansiktssvetting og 94%; på ansiktsrødming. Inngrepet fører til at svetting over brystvortenivå praktisk talt forsvinner.

Rødming og kraftig svetting er forbundet med en overaktivering av en del av kroppens selvstyrte nervesystem – det såkalte ”sympatiske nervesystemet”. Nervene i det selvstyrte nervesystemet styrer ulike funksjoner i kroppen uten at vi selv har kontroll over det, for eksempel hjerterytme, pust, fordøyelse, rødming og svetting. Det sympatiske nervesystemet aktiveres når vi er stresset (fører blant annet til hjertebank, rask pust, svette, rødming), mens motstykket – det parasympatiske nervesystemet – er i funksjon når kroppen hviler og er i ro (gir langsommere puls og pust, økt fordøyelse). Hos noen er de normale reguleringsmekanismene for det sympatiske nervesystemet satt ut av spill, slik at dette ”løper løpsk” og gir en konstant stressreaksjon i deler av kroppen. Hvis dette rammer nervene som går til huden, vil det kunne føre til rødming og økt svetting.

Så – svar på spørsmålene dine:
1. Den vanligste bivirkningen er en kompensatorisk økt svetting på resten av kroppen (nedre del av bryst, rygg, mage, lår og legger)- noe ca. 80%; opplever. Oftest er denne svettingen mild og godt tolerert, men noen får så kraftige svetteplager at de angrer på inngrepet (hvilket omtrent 4%; gjør). Menn har en hyppigere tendens til slik kompensatorisk svetting enn kvinner.
En del pasienter opplever av pulsen senkes med rundt 10%;, og noen blir mer følsom for temperatur med kalde hender og føtter.
Over lengre tid er de fleste fornøyde, nemlig 92%; av de som ble operert for håndsvette, 82%; ved ansiktssvette og 85%; ved ansiktsrødming.
Det er sjelden komplikasjoner ved inngrepet. Blødning eller lekkasje av luft fra lungen er de vanligste, og sees hos rundt en halv prosent av pasientene. Dette retter seg etter et par dager med behandling. Rundt 1%; får såkalt Horners syndrom, hvor øyelokket på en side henger litt og pupillen blir mindre. Hos halvparten av disse blir tilstanden permanent. Årsaken er at man har affisert en nerve som styrer øyelokket.

2. Operasjonen foregår i narkose, og kalles ETS (Endoskopisk Thorakal Sympatectomi). Dette innebærer at kirurgen lager et lite snitt i armhulen (kun 7 mm langt) og blåser litt karbondioksid inn i brystkassen for å få plass nok til å se nervestrengen baktil nær ryggsøylen. Ved hjelp av en elektrisk kniv kuttes visse fibre og forbindelser i nervestrengen, gassen suges ut og såret sys igjen. Prosedyren gjøres så på den andre siden. Til slutt bandasjeres såret, og etter et par timer tas bilde av lungene for å sjekke at alt er i orden. Pasienten kan så reise hjem og begynne i arbeid igjen etter en dag eller to og sportsaktiviteter etter 10-14 dager. Vanligvis tar inngrepet mindre enn en time, kanskje nærmere en halv time.
Operasjonen utføres blant annet ved thoraxkirurgisk avdeling på Rikshospitalet. Mange velger å reise til Sverige (Gøteborg) da noen kirurger her har lang erfaring med slike operasjoner. En slik privat operasjon dekkes ikke av norske myndigheter, og koster rundt 35 000 svenske kroner (må betales før operasjonen).

3. Hvis du ønsker å bli vurdert for en slik operasjon, kan du få en henvisning fra lege eller kontakte Viv Sandengen i Foreningen Rød:
Vivi Sandengen
Telefon: 93084886
Epost vivi.sandengen@chello.no

4. Operasjonen vil ha effekt mot røde kinn hvis årsaken er rødming. Hvis det derimot er en lokal hudforandring i kinnene dine (eksem eller liknende) vil operasjonen ikke hjelpe mot dette.

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-