Overvektskirurgi: Fordeler, ulemper?

Spørsmål

Hei.
Jeg er en "jente" på 38 år som har tatt steget med å gå i gang med Gastric bypass...
Er 176 høy og 112 kg. Har fått dato 12 mars i Bergen på Volvat.
Leser alt jeg kommer over av erfaringer av andre.. Og jeg kjenner at jeg blir mer og mer skeptisk og bekymret.
Folk som har store psykiske problemer, store smerter i magen og flere nye operasjoner etter en slikt inngrep.

Jeg har i flere år slitt med for mye på kroppen.. Spiser sundt og ikke store måltider, men beveger meg ikke nok.
Lavt stoffskifte som følger av at jeg gikk på en kjempe smell pga. stress for noen år siden. Så uansett hva jeg gjør, så skjer det ikke noe med kroppen. Føler den har låst seg.
Jeg har lekkasje når jeg hoster eller nyser, sensitiv tykktarm, sover dårlig pga. snorking og veldig trøtt og sliten på dagene. Har problemer med syre så jeg går daglig på Zomac.
Har veldig dårlig selvbilde og det at jeg føler meg stor hindrer meg i å gjøre mye som jeg har lyst å gjøre.. Som å trene, pynte meg, bade når man er i syden, danse...

Di sier at jeg kan bli mye bedre på di områdene jeg plages med, med en Gastric bypass.
At kroppen vil på en måte nullstilles pga. operasjon.. At kroppen vil glemme at den har vært tykk...

Jeg er redd for komplikasjoner.. Smertehelvete.. Og div.. Redd for å sitte hjemme som en tynn greie og ha angst og ennå større problemer.. Sånn satt litt på spissen.

Er de blitt flinkere med årene, ser di fleste innleggene om dette er fra par år tilbake.
Er det mindre risiko enn tidligere. Har de blitt flinkere, eller burte jeg bare sitte her hjemme og være halvveis gla og tykk i stedet?

Svar

Hei.

Jeg støtter deg i å tenke grundig gjennom store avgjørelser som dette. Du stiller en rekke relevante spørsmål, og som alt her i verden så finnes der fordeler og ulemper med alt. Og selve det å la seg operere, uansett for hva, innebærer alltid en kalkulert risiko, som man til syvende og sist velger å ta, dersom man velger operasjon. Da gjør man isåfall det fordi man mener de sannsynlige fordelene med en operasjon forsvarer risiko og evt bivirkninger m.v. Altså en helhetsvurdering.
Du spør om du bør la deg operere, eller "bare sitte hjemme og være halvveis glad og tykk istedet". Jeg tenker at du forventer ikke at jeg skal gi deg et klart råd der, for det er jo faktisk en avgjørelse som må være 100% din. Men når du skal velge noe, så må du først innhente informasjon, få kortene på bordet, sette deg inn i saken, og sa ta det vi kaller et informert valg.

Du spør om man har blitt "flinkere" med slike operasjoner med årene. Der er svaret ja.
Forøvrig så er det slik at jeg er almenpraktiker, ikke kirurg, og jeg har derfor absolutt ikke detaljkunnskaper om komplikasjonsfrekvenser, tekniske forhold omkring operasjon osv osv. Men det finnes der jo masse tilgjengelig informasjon om ifra de som driver med dette, og det er denne du trenger nå, for å sette deg grundig inn i dette, for å kunne ta et best mulig valg.

Jeg ser at du skal til Volvat. De har egne, gode informasjonssider om overvektskirurgi, les her:

http://www.volvat.no/tjenester/medisinsk-senter/operasjoner/overvektskirurgi/
http://www.overvektskirurgi.no

På disse sidene finner du sannsynligvis det meste av det du ønsker informasjon om, og som jeg ikke kan nok om til å kunne svare deg. Blant ser jeg at der er en side for "vanlige spørsmål og svar".
Les mest mulig av det du finner på disse sidene.

Du kan også ringe dem på et av følgende nummer for mer opplysninger:
55 11 20 00
94 00 07 60

Når du kommer til første timen ved Volvat, så får du grundig anledning til å stille alle de spørsmål du trenger svar på. Mitt gode råd til deg er at du skriver ned på et ark, alt du lurer på i så måte, og tar det med til første konsultasjonen på Volvat.

Selv om jeg her ikke har gitt deg så mange direkte svar på det du spør om, (og forklart deg hvorfor), så håper jeg at svaret mitt hjelper deg videre i å få all den informasjon du nå ønsker og trenger for å ta best mulig avgjørelser i denne saken.
Jeg ønsker deg lykke til og alt vel, både med eller uten operasjon!
Ha det bra.