Om angsten for HIV

Spørsmål

Hei viser til mine tidligere spørsmål 22.10., 25.10 og 14.11. i år .

Jeg har på god vei unngått lese om angsten for HIV på nett slik du har rådet meg til. Og det er helt riktig at dette hjelper på tankene. Likeveil har jeg ikke klart å la det slippe taket. Virker som om jeg er litt redd for å "glemme" at jeg ikke skal tenke på HIV.

Utifra det du tidligere har skrevet til meg og til andre på denne siden, så er det ofte slik at det å ta en HIV test er eneste måten å få det ut av verden på. Jeg gikk derfor til Olafia etter litt over 6 uker for å få tatt en HIV test, slik at jeg ved et negativt svar kunne legge dette bak meg. Svaret var som forventet negativt.

Men, usikkerheten blusset opp rett etter at jeg fikk svaret. På Olafia sa de at utifra situasjonen er det svært lite sannsynlig med smitte, akkurat som du og flere har sagt. Dette er betryggende. De lot meg likevel ta en test slik at jeg kunne få det ut av hodet, men sa samtidig at 12 uker er tiden det tar før en test er helt sikker. De ville ikke følge meg opp at jeg tok en ny test etter 12 uker, siden smitterisikoen i min situasjon var så lav, så hvis jeg klarte legge det bak meg nå, var det ok.

Det som forvirrer meg er på hvilket tidspunkt en test er sikker? Kollegaen din Dr.Thorvaldsen skriver hele tiden at en test etter 8 uker er 100% sikker. Han skriver også at i Danmark har de senket denne tiden til 4 uker. Med visshet om at de i Danmark sier 4 uker og her 8 uker, valgte jeg ta testen etter litt over 6 uker da alle sier at de fleste får utslag etter 1-2 uker.

Spørsmålet er? Bruker Olafia en annen test enn alle andre (ikke Combotest)? Skal jeg stole på den testen jeg har tatt, eller skal jeg ta en ny test etter 8 uker? Tar jeg test etter 8 uker er jeg redd jeg likevel lurer på sikkerheten av den og da "trigger" angsten og ikke klarer falle til ro før ny test igjen etter 12 uker, og da kanskje enda senere?

Hva råder du meg til? Jeg har utgangspunktet ingen grunn til angst, og også tatt en test!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg har lest dine foregående brev til dr. Barexstein og er enig i hans vurdering av at sjansen for at du skulle ha kunnet bli HIV positiv etter et beskyttet samleie med en som etter all overveiende sannsynlighet er HIV negativ er teoretisk. Jeg forstår likevel at angsten du har for akkurat denne sykdommen sitter dypt og at du har vanskelig for å få dette ut av tankene. Du deler her skjebne med svært mange, en stor andel av dem som skriver til Lommelegen innenfor feltet seksuelt overførbar sykdom sliter med akkurat de samme problemene.

Vanligvis bruker vi å si, slik dr. Barexstein angir, at bare en negativ test vil få dette til å forsvinne. Det holder stikk for de fleste siden HIV-testen, som er svært sensitiv, som oftest vil bli positiv allerede etter 1-2 uker etter det seksuelle møtet. Vi har ved Olafiaklinikken i mange år, i samarbeid med Mikrobiologisk Avdeling på Ullevål, gitt ut negativ test etter 8 uker som endelig negativ, imidlertid har de nå bestemt seg for at denne grensen skal utvides til 12 uker. All HIV-testing skjer i Norge ved større mikrobiologiske laboratorier og alle bruker samme testen som kalles combotesten.

Det riktigste for deg tror jeg ville være at du nå da ventet den tiden det tar inntil 12 uker er gått og så for ordens skyld lar deg teste igjen. Testen kan du ta hvor som helst i helsevesenet. Bare da tror jeg du får fred for at du er endelig negativ. Hvis så ikke skulle skje synes jeg du bør snakke med enten Olafiaklinikken, fastlegen din eller noen annen primærlege om å få hjelp til dette ved å snakke med en fagperson som har lang erfaring med spørsmål som dette, som nevnt er dette en vanlig problemstilling og det er god hjelp å hente i en kortere tids behandling hos en erfaren hjelper. For når angsten er så gjennomgripende så er det ikke alltid nok å lese hva utenforstående mener om saken;- man må være i direkte kontakt med hjelperen om en god effekt skal oppnås. Jeg ønsker deg lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-