Mange medisiner og beinskjørhet

Spørsmål

Min mor lider av beinskjørhet og tar medisiner mot dette. Hun har nå en særdeles dårlig periode med flere brudd i ryggen og overkroppen. Vi er kjent med at det finnes begrensede behandlingsmetoder for sykdommen, men samtidig er det klart at kompetansen på denne sykdommen er ganske begrenset hos en allmenpraktiserende fast- lege i bygde-Norge.

I tillegg til beinskjørheten, har hun struma og ulike allergier (pollen/dyr/frukt). Hun har også periodiske depresjoner.
Sykdommene har vart over mange år, og hun tar ulike medisiner for ulike lidelser.

Etter en siste undersøkelse som vi selv initierte ble det også klart at leverfunksjonen er nedsatt etter langvarig bruk av medisiner. som en følge av dette har fastlegen anbefalt å slutte å bruke bl.a en kolestrol medisin.

Spørsmål 1:
Jeg føler et behov for at min mor bør inn til en "total-vurdering" av hele sykdomsbildet samt medisinbruk. Hvor man går i dybden både på benskjørhet, struma, allergier etc., og ser alt dette opp mot en riktig bruk av medisiner. Finnes det spesialister som kan gjøre en slik total-gjennomgang. Jeg er også interessert i informasjon om private alternativer til det offentlige.

Spørsmål 2:
Vi har hørt om eldre kvinner med beinskjørhet som har fått meget god hjelp av en blanding medisin og naturpreparater som består av fluortabletter, d-vitaminer og et pulver calcigran rørt ut i vann. Kan dere si noe generelt om dette,og evt gi noen råd om hvor vi kan søke mer informasjon og hjelp. (Revmatisme sykehus?).
Mange takk for hjelpen

Sykdommer: Spørsmål på vegne av min mor som lider av beinskjørhet (osteoporose), og i tillegg har andre lidelser og tar mye medisiner.
Medisiner: Miacalsic spray
Smertestillende Ibux og Paralgin Forte
for allergi: Polaramin Prolongatum 6mg
for høyt blodtrykk: Atacand
for struma: Levaxin 100 mycrogram
for betennelse i spiserør: Somac 40 mg

Periodisk: Zoloft (antidepresiver)

Sluttet å bruke:
Kolesterol dempende:Lipitor

Ikke reseptbelagte midler:
Ido-E (for muskelkramper)
Folsyre NAF (vitaminer)

Kvinne, 74 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Din mors situasjon er slett ikke uvanlig. Mange eldre bruker mange typer medisiner, og bivirkninger av disse samt interaksjoner medisinene seg imellom kan lage nye problemer.

Mange sykdommer og mange medisiner kan gjøre det uoversiktlig både for pasient, pårørende og primærlege, og det er slett ikke dumt å gå gjennom medisinbruk og sykdommer innimellom for å se om man kan optimalisere behandling og pasientens situasjon. En slik "total-vurdering" bør også fastlegen kunne gi, men du har nok rett i at kompetansen kan variere en del fra lege til lege.

Over primærhelsetjenesten er det i Norge en spesialisthelsetjeneste. I praksis har dette svart til sykehussystemet tidligere. Her er det en trend mot at alle spesialiserer seg i hvert sitt fagfelt, og det er ikke så vanlig at leger i sykehusvesenet har full oversikt over mange forskjellige tilstander. Derfor kan man finne eksperter på osteoporose som vet mindre om stoffskifte og omvendt.

Jeg tror likevel at en vurdering hos en indremedisiner kan hjelpe dere og fastlegen til å vurdere medisinene opp mot hverandre. Dette kan gjøres på en av to måter:

- at dere ber fastlegen henvise videre til en indremedisinsk poliklinikk, enten på lokalsykehuset eller der dere ønsker (det er fritt sykehusvalg i Norge)
- eller at dere selv bestiller time på en privatklinikk eller hos en privatpraktiserende indremedisiner.

Dere skriver ikke hvor dere bor, men det er høyest tetthet av private klinikker i Oslo-området, naturlig nok. Dere kan også be fastlegen om å hjelpe med å få time hos en privat klinikk. En del spesialister vil ha en henvisning fra fastlegen uansett.

Fordelen med å involvere fastlegen er at han har tilgang til alt journalmateriale og kjenner din mor fra før. På den annen side kan det være gunstig å få en "uhildet" vurdering. Uansett bør dere i såfall få en kopi av journalen som dere tar med til vurderingen.

Private alternativer koster mer, men kan ofte tilby time raskere enn på sykehus. Jeg tror imidlertid ikke at det nødvendigvis er noen kvalitetsforskjell på legen og tjenesten som tilbys.

Angående spm. 2:
Miksturen du beskriver består jo av kalsium, fluor og D-vitamin. Dette er ingredienser kroppen trenger for å danne bein. Jeg kjenner ikke til noen dokumentasjon om denne blandingen er bedre eller dårligere enn vanlig, medikamentell beinskjørhetsbehandling.

Tradisjonelle medikamenter mot benskjørhet er:
Kalsiumtilskudd
D-vitamintilskudd
Østrogener
Bisfosfonater (feks Fosamax)

Hvilke av disse som evt er aktuelle for din mor må vurderes av fastlegen eller eventuelt spesialisten dere kommer til.

Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn