Hva kan jeg gjøre mot angst etter voldsopplevelse?

Spørsmål

Hei!
Ønsker å høre dine tanker. Kort om min bakgrunn: Jeg har hatt en oppvekst preget av fysisk og psykisk vold (men mye bra også). Begynte å røyke hasj som 16-åring og ble lagt inn til rusbehandling som 19-åring. I behandling ble jeg utsatt for et overgrep fra en av de ansatte og var igjennom to rettssaker. Underveis i denne prosessen fikk jeg meg kjæreste. Jeg utdannet meg til sosionom, noe som gikk veldig bra. Jobb gikk derimot ikke så bra. Jeg opplevde at jeg var livredd for å gjøre feil og ble også fysisk syk (noe som sannsynligvis var psykosomatisk). Jeg byttet jobb et par ganger fordi jeg trodde det var jobben som var feil for meg. Den siste jobben jeg hadde ble jeg sykemeldt fra i august 2016. Da ble det også slutt mellom meg og kjæresten som da hadde vært sammen i 7 år. Dette var et destruktivt forhold og bruddet ble ganske dramatisk for meg. Før jeg flyttet ut mistet jeg søvnen. Jeg fikk ikke sove i det hele tatt og gikk flere døgn i strekk uten søvn. Jeg opplevde også en grusom angst hvor jeg bare lå sammenkrølla som en ball uten av stand til å røre meg. Nå er vi i Juli 2017 og jeg står fast i det samme. Jeg har det rett og slett helt grusomt. Angsten spiser meg opp og jeg får ikke sove noe uten medisiner. Jeg opplever at kroppen er i alarmberedskap konstant med masse fysiske symptomer og en grusom frykt. Jeg er livredd for å være alene, for da tar tankene meg. Får aldri hvile eller sove og er aldri trøtt. Er også redd sammen med andre mennesker. Kan plutselig bli livredd når jeg er i samme rom som noen. Det hele er rett og slett et mareritt hele døgnet. Jeg får Imovane 7,5 mg, men klarer meg stort sett med halve for å sove. Beroligende medikamenter får jeg ikke.

Jeg har fått plass på Modum bad. Men dette kan ta lang tid. Hva tenker du? Bare angst? Noen mening om medisinering (vil ikke begynne på noe fast, da jeg må slutte med alt før jeg skal til modum). Burde jeg fått beroligende så jeg kunne hvilt innimellom? Er så redd for å ikke bli bra igjen!!

Svar

Hei,

du forteller om flere voldelige opplevelser i livet ditt. Når kroppen er utsatt for vold - uansett type vold - slår hjernen på "alarm-knappen" for å kunne forsvare seg.
Da har vi i utgangspunktet tre muligheter å reagere på: kjempe imot ("fight"), flykte ("flight") eller vi blir handlingslammet ("freeze").
Når kroppen settes i alarmberedskap påvirker det noen av kroppens funksjoner (akkurat for å kunne kjempe eller flykte), blant annet øker hjertefrekvensen, pustefrekvensen øker, sansene styrkes og vi svetter mer. Reaksjonen skyldes at kroppen skiller ut stress-hormoner. Stress-hormoner motvirker det naturlige hormonet for søvn.

Du beskriver at du har levd i et destruktivt forhold før det ble slutt og beskriver at du nå opplever selv at kroppen din er i konstant alarmberedskap, antageligvis med ovennevnte fysiske symptomer samt at du sliter med søvn.
Jeg forstår meget godt at du opplever det som veldig slitsom fordi det er faktisk veldig slitsom.

Men jeg ønsker å formidle til deg at det finnes ulike behandlingsmetoder for å hjelpe pasienter som har vært utsatt for vold. Situasjonen din er altså ikke håpløs.
Du skriver at du er henvist til Modum Bad. Modum Bad er kjent for å være meget flink til å behandle pasienter som har vært utsatt for vold.

Jeg har stor forståelse for at du ønsker hjelp i mellomtiden samtidig som du skriver at Modum Bad krever at du er medikamentfri ved innkomst.
Når det gjelder medisinering trenger hver pasient en individuell vurdering av en lege som har sett pasienten så jeg kan ikke uttale meg om hva du bør få eller ikke bør få. Jeg kan bare si generelt at jeg pleier å prøve å unngå medisiner i en slik situasjon som du beskriver.
Jeg anbefaler deg å ta kontakt med psykiatri-tjenesten i din kommune for å få støtte i hverdagen frem til du skal til Modum Bad.
Jeg vil også si at du kan ha nytte av å bruke avspenningsøvelser og pusteøvelser i påvente av plass på Modum Bad. Mindfullness kan også være en god idé.
Det finnes flere CDer og bøker som du kan ty til.
Tar du kontakt med psykiatri-tjenesten vil en psykiatrisk sykepleier kunne hjelpe deg med avspenningsøvelser og pusteøvelser og kan hjelpe deg å overbrue tiden frem til du skal innlegges.

Jeg ønsker deg god bedring - ikke mist motet!