"Hengemage"

Spørsmål

Jeg er en jente på 27 år, er 178cm og veier 102kg. Etter 3 fødsler fikk jeg "hengemage" og veide 120kg. Nå har jeg slanket bort 18kg, men "hengemagen" er fortsatt like stor. Kan jeg få dekket en mage- buk- operasjon? På Haukeland Sykehus fikk jeg avslag, uten at de har sett på magen min. Er da alt håp ute? Hjelper det å klage? Hjelper det å prøve andre sykehus? Magen plager meg veldig. Den fungerer som en "av-bryter" i sexlivet. Trusene mine ruller ned og legger seg under magen. Når jeg svetter, begynner det å klø under der. Jeg hater min egen kropp, og har ikke lyst å bli gammel i den. Er redd min mann også skal bli lei. Er det håp der ute?

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er helt klart at man får utført operasjoner for overskytende magehud på offentlige sykehus, det har jeg sett mange eksempler på.
Men man får ikke utført kirurgisk fjerning av kroppsfett på offentlige sykehus (såkalt "fettsuging"), det må man evt få utført på private klinikker.

Det som skjer før en evt slik operasjon, er vanligvis at man blir henvist fra fastlegen, og kommer så til en poliklinisk forhåndsvurdering hos en kirurg, men hvis man er betydelig overvektig, blir vanligvis ikke slik operasjon vurdert før man har kommet seg ned mot mer ønskelig kroppsvekt.
Det er nok derfor du har blitt avvist på Haukeland uten at man undersøkte deg først.

Når en "hengemage" som du beskriver det som, består i overskytende hud etter stor slanking, og dette ansees som et reelt medisinsk / sosialt evt seksuelt problem hvor det går ut over livskvaliteten, så vil man tilby pasienten operasjon.
Men hvis "hengemagen" består mer av overskytende fett enn egentlig overflødig hud, så anser man slanking som et bedre tiltak enn operasjon.
Dette bl.a. fordi alle operasjoner, inkl. denne innebærer en risiko for pasienten, både narkosen, blødningsfare, infeksjonsfare m.v.
Og legens jobb er å finne ut hva som er det tryggeste og mest hensiktsmessige tiltak mot ditt problem.

Det er glimrende at du har greid å gå ned 18 kg, og det viser jo også at du vet hvordan du gjør dette, og også klarer det.
Men fremdeles har du med en vekt på 102 kg, en BMI (kroppsmasseindeks) på 32,2, hvilket er over grensen for helseskadelig overvekt.
Det at du ikke ble tatt inn til en forhåndsvurdering på Haukeland, kommer nok ene og alene av at du har såpass høy BMI ennå, og at man derfor venter med å vurdere en slik operasjon til du har kommet ned mot mer ønskelig kroppsvekt.
Hvis du slanker deg videre ned mot en BMI nærmere 25, og underveis i denne prosessen ber legen din om å henvise deg til en vurdering mhp slik operasjon, så er jeg ganske så sikker på at du vil få en slik operasjon utført, for da vil du nok ganske sikkert ha endel overskytende magehud, etter en såpass stor vektnedgang.

Med din BMI på 32,2 er det ganske sikkert at mye av din mage skyldes fett på magen, og dette er noe annet enn overskytende magehud.
Og å fjerne fett kirurgisk, gjøres ikke på offentlige sykehus, det må man altså til det private helsetilbud for å få utført.
For å komme ned på en ønsket BMI på 25 må du gå ned ca 22 kg til, og ende på 80 kg.
Da vil du for det første ha en meget bedre helse, og i tillegg vil du da kunne få utført slik operasjon av overskytende magehud, som da vil være problemet ditt, og ikke økt fettansamling på magen, hvilket sannsynligvis er en stor del av problemet pr idag.

Håper dette gav deg en forklaring, og nytt mot til å gå videre i den fine prosessen du har startet !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn