Forløpet etter operasjon for Mortons nevrom

Spørsmål

Hei!
Jeg har skrevet til deg før da jeg var usikker på diagnose og i påvente av time hos ortoped ved Ullevål sykehus. Nå har jeg fått time til operasjon for Mortons nevrom i januar. Ortopeden var ikke i tvil, til tross for at 2 andre ortopeder har sagt at jeg ikke har nerveknute, snarere en betennelse av noe slag. Uansett, spesialisten på føtter er klar i talen og jeg føler meg veldig trygg på ham. Han sa også at han kan kjenne knuten når han presser opp fra undersiden, men at slike knuter ofte ikke vises på MR bilde. Leggmusklene var stramme og det fører igjen til mer belastning på forfoten som igjen har ført til nerveknute.
Jeg gleder meg som en 6 åring gleder seg til jul for dette har plaget meg i flere år nå, men jeg lurer litt på hvordan tiden etterpå blir? Han var så kjapp i svingene at jeg fikk ikke spurt om slikt. Må jeg gå på krykker lenge? Noen steder på internett står det 14 dager på krykker, andre steder at man normalt bare kan ta det rolig og bruke store sko så skal det være nok. Jeg skulle ha planlagt litt i forhold til jobb og skole og hva jeg evt. kan og ikke kan i tiden etterpå. Det er snø og is ute og det vil sikkert ikke være lett å gå på krykker nå. Jeg vil også at dette skal gro skikkelig, men antar at legen vil informere meg om hva jeg må gjøre etterpå. Jeg lurer mer på om du kan si sånn noenlunde hva som er normalt og hva jeg må forberede meg på.
Ortopeden sa han vil gå inn fra oversiden. Han mumlet noe annet som jeg ikke forstod mye av, men jeg tror det var hvordan knuten lå. Jeg tror den ligger tett inntil 3 metarsal og ikke mitt mellom 3. og 4. tå som visstnok er mest normalt. Jeg har laget en spesialsåle med ett hull rundt 3. metarsal som gjør at jeg kan gå tilnærmet normalt nå. Jeg aner ikke om det er forskjell på hvordan knutene er i forhold til hvor lang tid det tar før såret etter operasjonen gror, eller er det stort sett for eks. 14 dager i ro jevnt over? Når leger sier "i ro" har jeg tidligere bommet, for "i ro" for meg er å utføre vanlige gjøremål, men ikke trene eller belaste ekstra. Legen sa etterpå at med "i ro" mente han sofatjeneste.
En annen ting, vil snus kunne påvirke helingen negativt med tanke på blodsirkulasjon?
mvh
En som gleder seg til å løpe igjen

Relevante sykdommer/medisiner: mortons nevronom

Mann, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei igjen! Bra for deg at du har kommet til en ortoped som driver med dette.

Ro: Du må regne med at du har vondt i foten i et par uker, mest i starten og så avtar det etter hvert. Det vil hjelpe å sitte med foten høyt. ”Sofatjeneste” anbefales. Økt aktivitet vil gi økt hevelse og økte smerter. Det vil være en investering for deg å ta det ekstra med ro den første tiden. Det er vanlig å fjerne stingene etter 10 -14 dager. Dette får du helt sikkert beskjed om av operatøren. Beliggenheten av nevromet har ikke noe å si for tilhelingstiden.

Krykker: Krykker trenger du kanskje en uke, kanskje to. Det er viktig at du ikke trør nedpå forfoten de første to ukene. Dette for at operasjonsområdet skal få ro. Tilhelingen vil da gå raskere, og plagene dine vil bli mindre.

Snus: Det finnes ikke dokumentasjon på at snus forsinker sårtilheling. Snus inneholder imidlertid nikotin, og dette gjør at små blodårer trekker seg sammen. Teoretisk kan det derfor tenkes at det har en viss effekt. Det er imidlertid røyking som i praksis har noe å si – røykere har betydelig mer sårkomplikasjoner enn ikke-røykere. Jeg synes ikke bruk av snus etter operasjon trenger å vektlegges noe særlig hos en pasient som har en sunn livsstil ellers.

Lykke til med operasjon!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-