Fjerning av føflekker

Spørsmål

Hei,

vet at man ofte blir anbefalt å ikke fjerne føflekker med mindre de er mistenkelige eller kosmetisk skjemmende. Dersom man selv ønsker å få fjernet noen hos legen, innebærer det noen form for risiko å gjøre dette ved kirurgisk fjerning foruten fare for infeksjon i starten og at man får arr? Kan man f.eks. unødig irritere frisk hud/undervev ved slike inngrep og derav kanskje forårsake kreft? Når kan man oppta fysisk aktivitet og trening etter fjerning av føflekker? Kanskje rare spørsmål, men dette er noe jeg har lurt på en del i det siste og er veldig takknemlig for svar,

mvh

Mann, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Ja, du har helt rett i at man vanligvis ikke anbefaler føflekker fjernet annet enn av to hovedgrunner:
1) Mistenkelige føflekker
2) Kosmetiske grunner
Der er forøvrig en annen rimelig god grunn til å fjerne en føflekk, det er hvis den f.eks. irriterer mekanisk, f.eks. hvis man har den på halsen og et halskjede hele tiden gnisser mot den, eller at man kommer borti den med barberhøvelen stadig vekk o.l.

Det du spør om, er altså om det innebærer noen form for risiko å fjerne føflekker, annet enn infeksjonsfaren ved ethvert kirurgisk inngrep, samt arrproblematikken. Du spør om man f.eks. kan irritere frisk hud/undervev og om dette kan øke kreftfaren m.v.

Svaret er helt klart nei. Det er ingen andre "faremomenter" enn de to du nevnte der.

Når man kan oppta fysisk aktivitet og trening etter fjerning av føflekker, vil avhenge i stor grad av hvor på kroppen man er operert, dvs om det er et sted hvor huden får stor grad av strekk ved spesielle bevegelser, og selvfølgelig også av hvilken type fysisk aktivitet som er aktuelt. Og det avhenger av hvor stor føflekken har vært og dermed hvor stort stykke hud som er fjernet. Jo større, jo mer strekk på huden, hvilket vil kunne kreve forsiktighet ved helt spesielle bevegelser som setter huden på strekk i det aktuelle området.

F.eks. vil man selvfølgelig kunne løpe så mye man hvil, fra dag 1, hvis man har fjernet en føflekk på skulderen eller ansiktet, bare for å nevne et eksempel.
Og mange føflekker henger i en "stilk", disse fjerner man jo uten å fjerne noe hud i det hele tatt, så her kan man gjøre hva man vil fra dag 1.

Men hvis man som et helt annet eksempel f.eks. har fjernet en diger føflekk på baken, så vil det ikke være lurt å trene med dype knebøy hvor man setter seg på huk og får et svært strekk på huden på baken, de aller første dagene.
Eneste "faren" med dette er dog at stingene teoretisk kunne gå opp.

Som du da skjønner, kan man følgelig ikke gi en almengyldig regel på dette, om "så og så mange dager".

Når stingene er fjernet vil det under enhver omstendighet iallefall ikke være noen restriksjoner på aktivitet.

Men som en tanke på slutten hvis ikke en føflekk er skjemmende, ikke irriterer , og ikke har noen mistanke ved seg, finnes det da noen grunn til å fjerne den ? Da har jeg vanskelig for å se noen grunn til at en selv ville ønske å fjerne en føflekk, men selvfølgelig er jo det valget ditt, det er jo dine føflekker !

Lykke til og ha en fin vår !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-