Fedmeoperasjon

Spørsmål

Jeg har hatt store problemer med overvekt i 8 år, og har en BMI på 43.(Er 169 høy) Jeg trener(så langt det er mulig) har prøvd alt,sist xenical.Jeg har lest en del om kirugi for vektreduksjon men vet ventelisten er lang i Norge.Hva blir prisen om man skal betale selv? Hvor kan man få gjort det? Hvor lang ventetid er det?Må man gå gjennom en lege i Norge for å få gjort det?Jeg har mistet mensen,kan ikke få barn pga. overvekt, ligger farlig nær til å få diabetes og har vanskeligheter med å bevege meg. Takk!

Relevante sykdommer/medisiner: overvekt

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Overvekt og fedme er et stadig økende problem for mange, de siste årene har gjennomsnittvekten blandt nordmenn økt ganske betydelig. Dette medfører en god del potensielle helseproblemer, både hjertesydommer og sukkersyke er betydelig hyppigere blant overvektig. I tillegg kommer selvfølgelig de personlige vanskene som ofte medfølger overvekt.

I første rekke er behandlingen mot overvekt livsstilsendringer, slik som fysisk aktivitet og fornuftig kosthold. I noen tilfeller er imidlertid ikke dette nok og man må prøve mer medisinske metoder. Ved en BMI over 30 kan man prøve medisiner slik som f.eks. Xenical og ved BMI over 40 vil man kunne kvalifisere for kirurgisk behandling. Grunnen til at grensen er satt så pass høy er at et hvert kirurgisk inngrep medfører en viss risiko for pasienten, enten det er en kneoperasjon eller en fedmeoperasjon. I tillegg vil alltid slike operasjoner medføre en del bivirkninger og noen ganger kan disse være svært plagsomme.

I Norge utføres slike operasjoner ved enkelte av sykehusene i landet som har fått ansvaret får dette. På østlandet er det f.eks. Aker Sykehus som har ansvaret for dette, mens det på vestlandet er Førde sykehus. Det stemmer nok at ventelistene er ganske lange men så vidt jeg vet er kapasiteten utvidet en del den siste tiden. Det er fastlegen din som må søke deg inn til slik operasjon og han eller henne kan da finne ut hvor i landet det er kortest ventetid, du trenger ikke nødvendigvis å la deg operere ved det sykehuset som ligger nærmest deg.

Jeg har ikke funnet noen private klinikker som utfører dette inngrepet i Norge, men det finnes i Danmark og Sverige. Dette vil jeg tro er svært dyrt så jeg ville først og fremst ha snakket med fastlegen din om mulighetene for slik operasjon her hjemme.
Du kan lese mer om kirurgisk behandling av fedme ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Håper dette var til hjelp og lykke til videre!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn