Brystvorte som vender innover

Spørsmål

Jeg er en ung jente som har et problem jeg har slitt med lenge.
Min venstre brystvorte vender seg innover og har gjort det så lenge jeg kan huske.
Jeg ble mobbet for det når jeg var yngre, og har slik slitt en del med dette psykisk. Dette er også et problem som har hemmet meg mye iht sexlivet med kjæresten min da dette vises ekstra godt når man er kåt og har sex. For ca 6 mnd siden fikk jeg imidlertid en infeksjon i brystvorta, illeluktende væske kom ut og jeg er nå blitt sår og øm og har gjentatte like infeksjoner. Dette gjør vel ikke ting bedre. samtidig kan det kjennes ubehagelig og stikke litt av og til.
Jeg har vært hos flere leger, brukt masse penger, men alle bare sender meg frem og tilbake og får ingen svar.
Jeg kontaktet først lege som mente infeksjonen kom av at brystvorta vender seg innover og at dette kunne utbedres ved å kontakte en klinikk for plastisk kirurgi.
Jeg kontaktet de, og de sa dette var medisinsk og at legen bare måtte "kutte en streng" i brystvorta og at dette ble gjort på sykehus.

Så tilbake til lege som ikke kunne svare på noe men som igjen henviste meg gynekolog, som igjen sendte meg til Nobel Clinic.
Dette er virkelig et stort problem for meg, og jeg vil så gjerne få brystet mitt normalt.

Noe ingen av legene jeg snakket med kunne fortelle meg, var hva som gjør at brystet mitt er sånn og hvor jeg skal henvende meg for å få rettet det opp. Dette vil derfor bli mitt spørsmål til deg.

:) beklager virkelig denne lange avhandlingen, men er nå ganske desperat etter hjelp. Må også nevne at jeg er ellers frisk og at jeg har tatt mammografi der alt var fint ellers.

På forhånd tusen takk for svar!! og godt nyttår!!

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Takk for en presis beskrivelse av problemet ditt, og for hyggelig nyttårshilsen ! Godt nyttår til deg også !

Slik jeg ser det, har du egentlig her og nå mer et praktisk problem enn et medisinsk problem. Dvs du har jo også et medisinsk problem, men der vet du jo hva løsningen er; - en mindre operasjon, slik du fikk beskjed om fra klinikken for plastisk kirurgi du kontaktet.

Ditt problem går altså ut på at du har blitt "kasteball" mellom det private og det offentlige helsevesen, og ingen ting skjer, og du er like fortvilet.

Nettopp i slike situasjoner er fastlegen den personen / hjelperen som skal "dirigere" og styre hele prosessen, hjelpe deg til å komme til riktig instans, samle trådene og sørge for at korrekt og nødvendig behandling blir gjennomført. Det er bare halve jobben å få undersøkt deg, slik som er gjort til nå.
Så dette er absolutt en "bestilling" du kan gå med til din fastlege, at du trenger hjelp til å få ryddet opp / samlet trådene og få utført nødvendig operasjon.

Når det gjelder dette med operajoner på offentlige sykehus hvor man ikke betaler, men Folketrygden betaler, i forhold til private klinikker, hvor man betaler selv, så gjelder følgende forhold:

1) Hvis problemet er rent kosmetisk, og der er ingen medisinske grunner til operasjonen, så dekker ikke Folketrygden operasjonen, og du vil da ikke bli operert på offentlig sykehus, men må selv bekoste operasjon på privatklinikk.

2) Hvis problemet har medisinsk betydning, dvs at det går ut over helsen din på en eller annen måte, så vil det offentlige dekke operasjonen, og operasjon vil bli foretatt på offentlig sykehus.
Hvem bestemmer om det er medisinske indikasjoner for en operasjon ?
Det er tildels din fastlege som hvis han ikke er uenig i dette, vil være den som henviser deg til en (plastikk)kirurg på et offentlig sykehus for operasjonsvurdering, og det endelige ordet har da kirurgen som du blir henvist til og som forundersøker deg mhp operasjon.

For meg høres det helt klart ut som det kan være gode grunner som å oppfatte dette som noe mer enn et kosmetisk problem, jfr din fortvilelse, dine seksuelt relaterte problemer, dine gjentatte infeksjoner ikke minst.

Derfor synes jeg at du skal gjøre følgende:
Oppsøk din fastlege, forklar situasjonen slik du har forklart meg ovenfor, at du har blitt "kasteball" og ingen ting skjer, du har bare blitt undersøkt, og ingenting er bestemt i forhold til operasjon. Spør om ikke fastlegen din er enig i at der er medisinske indikasjoner for en korrigerende operasjon for dette, og be da om å bli henvist til en plastikk-kirurg på et sykehus, for forundersøkelse for operasjon.

Så blir du innkalt til en time på en poliklinikk, og forutsatt at kirurgen der finner at det er riktig med en operasjon, "medisinsk-teknisk", at resultatet vil bli bra osv., så vil du da bli satt opp for operasjon, og vanligvis måtte stå på en venteliste i en stund, hvor lang avhenger av hvilket sykehus.
Husk da at der er fritt sykehusvalg i landet, og din fastlege kan hjelpe deg til å finne ut hvor der er kortest ventetid, om dette skulle bli aktuelt.

Dersom kirurgen på sykehuset imidlertid finner ut at der ikke er medisinske grunner til å operere deg (teoretisk) og kun kosmetiske grunner, så har du bare et valg igjen; å bli operert for egen lommebok på privat klinikk. I såfall synes jeg du skal gå til den plastikk-kirurgen du var hos (jfr ditt brev over) og be om å bli satt opp til operasjon.

NB: Det er viktig at du beskriver for både din fastlege og kirurgen som skal vurdere deg for operasjon, alle dine helseproblemer knyttet til brystet; fortvilelse, seksuelle problemer, infeksjoner. Hvis du ikke forteller om dette, vil de i verste fall tenke at det "bare" dreier seg om en kosmetisk operasjon, og be deg gå til det private markedet.

Jeg tror at dette er den mest presise og detaljerte forklaring på hva du bør og kan gjøre, som jeg kan bidra med, og jeg er sikker på at du får dette til på den ene eller den andre måten.

Det eneste jeg ikke kan svare på, er "hva som gjør at brystet ditt er sånn".
Du har hatt det i mange år også sier du.
Men dette er egentlig et helt uinteressant spørsmål, som ikke vil hjelpe deg å få svar på. Det du trenger, er jo å få det operert, og da kan jo forhistorien og årsaken være det samme ! Så akkurat det ville jeg ikke bruke tid og tanker på å grave i. Fokuser kreftene på å få det gjort, og følg "bruksanvisningen" ovenfor.

Ønsker deg lykke til !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn