Hva betyr å faste før operasjon?
Å faste betyr at man ikke skal spise fast føde, inkludert yoghurt og melk, minimum 6 timer før den aktuelle operasjonen. Ved spesielle inngrep kan det være egne rutiner for fasting, men dette skal du bli informert om før operasjonen.
Man kan som regel innta klare væsker inntil to timer før en planlagt operasjon. Man skal også unngå snus og røyk samt tyggegummi når man faster.
LES OGSÅ: Vanlige spørsmål og svar etter en operasjon
Hva er "klare drikker"?
Klar væske innebærer vann, brus, sportsdrikk, juice (uten fruktkjøtt), saft, sort kaffe, te, og klar buljong. Man skal unngå melk og andre væsker utover disse som er nevnt.
LES OGSÅ: Dine rettigheter hos fastlegen
Kan jeg ta mine faste medisiner?
Hovedregelen er at man tar sine faste medisiner frem til operasjonsdagen om man ikke får beskjed om noe annet. Det er viktig at man har kontroll på hvilke medisiner som man tar slik at dette kommer frem ved legeundersøkelsen før operasjonen - ta med en oppdatert liste!
Noen medikamenter ønsker sykehuset at man ikke skal stå på under en operasjon, spesielt gjelder dette for blodfortynnende medikamenter (Albyl-E, Persantin, Xarelto, Marevan med flere) på grunn av økt blødningsrisiko, og diabetesmedikamenter grunnet fare for for lavt blodsukker (hypoglykemi). Hvilke medisiner man skal stoppe med og når vil variere, også mellom ulike operasjonstyper. Hvis du er usikker kan du kontakte avdelingen før innleggelse.

Transport: Hvordan kommer jeg meg til sykehuset?
Man kan komme seg til sykehuset med egen eller rutegående transport. Dersom man av helsemessige eller trafikale årsaker ikke kan benytte seg av rutegående transport, kan man ha rett til rekvisisjon på tilrettelagt transport. Ved slike helsemessige eller transportmessige årsaker må man henholdsvis kontakte sin behandler eller pasientreisekontor, slik at man kan få tilrettelagt transport. Les mer om pasientreiser hos Helsenorge.no.
Kan jeg ha med pårørende til sykehuset?
Ja, du kan ha med pårørende til sykehuset. Som regel vil pårørende få mulighet til å bo på et assosiert pasienthotell eller et annet botilbud nært sykehuset.

Så ofte bør du gå til lege, og dette bør du sjekke
Bør jeg selv barbere operasjonsområdet på forhånd?
Nei, hvis det er nødvendig vil operasjonsområdet barberes på sykehuset. Noen sykehus fraråder egen barbering av operasjonsområdet grunnet økt infeksjonsfare ved noen former for barbering.
Lokalanestesi: Må jeg se på at de opererer meg?
Avhengig av operasjonen og stillingen du opereres i ved lokalanestesi, vil man ofte kunne få mulighet til å følge med på operasjonen dersom man ønsker det - men dette er selvsagt frivillig.

Er det sant at noen føler smerte selv om de har narkose? Og hva er sjansen for at dette kan skje meg?
Mange er bekymret for at narkosen ikke skal være dyp nok og at man skal være våken og kjenne smerte under en operasjon. Denne frykten er forståelig, men heldigvis overdrevet.
Det er ekstremt sjelden at noen pasienter kan rapportere at de var våkne og/eller kjente smerte under en operasjon - og tenk på hvor sjeldent vi hører om slike tilfeller i forhold til de flere hundre operasjoner som gjøres rundt om i landet, hver eneste dag!
Man bruker potente og veldig godt kjente medikamenter til narkose, og anestesipersonalet følger alltid med under operasjonen - dersom narkosen ikke er dyp nok, vil de raskt se tegn til dette dersom det skulle være tilfellet, som økt puls, bevegelser, svetting og eventuelt endret pustemønster, og mer narkosemiddel vil da kunne tilføres.

Høyt blodtrykk? Vær forsiktig med lakris!
Andre tiltak som er lurt å gjøre før en operasjon?
Det er lurt å møte opp på sykehuset i god tid, med oppdaterte medisinlister, kjennskap til eventuelle medikamentallergier man har, og ha med nødvendige toalettsaker. Morgenen på operasjonsdagen skal man dusje, vaske håret og pusse tenner - og man bør spesielt vaske navlen dersom man skal opereres i mageområdet. Neglelakk, smykker, sminke, klokker og piercinger bør fjernes før man kommer til operasjonsavdelingen.
Hvor mye må jeg betale for en operasjon på offentlig sykehus (egenandel)
Innleggelse på offentlige sykehus er gratis i Norge og operasjoner dekkes av det offentlige helsevesenet (gitt at de er medisinsk begrunnede). Ved poliklinisk behandling (uten innleggelse) må man som regel betale en egenandel - du kan lese mer om dette hos Helsenorge.no.