Ny behandlingsmetode for hemoroider

Hemoroider er kanskje vanligere enn du tror. Hele 50 prosent av befolkningen, og like mange kvinner som menn, vil bli rammet i løpet av livet. Likevel er hemoroider en nokså tabulagt lidelse mange går med i lang tid før de søker hjelp.

En hemoroide er en blodåre i nærheten av endetarmsåpningen som er forstørret – som en slags åreknute. Det kan være ukomfortabelt og pinlig, men er vanligvis ikke farlig.

Tilstanden kan være helt symptomfri, og mange er ikke en gang klar over at de har dem. De kan likevel skape problemer som hudirritasjon, blødninger, slimutskillelse og kløe.

HAL-metodenTradisjonelle hemoroideoperasjoner gir pasienten store smerter og krever som regel én til to ukers sykemelding. Nå er imidlertid en ny og så godt som smertefri behandlingsmetode utviklet, kalt HAL-metoden (Hemoroide Arterie Ligatur) – en metode som både er effektiv og skånsom. I motsetning til de tradisjonelle hemoroideoperasjonene dreier HAL-metoden seg om dagkirurgi, og man klarer seg da med én til to dagers sykemelding.

Selve inngrepet utføres i lett narkose, og tar mellom 20 og 60 minutter. Ved hjelp av ultralyd finner man blodårene som forsørger hemoroidene, for så å knytte dem igjen. I løpet av én til to uker etter inngrepet begynner hemoroidene å krympe. Etter seks til åtte uker er resultatet blitt optimalt, og da er vanligvis alle hemoroidene borte.

Mindre smertefull metodeStudier har vist at metoden er effektiv og mindre smertefull enn andre metoder. Det er likevel viktig å understreke at man ikke kan forvente at inngrepet skal være smertefritt – smerte kan være svært individuelt.

Noen kan dessuten få kortvarig ubehag i nedre del av magen etter inngrepet, gjerne sammen med en følelse av at man må på toalettet – selv om kanskje ikke må det. Dette går imidlertid over etter noen dager.

Teknikken har vært i bruk siden 1995 internasjonalt, og er nå etablert som tilbud ved 14 norske sykehus.

Kilde:hemoroider.no