Hvor mye søvn vi trenger er individuelt, men kvaliteten på søvnen er vel så viktig, ifølge Helsedirektoratet.
Søvn kan for mange være en god medisin i seg selv, men det er ikke alltid like lett å få sove når du er syk. Her er noen tilstander som kan bli bedre av å ligge med overkroppen hevet.
LES OGSÅ: De vanligste årsakene til søvnproblemer
Halsbrann og refluks

Halsbrann og sure oppstøt oppstår når syre fra magesekken kommer opp i spiserøret.
– Det er helt normalt å ha en liten refluks og at maten skvulper litt tilbake til spiserøret. Det er veldig plagsomt og det rammer 60 prosent av befolkningen fra tid til annen, sier professor Trygve Hausken til Lommelegen.no.
Hausken er overlege ved Gastroseksjonen og Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage-tarmsykdommer, Medisinsk avdeling, på Haukeland Universitetssykehus.
Hvis du er plaget med halsbrann, refluks eller spiserørsbetennelse, er det lurt å ligge med overkroppen hevet om natten.
– Dette har med tyngdekraften å gjøre. Hvis du hever sengen med 15 centimeter, blir du liggende i en nedoverbakke og da er det lettere for maten å renne ned, opplyser Hausken.
LES OGSÅ: Diaré? Styr unna denne maten


En pute er ikke nok
Det er bedre å ligge flatt på en seng i nedoverbakke enn å ligge med en stor, høy pute.
– Hvis man bare bruker en stor pute vil du få en knekk på ryggen, slik at maten ikke renner ordentlig ned, forklarer Hausken.
Derfor er det dumt å legge seg nedpå rett etter at du har spist.
– Maten har ikke gått ned til tynntarmen og skvulper lett opp. Det avhenger selvsagt av hva du har spist. Hvis du har spist en biff med løk kan det ta opp til seks timer for magesekken å få transportert maten videre i systemet, forteller Hausken.
Det kan også lønne seg å ligge på venstre side hvis du har blitt ubehagelig mett, påpeker han. Legger du deg på høyre side, utvides nederste del av magen, men hviler du på venstre side vil antrum bli avlastet, som er den smale delen av magesekken.

LES OGSÅ: Barn er mer utsatt for ørebetennelse enn voksne
Betennelse i øret eller bihulen

Det hjelper også å ligge med hodet hevet hvis du har bihulebetennelse eller ørebetennelse.
– Dette har med trykk å gjøre. Dersom du har bihulebetennelse eller ørebetennelse, vil du kjenne at det er ubehaglig å øke trykket i det aktuelle hulrommet, som når du lener deg eller bøyer deg framover og nedover. De fleste vil merke at det er mer behagelig at trykket ikke øker, altså at man ligger med den aktuelle kroppsdelen høyere, sier Mads H. S. Moxness, overlege ved øre-nese-hals-avdelingen ved Aleris sykehus.
Hoste - sov bedre med ekstra pute
Tørrhoste og slimhoste, eller kronisk hoste kan gjøre det vanskelig å sove om natten. I begge tilfeller er det lurt å sove med hodet litt høyere enn vanlig.
– Tørrhoste forverres ved flatt sengeleie, derfor er det viktig å sove med hodet høyt. Bruk en ekstra pute, og gjerne hostestillende medisin om natten, har Dag Kvale, overlege ved Oslo Universitetssykehus og professor i Universitetet i Oslo, tidligere uttalt til Lommelegen.
Mange med kroniske lungesykdommer som for eksempel kols eller lungefibrose har nytte av å ligge med overkroppen noe hevet, det gjør det lettere å puste.
For noen kan det gjøre sykdommen verre
Hvis man har problemer med venøse åreknuter eller leggsår, bør man unngå å la beina ligge i nedoverbakke. Sjekk med din lege hva som er anbefalt sovestilling.
Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.