I desember i fjor startet Seksjon for intensivmedisin ved Haukeland universitetssjukehus med systematisk sykling og mobilisering av sine koma-pasienter.
– Sykkelen er en del av en algoritme, hvor vi tilpasser trening og mobilisering tidligst mulig. All forskning har vist at trening og tidlig mobiliseringer er med på å minske langtidsplager hos intensivpasienter, sier Lillian Svensen, som er assisterende seksjonsleder ved Intensivmedisinsk seksjon på Haukeland Sykehus, til Lommelegen.no.
LES OGSÅ: 82 000 pasienter møter ikke opp til avtalt time
Derfor er tidlig aktivitet viktig
– Det å være lenge sengeliggende er ikke bra for verken friske eller syke. Det tar bare lenger tid å bli frisk igjen, påpeker Svensen.
Poenget med tidlig trening og mobilisering, er at det skal forkorte plagene til pasienten, og redusere liggetid og respiratortid på intensivavdelingen.
– Målet er å gjenvinne den fysiske kapasiteten pasienten hadde før han eller hun ble innlagt. Vi starter med treningen mens de er i kunstig koma, og så blir de mer aktive etterhvert som de beveger seg, forklarer Svensen.
Sykkelen er en sengesykkel, som er laget for sengeliggende pasienter. Sykkelen tilpasser seg til hvorvidt pasienten trenger drahjelp, eller sykler selv. På Haukeland er det så langt bare Intensivmedisinsk seksjon som har gått til innkjøp av en slik sykkel.
I tillegg til sykling og mobilisering, er det systematisk bruk av protokoller for sedering (narkose)/smertebehandling og respiratoravvenning, som innen forskning har forbedret resultatene for intensivpasienter.
LES OGSÅ: Hva er koma?
Pasientene er positive til prosjektet
Selv om det er for tidlig å konkludere med om tidlig mobilisering og sykling satt i system har ført til forbedring på kirurgisk intensiv på Haukeland, har tilbakemeldingene så langt vært over all forventning.
– Det er overraskende hvor positive pasientene er til dette. De synes det er godt å få beveget seg, selv om de kan være stive i beina og ha forskjellige smerter i kroppen, opplyser Svensen.
På Dagens Medisin kan du se et videoklipp av hvordan syklingen og mobiliseringsprosjektet fungerer.
Ideen om aktivere komapasienter med sykling, fikk de fra en konferanse der intensivsykepleiere presenterte et lignende prosjekt fra Ålborg/Slagelse Sykehus og Rikshospitalet i Danmark.