Vitaminer - en oversikt

Vitaminer er næringsstoffer som regulerer kroppens stoffskifte, og er nødvendige for omsetningen av karbohydrat, fett, protein og mineralstoffer.

KILDE TIL VITAMINER: Grønnsaker er supermat, mener forsker.  Foto: Ana Blazic Pavlovic/ Shutterstock/ NTB scanpix
KILDE TIL VITAMINER: Grønnsaker er supermat, mener forsker. Foto: Ana Blazic Pavlovic/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vitaminene må tilføres gjennom maten fordi kroppen ikke selv er i stand til å bygge dem, ifølge Matportalen. I motsetning til energigivende næringsstoffer som fett og karbohydrat, trenger vi bare små mengder av vitaminene daglig, fra noen få mikrogram til noen titalls milligram.

De ulike vitaminene

Det er ikke noe kjemisk slektskap mellom de forskjellige vitaminene, men ifølge Matvareportalen er det vanlig å dele dem i to grupper:

  • Fettløselige som vitamin A, D, E og K
  • Vannløselige som vitamin B-gruppen og vitamin C
FORSKER: Birger Svihus, som forsker og underviser innen ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
FORSKER: Birger Svihus, som forsker og underviser innen ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Foto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Vis mer

Forskjellen i løselighet påvirker hvordan vitaminene absorberes, transporteres, skilles ut og lagres i kroppen. Ifølge Store medisinske leksikon varierer lagringskapasiteten i kroppen, og er størst for de fettløselige vitaminene (flere måneder eller flere år), mens lagrene av vannløselige vitaminer i noen tilfeller bare rekker en måneds tid hvis vitaminene ikke tilføres fra kosten.

  • A-vitamin: Er viktig for at synet skal fungere normalt, nærmere sagt overføringen av lysimpulser til synsnervene. A-vitamin har også evnen til å regulere avlesningen av gener, en prosess som styrer hvilke proteiner som dannes i kroppen. Slik er A-vitamin med på å styre vekst og utvikling, både i fosterlivet og hos barn og ungdom. For at huden og slimhinnen i munn, mage, tarm og urinveier skal holdes frisk og intakt må kroppen tilføres vitamin A.
  • Vitamin B1 (tiamin): Vitamin B1, tiamin, deltar i flere biokjemiske reaksjoner i kroppen. Når sukker skal brytes ned og omdannes til energi, må vitamin B1 være til stede. Vitamin B1 er også nødvendig for at nerveimpulser skal overføres.
  • Vitamin B2 (riboflavin): Vitamin B2, riboflavin, er nødvendig når kroppen bryter ned fett, karbohydrater og proteiner og omdanner disse næringsstoffene til energi. I tillegg må vitamin B2 være til stede når vitamin B6 (pyridoksin) aktiveres.
  • Vitamin B3 (nikotinsyre, niacin): Inngår i 2 hjelpeenzymer som er viktige for energiomsetningen i kroppen. Enzymene inngår i ca. 150 ulike kjemiske reaksjoner. Vitamin B3 er viktig for å reparere DNA i cellene våre, og vitaminet deltar i oppbyggingen av fettsyrer og hormoner. For å holde huden frisk og sunn, må kroppen tilføres tilstrekkelige mengder niacin. Niacin lages fra aminosyren tryptofan som finnes i protein. Store doser niacin kan redusere kolesterol, men kan da føre til bivirkninger.
  • Vitamin B5 (pantotensyre):Inngår i koenzym-A, som er viktig for å frigi energi fra maten vi spiser. Pantotensyre er nødvendig når kroppen omdanner karbohydrater og fettsyrer til energi. Når kroppen bygger opp energilagre i form av karbohydrater og fettsyrer, er pantotensyre også viktig. Dannelsen av enkelte hormoner er også avhengig av pantotensyre.
  • Vitamin B6 (pyridoksin): Vitamin B6 eller pyridoxin, er først og fremst viktig i prosessen som bryter ned proteiner, sukker og fett. Vitaminet deltar også i produksjonen av viktige signalstoffer i hjernen.
  • Vitamin B8 (biotin): Er ifølge Apotek 1 et biologisk aktivt stoff og inngår i ulike enzym som deltar det i energiomsetningen av fett og karbohydrat. Biotin benyttes kjemisk i molekyl-biologiske metoder for bl.a. å identifisere proteiner.
  • Vitamin B9 (folat): Folat er et B-vitamin som er nødvendig for at arvestoffet, DNA, skal kunne kopieres. Folat er også viktig for celledelingen, inkludert dannelsen av røde blodceller og syntese av proteiner. Folat er viktig for at fosteret skal utvikle seg normalt under svangerskapet, og mangel på folat er knyttet til ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen. Folat finnes mest i grønne grønnsaker.
  • Vitamin B12: Nødvendig for produksjonen av røde blodlegemer. Nødvendig for omdannelse, transport og lagring av folat. Vitamin B12 er også kjent som kobalamin, som er livsnødvendig og viktig for normal nervefunksjon. Nødvendig for dannelse av arvestoff (DNA). Viktig i omsetningen av fett, karbohydrat og protein
  • Vitamin C (askorbinsyre): Vitaminet har en viktig rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev. I tillegg er vitamin C også nødvendig i reguleringen av kroppens jernopptak og fettforbrenning.
  • Vitamin D: Vitamin D er viktig for at kalsium skal tas opp i tarmen, regulerer nivået av kalsium i blodet og bidrar til reabsorpsjon av kalsium i nyrene. Kroppen lager selv vitamin D når du er ute i solen. Vitamin D finnes i fet fisk, fiskerogn og lever. Viktig å huske at frukt og grønnsaker ikke inneholder vitamin D.
  • Vitamin E: Er samlebetegnelsen på en gruppe fettløselige tokoferoler og tokotrienoler, hvorav den naturlige alfa-tokoferol har den høyeste biologiske aktiviteten og er den vanligste i animalsk vev. Vitamin E er en kraftig antioksidant og beskytter fettstoffene i cellemembranen mot oksidasjon, og hindrer skade på cellemembraner. Ved sykdom eller påvirkning fra miljø og forurensning kan produksjonen av reaktive oksygenforbindelser og frie radikaler øke betydelig. Det er derfor viktig å ha nok antioksidanter i kroppen for å motvirke dette.
  • Vitamin K: Vitamin K er nødvendig for dannelsen av faktorene som starter blodlevringen (koagulasjonen). Kroppen er derfor avhengig av vitamin K for raskt å kunne stanse blødninger.
VITAMINER: Fisk er rik på vitaminer.  Foto: Sergiy Zavgorodny/ Shutterstock/ NTB scanpix
VITAMINER: Fisk er rik på vitaminer. Foto: Sergiy Zavgorodny/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Mangel på vitaminer

Mangel på et vitamin kan gi både spesielle funksjonsforstyrrelser, såkalte avitaminoser, og mer generelle og uspesifikke symptomer som nedsatt appetitt og veksthemming.

- Det vitaminet i Norge man er mest bekymret for, er vitamin D. Vitamin D får man av sol, og det er det lite av i Norge om vinteren. Det er en av grunnene for at man anbefaler å ta tran, sier Birger Svihus, forsker innen ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Et annet vitamin det er knyttet bekymring rundt, er ifølge Svihus folat (vitamin B9). - Spesielt i tidlig graviditet, sier Svihus.

Det er anbefalt av Norske helsemyndigheter at kvinner tar tilskudd av folat de tre første månedene av graviditet.

Svihus forteller at ved normalt kosthold trenger man ikke bekymre seg for underskudd av vitaminer.

- Vitaminer har vanligvis høy bufferkapasitet, sier Svihus.

Han forteller at grønnsaker er den desidert beste næringskilden til vitaminer.

- Grønnsaker drukner ofte litt i frukten, men det er grønnsakene som er supermaten. Den inneholder ofte vitamin c, a, e og folat. Nummer to er fisk og margarin, som er gode kilder til vitaminer. Nummer tre på min liste er andre animalske produkter som egg, melk og kjøtt, sier Svihus.

LES OGSÅ: Mineraler som kroppen trenger

VARIERT KOST: Har man normalt og variert kosthold trenger man normalt ikke bekymre seg for underskudd av vitaminer.  Foto: bitt24/ Shutterstock/ NTB scanpi
VARIERT KOST: Har man normalt og variert kosthold trenger man normalt ikke bekymre seg for underskudd av vitaminer. Foto: bitt24/ Shutterstock/ NTB scanpi Vis mer

For mye vitaminer

Det er angitt anbefalt inntak av en rekke vitaminer. Ifølge Matvaretabellen kan en del vitaminer ved høye inntak føre til uønskede helseeffekter og forgiftningssymptomer. Det er derfor angitt øvre grenser for inntak for en del vitaminer. For noen næringsstoffer er det stor margin mellom anbefalt inntak og grensen for øvre inntak. For andre, som vitamin A og vitamin D, er denne marginen relativt liten.

De fettløselige vitaminene lagres i kroppen hvis vi får mer av dem enn vi trenger.

De vannløselige kan ikke lagres i særlig grad. Hvis vi får for mye B- eller C-vitamin, blir overskuddet skilt ut i urinen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer