Vitamin K

Vitamin K er nødvendig for dannelsen av faktorene som starter blodlevringen (koagulasjonen). Kroppen er derfor avhengig av vitamin K for raskt å kunne stanse blødninger.

Det blodfortynnende middelet Marevan (warfarin) virker ved å hemme effektene til vitamin K.

Naturlige kilderStore mengder vitamin K produseres av bakteriene i tarmen. Grønne planter inneholder i tillegg mye vitamin K.

DagsbehovAnbefalt daglig tilførsel av vitamin K er 50 mikrogram. En stor andel av vitamin K-behovet dekkes av bakteriene i tarmen, så mengden vitamin K som må tilføres kroppen vil øke ved f.eks. bruk av antibiotika.

MangelsymptomerMangel på vitamin K fører til økt blødningstendens. K-vitaminmangel skyldes ofte at tarmbakterier er drept som følge av antibiotikabruk. Stort inntak av vitamin A og vitamin E kan også føre til vitamin K-mangel.
Spedbarn kan ha vitamin K-mangel, fordi de ennå ikke har fått tarmbakterier til å produsere nok vitamin K. De får derfor ofte tilført vitamin K på sykehuset.

OverdoseringVitamin K gir ikke bivirkninger, selv i svært høye doser.

ApotekpreparaterPå apoteket finnes vitamin K kun som et injeksjonspreparat til bruk ved overdosering av det blodfortynnende middelet Marevan og økt blødningstendens.