Vitamin E mot Alzheimer?

En del forskere tror at hjerneskade på grunn av frie radikaler spiller en rolle ved utviklingen av Alzheimers sykdom. E-vitaminet uskadeliggjør frie radikaler.

Det er blitt stadig vanligere at personer med Alzheimer bruker et tilskudd av E-vitamin.

Hvorfor kan E-vitamin hjelpe mot Alzheimer?Når cellene i kroppen vår jobber, dannes det et uønsket biprodukt som kalles frie radikaler. Disse stoffene kan lett angripe andre celler og føre til skade på celleveggen, på substanser inne i cellen, eller på selve DNA-et.

Stoffer som kalles antioksydanter hjelper til med å forebygge dette.

Antioksydanter finnes blant annet i vitamin C og E, og i våre yngre dager er det en naturlig del av kroppens forsvar mot de frie radikalene. Men etter hvert som vi eldes, blir dette forsvaret mindre sterkt.

Hjerneskade av frie radikaler?Tanken bak E-vitamintilskudd til personer med Alzheimer, er at man tror at hjerneskade som er forårsaket av frie radikaler kan spille en rolle ved Alzheimers sykdom, og at tilskudd kan forebygge og bremse denne utviklingen.

Studier på effekten virker lovende, men dokumentasjonen er ennå for mangelfull til at man komme til bastante konklusjoner.

Fordelen med Vitamin E, er at den er forholdsvis billig, og at den har få bivirkninger. Det er allikevel alltid viktig å diskutere med legen før man setter til eller trekker fra noe i medisineringen.

Personer som bruker blodfortynnende bør ikke bruke E-vitamintilskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen