Vitamin C

Den viktigste kilden til vitamin C er frukt, bær og grønnsaker

MAT MED VITAMIN C: Appelsin og andre sitrusfrukter, kiwi, brokkoli og kålrot inneholder mye C-vitaminer.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MAT MED VITAMIN C: Appelsin og andre sitrusfrukter, kiwi, brokkoli og kålrot inneholder mye C-vitaminer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

C-vitamin, askorbinsyre, tilhører gruppen av vannløselige vitaminer. Vitaminet har en viktig rolle i oppbygningen og vedlikeholdet av kroppens bindevev. I tillegg er vitamin C også nødvendig i reguleringen av kroppens jernopptak og fettforbrenning.

Vitamin C er en såkalt antioksidant. Sammen med vitamin E bidrar vitamin C til å nøytralisere frie radikaler. Frie radikaler kan skade kroppens celler, proteiner og arvestoff. Dette er prosesser som er forbundet med blant annet utviklingen av kreft og hjerte- og karsykdommer. Det er likevel ikke bevist at C-vitamin-tilskudd utover dagsbehovet kan bidra til å forebygge disse sykdommene.

Fungerer "vitamin-C-sjokk" mot forkjølelse?

Inntak av vitamin C i store doser, 1-2 gram pr. dag, brukes av mange for å forebygge eller helbrede forkjølelse. Enkelte forskere har vist at et slikt "C-vitamin-sjokk" kan ha en beskyttende virkning og bedre forkjølelsessymptomer hvis kuren startes tidlig nok. Men effekten av slike kurer er små og svært omdiskutert og de høye dosene kan gi bivirkninger (se under).

Naturlige kilder

Den viktigste kilden til vitamin C er frukt, bær og grønnsaker. Appelsin og andre sitrusfrukter, kiwi, brokkoli og kålrot inneholder mye C-vitaminer. Poteten er en viktig C-vitaminkilde i det norske kostholdet.

Ved å ha et sunt og allsidig kosthold, rikt på frukt og grønnsaker, vil du få i deg nok vitamin C til å dekke ditt dagsbehov.

Dagsbehov

Dagsbehovet for C-vitamin er på 75 mg for kvinner og menn, noe høyere for gravide og ammende og lavere for barn. I og med at vitaminet er vannløselig, vil det raskt skilles ut av kroppen. Det er derfor viktig å ha daglig tilførsel av vitamin C.

Mangelsymptomer

Mangel på C-vitamin kan forekomme hos personer med et ensidig kosthold. Den alvorligste mangelsykdommen er skjørbuk, som skyldes en svekkelse av bindevevet i kroppen. Tegn på skjørbuk er blødninger under huden og blødning fra tannkjøttet, løse tenner og leddsmerter. C-vitaminmangel kan også føre til depresjon, blodmangel, tiltaksløshet, dårlig matlyst og et svekket immunforsvar.

Overdosering

Overdosering av vitamin C kan gi dannelse av nyresten. Diaré kan også forekomme. I og med at vitamin C øker opptaket av jern, kan mye vitamin C over lang tid føre til for høye jernnivåer i kroppen. Maks anbefalt inntak er 1000 mg.

Apotekpreparater

Vitamin C finnes som tabletter og tyggetabletter på apoteket. I tillegg er multivitamin-tilskudd tilsatt vitamin C. Det finnes også preparat med vitamin C som frigjøres over lang tid (depot-tabletter).

Kilder:

Oppdatert 28.04.17: Bilder lagt inn, samt lenker. Elisabeth Lofthus, sykepleier.