Vitamin B3: Niacin

Vitamin-B3 er viktig når kroppen omdanner mat til energi og når fett skal lages.

B3-VITAMIN: Kjøtt, fisk, belgfrukter, helkorn og grønne grønnsaker er gode vitamin B3 kilder.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
B3-VITAMIN: Kjøtt, fisk, belgfrukter, helkorn og grønne grønnsaker er gode vitamin B3 kilder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Vitamin B3 er et vannløselig vitamin som kroppen trenger jevn tilførsel av.

Vitamin B3 kalles også niacin (nikotinsyre, nikotinamid). Navnet nikotinsyre har ikke med nikotin å gjøre, og niacin finnes ikke i tobakksvarer.

Vitamin-B3 er viktig når kroppen omdanner mat til energi og når fett skal lages. For å holde huden frisk og sunn, må kroppen tilføres tilstrekkelige mengder niacin. Vitamin B3 lages fra aminosyren tryptofan som finnes i protein. Store doser vitamin B3 kan redusere kolesterol, men kan da føre til bivirkninger.

Naturlige kilder

Kjøtt, fisk, belgfrukter, helkorn og grønne grønnsaker er gode niacinkilder.

Dagsbehov

Anbefalt dagsinntak av niacin er på 15 mg for kvinner, noe høyere for gravide og ammende, og 19 mg for menn. Behovet for barn varierer med alderen.

Mangelsymptomer

Mangel på niacin fører til hudsykdommen pellagra, som gir ru hud og utslett som kan ligne på solbrenthet. Vitamin B3 mangel, også kalt niacinmangel, kan føre til psykiske problemer som søvnløshet, irritasjon og dårlig hukommelse, i tillegg kan diaré og dårlig appetitt også forekomme.

Overdosering

Høye doser av niacin kan føre til hudplager som rødming, tørrhet, kløe i huden og hjertebank. Overdosering kan også gi leverskader.

Apotekpreparater

Niacin finnes i sammensatte B-vitaminpreparater og multivitaminer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer