Vitamin B3: Niacin

Vitamin-B3 er viktig når kroppen omdanner mat til energi og når fett skal lages.

B3-VITAMIN: Kjøtt, fisk, belgfrukter, helkorn og grønne grønnsaker er gode vitamin B3 kilder.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
B3-VITAMIN: Kjøtt, fisk, belgfrukter, helkorn og grønne grønnsaker er gode vitamin B3 kilder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vitamin B3 er et vannløselig vitamin som kroppen trenger jevn tilførsel av.

Vitamin B3 kalles også niacin (nikotinsyre, nikotinamid). Navnet nikotinsyre har ikke med nikotin å gjøre, og niacin finnes ikke i tobakksvarer.

Vitamin-B3 er viktig når kroppen omdanner mat til energi og når fett skal lages. For å holde huden frisk og sunn, må kroppen tilføres tilstrekkelige mengder niacin. Vitamin B3 lages fra aminosyren tryptofan som finnes i protein. Store doser vitamin B3 kan redusere kolesterol, men kan da føre til bivirkninger.

Naturlige kilder

Kjøtt, fisk, belgfrukter, helkorn og grønne grønnsaker er gode niacinkilder.

Dagsbehov

Anbefalt dagsinntak av niacin er på 15 mg for kvinner, noe høyere for gravide og ammende, og 19 mg for menn. Behovet for barn varierer med alderen.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Mangelsymptomer

Mangel på niacin fører til hudsykdommen pellagra, som gir ru hud og utslett som kan ligne på solbrenthet. Vitamin B3 mangel, også kalt niacinmangel, kan føre til psykiske problemer som søvnløshet, irritasjon og dårlig hukommelse, i tillegg kan diaré og dårlig appetitt også forekomme.

Overdosering

Høye doser av niacin kan føre til hudplager som rødming, tørrhet, kløe i huden og hjertebank. Overdosering kan også gi leverskader.

Apotekpreparater

Niacin finnes i sammensatte B-vitaminpreparater og multivitaminer.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-