Vitamin B2 finnes i alle grønne planter. Melk, egg og kjøtt inneholder også mye vitamin B2.
MAT MED VITAMIN B2: Vitamin B2 finnes i alle grønne planter. Melk, egg og kjøtt inneholder også mye vitamin B2. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
Vis mer
Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene.
Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.
Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.
PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.
Vitamin B2, også kalt riboflavin, er et vannløselig vitamin som kroppen trenger jevn tilførsel av.
Vitamin-B2 er nødvendig når kroppen bryter ned fett, karbohydrater og proteiner og omdanner disse næringsstoffene til energi. I tillegg må vitamin B2 være til stede når vitamin B6 (pyridoksin) aktiveres.
Naturlige kilder
Vitamin B2 finnes i alle grønne planter. Melk, egg og kjøtt inneholder også mye vitamin B2.
Dagsbehov
Dagsbehovet for vitamin B2 er ca. 1,3 mg hos voksne kvinner og 1,7 mg hos voksne menn. Behovet er noe lavere hos barn og litt høyere hos gravide og ammende.
Mangelsymptomer
Normalt er tilførselen av vitamin B2 fra maten tilstrekkelig og mangel forekommer sjelden. Mangel på vitamin B2 kan likevel oppstå ved alvorlig feilernæring, tarmsykdom og alkoholisme og fører til rødfarging av lepper og slimhinner, samt sprekkdannelser i munnvikene.
Vitamin B2 er ikke giftig, selv i svært høye doser.
Apotekpreparater
Vitamin B2 kan ikke kjøpes i ren form, men finnes i sammensatte B-vitaminpreparater.
Oppdatering 28.04.17: Bilder, bildetekst og lenker lagt inn, sykepleier Elisabeth Lofthus
Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.
Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.
Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.
Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.