VITAMIN B12: Rødt kjøtt er en god kilde til vitamin B12.  Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpix
VITAMIN B12: Rødt kjøtt er en god kilde til vitamin B12. Foto: ESB Professional / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Vitamin B12

Vitamin B12 er viktig for kroppen din. Mennesker som spiser lite eller ingen kjøttvarer er spesielt utsatt for mangel.

Vitamin B12 er et vannløselig vitamin som kroppen trenger jevn tilførsel av. Vitamin B12 er også kjent som kobalamin, som er livsnødvendig og viktig for normal nervefunksjon og dannelse av blodceller.

Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus forklarer hvorfor B12 er viktig for kroppen vår.

  • Bloddannelse. – B12 er viktig for bloddannelsen av røde blodlegemer. Vitaminet går direkte på celledelingen og delingen av røde blodceller. Har man underskudd ender man opp med at cellene ikke deler seg skikkelig. Det kan da utvikle seg til en alvorlig anemi.
  • Nervefunksjonen. – B12 er viktig for både det perifere nervesystemet og hjernen. Det er myeliniseringen av nervebaner (den «elektriske isolasjonen» mot nabonerveceller) som skades i nervesystemet ved B12-mangel. Resultatet kan bli som ved multippel sklerose, der også myeliniseringen blir skadet. Hos spedbarn betyr det at nervesystemet aldri blir utviklet normalt, hos voksne med B12-mangel tapes myelin og nervefunksjon gradvis over tid. Det er ofte vanskelig å gjenvinne funksjon som er tapt.
NÆRINGSKILDE:  Vitamin B12 hovedsakelig i animalske produkter som kjøtt, fisk, melk, ost og egg Foto: bitt24 / Shutterstock / NTB scanpix
NÆRINGSKILDE: Vitamin B12 hovedsakelig i animalske produkter som kjøtt, fisk, melk, ost og egg Foto: bitt24 / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Hvilke matvarer inneholder vitamin B12

Ifølge Helsenorge finner du vitamin B12 hovedsakelig i animalske produkter som kjøtt, fisk, melk, ost og egg. Du finner det også i gjærekstrakt.

- Hovedsakelig er det kjøtt som er hovedkilden til B12, sier Hatlebak.

Blodprøve: verdier for vitamin B12
Normalverdier: S-vitamin B12 > 250 pmol/L
Indikerer mangel på B12: S-vitamin B12 <150 pmol/L

Gråsone: S-vitamin B12-verdier mellom 150 og 250 pmol/L ligger i en gråsone og krever at man tar flere blodprøver.
Kilde: Fürst

LEGE: Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus Foto: Privat
LEGE: Jan Gunnar Hatlebakk, overlege ved medisinsk avdeling ved Haukeland Universitetssykehus Foto: Privat Vis mer

Mangel på B12

Ifølge Hatlebak er det utenkelig at noen kan få for mye B12, men det er ikke uvanlig at personer har underskudd på vitamin B12.

Du kan være i faresonen hvis du:

  • Er over 60 år gammel
  • Er veganer eller vegetarianer
  • Har hatt en mage- eller tarmoperasjon
  • Har hatt en tilstand som kalles atrofisk gastritt, som forårsaker betennelse i magen
  • Har Crohns sykdom eller cøliaki som forårsaker betennelse i tarmen
  • Tar medisiner som hindrer kroppen i å absorbere vitamin B12, som for eksempel antiepileptika, reseptbelagte syrenøytraliserende legemidler eller metformin

- I tillegg kan spedbarn som ammes være utsatt hvis mor har underskudd på B12. Da har barnet tilnærmet ingen kilde til B12. Det kan være alvorlig, siden B12 er utrolig viktig for utviklingen av nervesystemet til et lite barn, sier Hatlebak.

Han forteller at for voksne mennesker er de første symptomene på underskudd av B12:

- Ved vedvarende stor mangel kan man oppleve grader av lammelser, sier Hatlebak.

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Jacob Juel Christensen

Jacob Juel Christensen

KOST OG ERNÆRING

Send inn spørsmål

Tilskudd av vitamin B12

Hatlebak forteller at man bør starte tilskudd med en gang ved påvist underskudd av B12. Årsaken er at det ikke er noen helserisiko ved overskudd av vitamin B12. Tilskuddet gjøres ved endring av kosthold, injeksjoner og kosttilskudd.

- Vi ser ofte personer med underskudd av B12, men vi er også et stort sykehus. Når fastlegen påviser B12 mangel blir vi irriterte når fastlegen foreslår ”å se an” før man får behandling. En person skal aldri ligge lavt, heller høyt, sier Hatlebak.

Utsatt for mangel

Det er ifølge Hatlebak og Helsenorge en god del mennesker som er utsatt for mangel av vitamin B12 på grunn av annen sykdom.

- Noen mennesker får ikke nok vitamin B12 i maten de spiser, eller de får rikelig, men kroppen absorberer det ikke riktig. Dette fører til vitamin B12-mangel, sier Hatlebak.

Det er personer med:

LES OGSÅ: Negative interaksjoner: Når medisiner og kosttilskudd sammen gir uheldig virkning