Vitamin B1

Når sukker skal brytes ned og omdannes til energi, må vitamin B1 være til stede.

SPISE VITAMIN B1: Melk, korn, nøtter, belgfrukter og svinekjøtt er gode vitamin B1-kilder.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SPISE VITAMIN B1: Melk, korn, nøtter, belgfrukter og svinekjøtt er gode vitamin B1-kilder. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vitamin B1 er et vannløselig vitamin, som kroppen trenger jevnlig tilførsel av. Vitamin B1, tiamin, deltar i flere biokjemiske reaksjoner i kroppen. Når sukker skal brytes ned og omdannes til energi, må vitamin B1 være til stede. Vitamin B1 er også nødvendig for at nerveimpulser skal overføres.

Naturlige kilder

Melk, korn, nøtter, belgfrukter og svinekjøtt er gode vitamin B1-kilder.

Dagsbehov

Dagsbehovet for vitamin B1 er ca. 1,1 mg for voksne kvinner og 1,4 mg for voksne menn. For barn er behovet noe lavere og for gravide og ammende noe høyere.

Mangelsymptomer

Mangel på vitamin B1 er uvanlig, men kan forekomme hos alkoholikere, som kan utvikle hjerneskade på grunn av tiaminmangelen (Wernickes encefalopati). Sykdommen beri-beri skyldes mangel på vitamin B1. Beri-beri gir flere ulike symptomer, blant annet tap av muskelstyrke, muskelsvinn, væskeansamlinger i kroppen og forstørrelse av hjertet.

Overdosering

Vitamin B1 gir ikke bivirkninger, selv i svært høye doser.

Apotekpreparater

Uten resept, kan vitamin B1 kun kjøpes som del av sammensatte B-vitaminpreparater og multivitamintilskudd.

Oppdatering 28.04.17: Bilder, bildetekst og lenker lagt inn, sykepleier Elisabeth Lofthus

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer