Vitamin A

Vitamin A er viktig for at synet skal fungere normalt, nærmere sagt overføringen av lysimpulser til synsnervene.

MATKILDER TIL VITAMIN A: Fet fisk, lever, egg og melkeprodukter er rike på vitamin A. I gulrot finnes mye beta-karoten som omdannes til vitamin A. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MATKILDER TIL VITAMIN A: Fet fisk, lever, egg og melkeprodukter er rike på vitamin A. I gulrot finnes mye beta-karoten som omdannes til vitamin A. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vitamin-A lignende forbindelser brukes som legemidler, blant annet i en salve mot kviser og i behandlingen av psoriasis. Det forskes også på å bruke slike forbindelser i behandlingen av ulike kreftformer.

A-vitamin har også evnen til å regulere avlesningen av gener, en prosess som styrer hvilke proteiner som dannes i kroppen. Slik er A-vitamin med på å styre vekst og utvikling, både i fosterlivet og hos barn og ungdom. For at huden og slimhinnen i munn, mage, tarm og urinveier skal holdes frisk og intakt må kroppen tilføres vitamin A.

Naturlige kilder

Fet fisk og lever inneholder mye A-vitamin. Egg og melkeprodukter er også rike på vitamin A. I gulrot finnes mye beta-karoten. Dette er et såkalt provitamin og omdannes til vitamin A i kroppen. Rød paprika og brokkoli inneholder også en del beta-karoten.

Dagsbehov

Vitamin A er fettløselig og lagres i kroppen. Daglig tilførsel er derfor ikke så viktig som for vannløselige vitaminer som vitamin C. Den anbefalte døgndosen er på 0,7 mg for kvinner og 0,9 mg for menn, lavere for barn.

Mangelsymptomer

Mangel på vitamin A skyldes vanligvis feilernæring eller dårlig opptak av fett fra tarmen. Dårlig nattsyn er et viktig tegn på A-vitaminmangel. Alvorlig A-vitaminmangel fører til uttørring av hornhinnen på øyet og forhorning av huden. Hornhinneskadene kan føre til blindhet. Hos barn kan A-vitaminmangel føre til hemmet vekst, mens mangel på vitamin A hos gravide kan føre til fosterskader. A-vitamin har en viktig rolle i å holde slimhinnen intakt, som er en viktig del av kroppens forsvar mot infeksjoner. A-vitaminmangel kan derfor føre til nedsatt forsvar mot infeksjoner.

Overdosering

Høye doser av vitamin A over lang tid kan gi bivirkninger. Vitamin A er et fettløselig vitamin og lagres i kroppen. Det tar derfor lang tid å skille overskudd vitamin A ut av kroppen. Symptomer på overdosering er blant annet dårlig appetitt, irritabilitet, kvalme og oppkast. Huden påvirkes også, med kløe, tørr hud og avflassing. For mye A-vitamin kan føre til osteoporose (benskjørhet) og benbrudd. Inntak i form av tilskudd over 3 mg hos gravide har blitt satt i forbindelse med økt risiko for fosterskader.

TRAN: Tran er en meget god kilde for A-vitamin.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TRAN: Tran er en meget god kilde for A-vitamin. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Apotekpreparater

Tran er en meget god kilde for A-vitamin. For å unngå harskning er det viktig at tran oppbevares kaldt og mørkt. A-vitamintilskudd kan du også ta i ulike former for trankapsler og multivitaminer. En del hudkremer er også tilsatt vitamin A. På grunn av fare for overdosering, bør man unngå å ta kosttilskudd som inneholder vitamin A, samtidig som man tar tran eller multivitaminer.

Skrevet av Arne Yndestad, farmasøyt
Oppdatert 28.04: Bilder lagt inn, samt lenker. Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-