Vitamin A

Vitamin A er viktig for at synet skal fungere normalt, nærmere sagt overføringen av lysimpulser til synsnervene.

MATKILDER TIL VITAMIN A: Fet fisk, lever, egg og melkeprodukter er rike på vitamin A. I gulrot finnes mye beta-karoten som omdannes til vitamin A. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MATKILDER TIL VITAMIN A: Fet fisk, lever, egg og melkeprodukter er rike på vitamin A. I gulrot finnes mye beta-karoten som omdannes til vitamin A. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vitamin-A lignende forbindelser brukes som legemidler, blant annet i en salve mot kviser og i behandlingen av psoriasis. Det forskes også på å bruke slike forbindelser i behandlingen av ulike kreftformer.

A-vitamin har også evnen til å regulere avlesningen av gener, en prosess som styrer hvilke proteiner som dannes i kroppen. Slik er A-vitamin med på å styre vekst og utvikling, både i fosterlivet og hos barn og ungdom. For at huden og slimhinnen i munn, mage, tarm og urinveier skal holdes frisk og intakt må kroppen tilføres vitamin A.

Naturlige kilder

Fet fisk og lever inneholder mye A-vitamin. Egg og melkeprodukter er også rike på vitamin A. I gulrot finnes mye beta-karoten. Dette er et såkalt provitamin og omdannes til vitamin A i kroppen. Rød paprika og brokkoli inneholder også en del beta-karoten.

Dagsbehov

Vitamin A er fettløselig og lagres i kroppen. Daglig tilførsel er derfor ikke så viktig som for vannløselige vitaminer som vitamin C. Den anbefalte døgndosen er på 0,7 mg for kvinner og 0,9 mg for menn, lavere for barn.

Mangelsymptomer

Mangel på vitamin A skyldes vanligvis feilernæring eller dårlig opptak av fett fra tarmen. Dårlig nattsyn er et viktig tegn på A-vitaminmangel. Alvorlig A-vitaminmangel fører til uttørring av hornhinnen på øyet og forhorning av huden. Hornhinneskadene kan føre til blindhet. Hos barn kan A-vitaminmangel føre til hemmet vekst, mens mangel på vitamin A hos gravide kan føre til fosterskader. A-vitamin har en viktig rolle i å holde slimhinnen intakt, som er en viktig del av kroppens forsvar mot infeksjoner. A-vitaminmangel kan derfor føre til nedsatt forsvar mot infeksjoner.

Overdosering

Høye doser av vitamin A over lang tid kan gi bivirkninger. Vitamin A er et fettløselig vitamin og lagres i kroppen. Det tar derfor lang tid å skille overskudd vitamin A ut av kroppen. Symptomer på overdosering er blant annet dårlig appetitt, irritabilitet, kvalme og oppkast. Huden påvirkes også, med kløe, tørr hud og avflassing. For mye A-vitamin kan føre til osteoporose (benskjørhet) og benbrudd. Inntak i form av tilskudd over 3 mg hos gravide har blitt satt i forbindelse med økt risiko for fosterskader.

TRAN: Tran er en meget god kilde for A-vitamin.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TRAN: Tran er en meget god kilde for A-vitamin. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Apotekpreparater

Tran er en meget god kilde for A-vitamin. For å unngå harskning er det viktig at tran oppbevares kaldt og mørkt. A-vitamintilskudd kan du også ta i ulike former for trankapsler og multivitaminer. En del hudkremer er også tilsatt vitamin A. På grunn av fare for overdosering, bør man unngå å ta kosttilskudd som inneholder vitamin A, samtidig som man tar tran eller multivitaminer.

Skrevet av Arne Yndestad, farmasøyt
Oppdatert 28.04: Bilder lagt inn, samt lenker. Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer