Vedvarende ereksjon (priapisme)

Med priapisme menes langvarig smertefull ereksjon som ikke skyldes seksuell opphisselse. Oppsøk lege, det haster med behandling.

GÅR IKKE EREKSJONEN TILBAKE: Vedvarende ereksjon er en tilstand som krever rask legehjelp. Varer ereksjonen for lenge kan det skade svamplegemet i penis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GÅR IKKE EREKSJONEN TILBAKE: Vedvarende ereksjon er en tilstand som krever rask legehjelp. Varer ereksjonen for lenge kan det skade svamplegemet i penis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvis en penis blir vedvarende erigert og smertefull kalles dette priapisme. Den vedvarende ereksjonen er uten seksuell opphisselse. Priapisme kan skyldes behandling med impotenssprøyte, skade mot penis eller sykdom. I mange tilfeller finner en ingen spesiell årsak. Langvarig ereksjon skader svamplegemet og fører til impotens. (1)

Priapisme er en relativt sjelden tilstand, 1 av 100 000 mennesker per år oppsøker lege eller sykehus på grunn av dette problemet. Men man antar at det reelle tallet er mye høyere, priapisme som går over av seg selv uten medisinsk hjelp er ikke inkludert i disse tallene. (3)

VANLIGSTE ÅRSAK TIL VEDVARENDE EREKSJON: Potensmiddel gitt som lokalbehandling i sprøyte er den vanligste årsaken til varig og smertefull ereksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VANLIGSTE ÅRSAK TIL VEDVARENDE EREKSJON: Potensmiddel gitt som lokalbehandling i sprøyte er den vanligste årsaken til varig og smertefull ereksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker til priapisme

Vedvarende ereksjon er ofte uten kjent årsak.

Den vanligste årsak til priapisme i Norge er i dag selvinjeksjon i svamplegemet av medikamenter ved ereksjonssvikt. For menn som bruker slike injeksjoner er det viktig å kjenne til priapisme og vite at man bør oppsøke sykehus hvis det oppstår.

Andre årsaker kan være leukemi, sigdcelleanemi, bekkensvulst eller infeksjon i bekkenet, traume mot penis eller ryggmargsskade. (1)

Oppsøk lege raskt

Tilstanden er en urologisk nødssituasjon og skal behandles snarest. Pasienter med ereksjon i mer enn 3–4 timer skal henvises til sykehus som øyeblikkelig hjelp. Hvis man venter lenge før man får behandling kan priapisme gi vedvarende skade i penis. (1, 2)

LES OGSÅ: Mangel på seksuell lyst hos menn

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Symptomer

Erigert og smertefull penis.

Behandling

  • Akuttbehandling. Hvis tilstanden har vart kortere enn 2-3 timer, bør du først forsøke å få ereksjonen til å gå tilbake ved å kjøle ned penis med kald dusj og/eller en ispose og fysisk aktivitet (jogging eller sykling).
  • Hvis tilstanden har vart lenger enn 3 timer begynner må du straks kontakte lege. Du kan bli behandlet med medisiner for å få ereksjonen til å gå tilbake, eller svampelegemet kan tømmes for blod gjennom en sprøyte.
  • Etterbehandling. Dersom du har fått priapisme uten å ha brukt impotenssprøyte, blir du undersøkt nærmere for å finne årsaken.

LES OGSÅ: Hva er normal størrelse på penis?

Prognose

Varer tilstanden mer enn 6–8 timer, kan ereksjonsevnen skades permanent, og impotens blir en varig følgetilstand.

Denne saken ble oppdatert i sin helhet og utvidet 15.09.17. Kilder: 1) Lvh, 2) sml, 3) BMJ. 4) Artikkel på Lommelegen skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, 30. August 2005

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-