GÅR IKKE EREKSJONEN TILBAKE: Vedvarende ereksjon er en tilstand som krever rask legehjelp. Varer ereksjonen for lenge kan det skade svamplegemet i penis. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
GÅR IKKE EREKSJONEN TILBAKE: Vedvarende ereksjon er en tilstand som krever rask legehjelp. Varer ereksjonen for lenge kan det skade svamplegemet i penis. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Vedvarende ereksjon (priapisme)

Med priapisme menes langvarig smertefull ereksjon som ikke skyldes seksuell opphisselse. Det haster med behandling.

Hvis en penis blir vedvarende erigert og smertefull kalles dette priapisme. Den vedvarende ereksjonen er uten seksuell opphisselse. Priapisme kan skyldes behandling med impotenssprøyte, skade mot penis eller sykdom. I mange tilfeller finner en ingen spesiell årsak. Langvarig ereksjon skader svamplegemet og fører til impotens. (1)

Priapisme er en relativt sjelden tilstand, 1 av 100 000 mennesker per år oppsøker lege eller sykehus på grunn av dette problemet. Men man antar at det reelle tallet er mye høyere, priapisme som går over av seg selv uten medisinsk hjelp er ikke inkludert i disse tallene. (3)

VANLIGSTE ÅRSAK TIL VEDVARENDE EREKSJON: Potensmiddel gitt som lokalbehandling i sprøyte er den vanligste årsaken til varig og smertefull ereksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VANLIGSTE ÅRSAK TIL VEDVARENDE EREKSJON: Potensmiddel gitt som lokalbehandling i sprøyte er den vanligste årsaken til varig og smertefull ereksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Årsaker til priapisme

Vedvarende ereksjon er ofte uten kjent årsak.

Den vanligste årsak til priapisme i Norge er i dag selvinjeksjon i svamplegemet av medikamenter ved ereksjonssvikt. For menn som bruker slike injeksjoner er det viktig å kjenne til priapisme og vite at man bør oppsøke sykehus hvis det oppstår.

Andre årsaker kan være leukemi, sigdcelleanemi, bekkensvulst eller infeksjon i bekkenet, traume mot penis eller ryggmargsskade. (1)

Oppsøk lege raskt

Tilstanden er en urologisk nødssituasjon og skal behandles snarest. Pasienter med ereksjon i mer enn 3–4 timer skal henvises til sykehus som øyeblikkelig hjelp. Hvis man venter lenge før man får behandling kan priapisme gi vedvarende skade i penis. (1, 2)

LES OGSÅ: Mangel på seksuell lyst hos menn

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Haakon Aars

Haakon Aars

SEXOLOGEN

Send inn spørsmål

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Symptomer

Erigert og smertefull penis.

Behandling

  • Akuttbehandling. Hvis tilstanden har vart kortere enn 2-3 timer, bør du først forsøke å få ereksjonen til å gå tilbake ved å kjøle ned penis med kald dusj og/eller en ispose og fysisk aktivitet (jogging eller sykling).
  • Hvis tilstanden har vart lenger enn 3 timer begynner må du straks kontakte lege. Du kan bli behandlet med medisiner for å få ereksjonen til å gå tilbake, eller svampelegemet kan tømmes for blod gjennom en sprøyte.
  • Etterbehandling. Dersom du har fått priapisme uten å ha brukt impotenssprøyte, blir du undersøkt nærmere for å finne årsaken.

LES OGSÅ: Hva er normal størrelse på penis?

Prognose

Varer tilstanden mer enn 6–8 timer, kan ereksjonsevnen skades permanent, og impotens blir en varig følgetilstand.

Denne saken ble oppdatert i sin helhet og utvidet 15.09.17. Kilder: 1) Lvh, 2) sml, 3) BMJ. Artikkelen bygger på artikkel på Lommelegen skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger, Tirsdag 30. August 2005

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-