SÅ MYE KAN DU SPISE: Voksne kan spise opptil 13 til 14 hele krabber med brunmat i året. Ferdig fylte krabbeskjell nneholder mindre brunt kjøtt enn hele krabber. Foto: Scanpix
SÅ MYE KAN DU SPISE: Voksne kan spise opptil 13 til 14 hele krabber med brunmat i året. Ferdig fylte krabbeskjell nneholder mindre brunt kjøtt enn hele krabber. Foto: Scanpix Vis mer

Vær forsiktig med brunmat fra krabbe

Høyt kadmium-innhold kan gi nyreskader, beinskjørhet og økt risiko for å få kreft.

Voksne som har e gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium.

Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Kadmium er et giftig tungmetall som hoper seg opp i kroppen til fisk, dyr og mennesker. Et for høyt inntak kan gi nyreskader, beinskjørhet og økt risiko for å få kreft.

Barn får derimot i seg for mye fordi de spiser mye mat i forhold til kroppsvekten sin.

LES OGSÅ: Kløe i halsen ved inntak av reker

Dette inneholder kadmium

Vi får hovedsakelig i oss kadmium via kornprodukter, grønnsaker og poteter, men de høyeste verdiene er funnet i innmat fra dyr, i brunmat i krabbe, i skjell, skogsopp, solsikkekjerner og kosttilskudd.

Overskridelser kan lett skje hvis du spiser mye matvarer med høye kadmiumkonsentrasjoner, som for eksempel brunmat i krabbe, i tillegg til den vanlige kosten. Brunmat er det brune kjøttet i skjellet, og er den matvaren som inneholder mest kadmium, ifølge VKM. Brunmaten inneholder nemlig krabbens lever.

Det er store variasjoner i hvor mye krabber vi spiser i Norge. Mens en stor andel av den voksne befolkningen opplyser at de spiser krabber minst et par ganger i året, er det en liten andel som sier at de spiser det oftere.

SPIS MYE AV: Hvitt krabbekjøtt, inklusive kjøtt i krabbeklo, har et mye lavere innhold av kadmium. Foto: Scanpix
SPIS MYE AV: Hvitt krabbekjøtt, inklusive kjøtt i krabbeklo, har et mye lavere innhold av kadmium. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kan du spise kylling på sydenturen?

Så mye krabbe er trygt å spise

VKMs beregninger viser at voksne kan spise opptil 13 til 14 hele krabber med brunmat i året, mens ungdom kan spise tre til fire hele krabber.

Ferdig fylte krabbeskjell inneholder mindre brunt kjøtt enn hele krabber. Disse kan voksne spise opptil 25 av i året, mens ungdom kan spise 7.

Hvis voksne bare spiser hvitt krabbekjøtt (inklusive kjøtt i krabbeklo), kan de spise cirka 470 krabber i året. Ungdom kan spise cirka 130.

– Dette viser at det er trygt å spise krabber så lenge du bare spiser hvitt krabbekjøtt eller ikke spiser for mye av brunmaten, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Barn og kvinner i fruktbar alder, herunder gravide og ammende, advares mot å spise brunmat i krabbe på grunn av mulig høyt innhold av dioksiner og dl-PCB. Hvitt krabbekjøtt, inklusive klokjøtt, kan alle trygt spise.

VESTINGEN: Det vil si det brune kjøttet i skjellet omtales som brunmat i krabbe. Det er denne matvaren som inneholder mest kadmium. Foto: Scanpix
VESTINGEN: Det vil si det brune kjøttet i skjellet omtales som brunmat i krabbe. Det er denne matvaren som inneholder mest kadmium. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Har du matallergi og skal på ferie?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kortvarig overskridelse er ikke farlig

Innmat fra vilt og sau inneholder også mer kadmium enn kjøtt fra samme arter, ifølge Mattilsynet.

Det påpekes også at vi spiser lite innmat i Norge, i motsetning til resten av Europa. Det samme gjelder skjell.

Siden innmat, skjell og krabber stort sett spises sesongmessig eller uregelmessig, mener VKM at en kortvarig overskridelse av tolerabelt inntak noen uker eller noen måneder ikke vil gi negative effekter på nyrene.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Michael Kumar
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-