Vær forsiktig med brunmat fra krabbe

Høyt kadmium-innhold kan gi nyreskader, beinskjørhet og økt risiko for å få kreft.

SÅ MYE KAN DU SPISE: Voksne kan spise opptil 13 til 14 hele krabber med brunmat i året. Ferdig fylte krabbeskjell nneholder mindre brunt kjøtt enn hele krabber. Foto: Scanpix
SÅ MYE KAN DU SPISE: Voksne kan spise opptil 13 til 14 hele krabber med brunmat i året. Ferdig fylte krabbeskjell nneholder mindre brunt kjøtt enn hele krabber. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Voksne som har e gjennomsnittlig norsk kosthold får ikke i seg skadelige mengder kadmium.

Det er konklusjonen i en risikovurdering av inntak av kadmium fra mat som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har gjort på oppdrag for Mattilsynet.

Kadmium er et giftig tungmetall som hoper seg opp i kroppen til fisk, dyr og mennesker. Et for høyt inntak kan gi nyreskader, beinskjørhet og økt risiko for å få kreft.

Barn får derimot i seg for mye fordi de spiser mye mat i forhold til kroppsvekten sin.

LES OGSÅ: Kløe i halsen ved inntak av reker

Dette inneholder kadmium

Vi får hovedsakelig i oss kadmium via kornprodukter, grønnsaker og poteter, men de høyeste verdiene er funnet i innmat fra dyr, i brunmat i krabbe, i skjell, skogsopp, solsikkekjerner og kosttilskudd.

Overskridelser kan lett skje hvis du spiser mye matvarer med høye kadmiumkonsentrasjoner, som for eksempel brunmat i krabbe, i tillegg til den vanlige kosten. Brunmat er det brune kjøttet i skjellet, og er den matvaren som inneholder mest kadmium, ifølge VKM. Brunmaten inneholder nemlig krabbens lever.

Det er store variasjoner i hvor mye krabber vi spiser i Norge. Mens en stor andel av den voksne befolkningen opplyser at de spiser krabber minst et par ganger i året, er det en liten andel som sier at de spiser det oftere.

SPIS MYE AV: Hvitt krabbekjøtt, inklusive kjøtt i krabbeklo, har et mye lavere innhold av kadmium. Foto: Scanpix
SPIS MYE AV: Hvitt krabbekjøtt, inklusive kjøtt i krabbeklo, har et mye lavere innhold av kadmium. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Kan du spise kylling på sydenturen?

Så mye krabbe er trygt å spise

VKMs beregninger viser at voksne kan spise opptil 13 til 14 hele krabber med brunmat i året, mens ungdom kan spise tre til fire hele krabber.

Ferdig fylte krabbeskjell inneholder mindre brunt kjøtt enn hele krabber. Disse kan voksne spise opptil 25 av i året, mens ungdom kan spise 7.

Hvis voksne bare spiser hvitt krabbekjøtt (inklusive kjøtt i krabbeklo), kan de spise cirka 470 krabber i året. Ungdom kan spise cirka 130.

– Dette viser at det er trygt å spise krabber så lenge du bare spiser hvitt krabbekjøtt eller ikke spiser for mye av brunmaten, sier Elisabeth Wilmann, direktør for fisk og sjømat i Mattilsynet.

Barn og kvinner i fruktbar alder, herunder gravide og ammende, advares mot å spise brunmat i krabbe på grunn av mulig høyt innhold av dioksiner og dl-PCB. Hvitt krabbekjøtt, inklusive klokjøtt, kan alle trygt spise.

VESTINGEN: Det vil si det brune kjøttet i skjellet omtales som brunmat i krabbe. Det er denne matvaren som inneholder mest kadmium. Foto: Scanpix
VESTINGEN: Det vil si det brune kjøttet i skjellet omtales som brunmat i krabbe. Det er denne matvaren som inneholder mest kadmium. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Har du matallergi og skal på ferie?

Kortvarig overskridelse er ikke farlig

Innmat fra vilt og sau inneholder også mer kadmium enn kjøtt fra samme arter, ifølge Mattilsynet.

Det påpekes også at vi spiser lite innmat i Norge, i motsetning til resten av Europa. Det samme gjelder skjell.

Siden innmat, skjell og krabber stort sett spises sesongmessig eller uregelmessig, mener VKM at en kortvarig overskridelse av tolerabelt inntak noen uker eller noen måneder ikke vil gi negative effekter på nyrene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer